În epoca modernă, omul a început să aprecieze valoarea vieţii.
Dacă în urmă cu câteva sute de ani se practicau sacrificii umane pentru a-i mulţumi pe zei, în prezent uciderea unui om, în cele mai multe zone ale lumii, este considerată o violare a naturii sacre a umanităţii.
Până şi criminalii sau terorişii au parte de un proces corect, fiindu-le respectate drepturile naturale. Onorând natura umană a criminalului, ni se reaminteşte de sanctitatea vieţii.
În trecut, însă, lucrurile nu stăteau astfel.
Multe dintre culturile considerate civilizate şi chiar avansate, practicau ritualuri cu sacrificii umane, iar acest lucru era acceptat de societate.
Principalul motiv pentru practicarea acestor sacrificii umane îl reprezenta mulţumirea zeilor. Cu toate acestea, în unele cazuri oamenii erau sacrificaţi în numele regelui şi pentru bunăstarea conducătorilor.
Metodele prin care erau puse în practică ritualurile erau diverse şi, de multe ori, extrem de crude.
10 civilizaţii care au practicat ritualuri cu sacrificii umane
#10. Sacrificii umane în China
În China Antică s-au practicat ritualuri cu sacrificii umane timp de mii de ani.
Dovezile arheologice sugerează că sacrificiul uman era practicat la scară mare în timpul dinastiei Shang, prima dinastie care a lăsat omenirii dovezi scrise.
Sacrificiile umane au devenit mai rare şi apoi au încetat în timpul domniei lui Qin Shi Huangdi, primul împărat chinez, întemeietor al dinastiei Qin.
Împăratul Qin Shi Huangdi a rămas în istorie şi pentru celebra sa armată formată din soldaţi din teracotă, care urmau să-l protejeze pe lumea cealaltă, fără a fi sacrificaţi slujitori sau soldaţi reali să îndeplinească această misiune.
#9. Sacrificii umane în Mesopotamia
Mesopotamienii practicau sacrificiul uman ca parte a ritualurilor funerare ale familiilor lor regale și de elită. Servitori ai palatului, războinici și slujitoare erau sacrificați cu scopul de a-și însoți stăpânii în viața de apoi.
În locul în care se afla oraşul antic Ur, în prezent pe teritoriul Irakului, au fost găsite rămăşiţele a 68 de femei şi 5 bărbaţi.
Aceştia se aflau într-o poziţie ce indica practicarea unor ritualuri. De asemenea, au fost găsite şi diferite bijuterii, pentru a trece înstăriţi în viaţa de apoi.
După ce erau uciși, corpurile lor erau puse într-o ordine sistematică, decorativă. Războinicii aveau armele lângă ei, în timp ce servitoarele erau împodobite cu văluri.
Timp de mulți ani, experții au crezut că acești sacrificați erau uciși cu otravă.
Totuși, examinări mai noi arată că moartea lor era mult mai violentă. Aceştia erau înjunghiați în cap cu o ţepuşă, având parte de o moarte dureroasă, dar rapidă.
[quads id=4]
#8. Sacrificii umane în Africa
Triburile africane au fost şi încă sunt ghidate de convingeri religioase foarte puternice.
Din acest motiv, nu pare să fie tocmai o surpriză faptul că în trecut au fost practicate ritualuri religioase cu sacrificii umane.
Regatul Dahomey a fost un vechi regat african, astăzi incorporat în actualul stat Benin, o parte din Ghana şi sudul Nigeriei.
Sacrificiile umane erau un lucru obişnuit după decesul unui rege. Sute şi chiar mii de slujitori erau sacrificaţi în urma decesului conducătorului.
De asemenea, exista un ritual anual, în care 500 de prizonieri erau sacrificaţi.
#7. Sacrificii umane practicate de celţi
Carnagiile ritualice erau o obişnuinţă în rândul triburilor barbare, conform istoricilor.
Vechii preoţi ai triburilor celtice din epoca fierului, arată autorii anitici, erau cei care comandau şi oficiau sacrificii umane, de o brutalitate ieşită din comun. Oamenii erau arşi de vii, evisceraţi, înecaţi, strangulaţi sau decapitaţi.
Unii dintre aceştia erau şi mâncaţi. În urmă cu peste 2300 de ani, pe teritoriul Vechii Europe au avut loc, arată atât descoperirile arheologice dar şi autorii antici, adevărate carnagii.
Sacrificii ritualice deosebit de brutale, în numele zeilor sau pentru a atrage pur şi simplu norocul şi bunăstarea.
Cele mai înfiorătoare ritualuri şi cele mai numeroase sacrificii umane, însoţite chiar de canibalism, au fost atribuite triburilor celtice, neamuri de războinici care au împânzit, în urmă cu 2500 de ani, toată Europa, dar mai ales Franţa de astăzi, Austria, Spania, Pannonia şi Insulele Britanice.
[quads id=5]
#6. Ritualuri în Imperiul Aztec
Civilizaţia Aztecă era centrată în jurul capitalei Tenochtitlan, în prezent New Mexico. Civilizaţia a înflorit între secolele al XIV-lea şi al XV-lea, însă sacrificiile umane erau practicate cu regularitate.
Aztecii recurgeau la sacrificii umane pentru ca soarele să nu moară. Acesţia credeau cu tărie că sângele uman reprezenta „forță sacră a vieții”, și că zeul soarelui, Huitzilopochtli, avea nevoie de el pentru hrană.
Aztecii practicau sacrificii umane brutale și îngrozitoare, atât asupra voluntarilor cât și asupra membrilor altor triburi, capturați în timpul războiului. Într-un astfel de tip de ritual, celui sacrificat i se cerea să urce scările templului.
Când ajungea în vârf, un preot îi deschidea stomacul, tăindu-l de la gât până la burtă. Ulterior, preotul oferea zeilor, iar corpul celui sacrificat era dezmembrat la baza templului.
Lipsa surselor neutre face ca părerile să fie împărţite în ceea ce priveşte estimările, astfel că nu se ştie exact cât de des erau făcute aceste ritualuri.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: