Atomul este cea mai mică unitate constitutivă a materiei comune care are proprietățile unui element chimic. Cele mai multe informaţii, implicit curiozităţi despre atomi, sunt chestiuni pur teoretice, deoarece, după cum vom vedea, atomii sunt foarte, foarte mici.

Totul în univers este alcătuit din atomi, așa că este esențial să înțelegem câteva aspecte fundamentale despre ei. Iată 10 curiozităţi interesante și utile despre atomi:[sursa]

curiozităţi despre atomi
10 curiozităţi despre atomi

1. Structura atomului: Un atom este compus din trei părți principale. Protonii, care au o sarcină electrică pozitivă, și neutronii, care nu au sarcină electrică, se află împreună în nucleul atomului. Electronii, care au o sarcină negativă, orbitează în jurul nucleului.

2. Diversitatea atomică: Atomii sunt cele mai mici unități care formează elementele chimice. Fiecare element este definit prin numărul său de protoni. De exemplu, toți atomii de hidrogen conțin un singur proton, în timp ce toți atomii de carbon conțin șase protoni. Unele materiale sunt formate dintr-un singur tip de atom (de exemplu, aurul), în timp ce altele sunt compuse din atomi diferiți, legați pentru a forma compuși chimici (de exemplu, clorura de sodiu).

3. Structura internă a atomului: Majoritatea volumului unui atom este spațiu gol. Nucleul extrem de dens al atomului conține aproape toată masa acestuia, în timp ce electronii, deși foarte ușori, orbitează la distanțe mari față de nucleu. De exemplu, dacă am mări un atom la dimensiunea unei arene sportive, nucleul ar avea dimensiunea unui bob de mazăre. Chiar și nucleul, în comparație cu restul atomului, conține spațiu gol.

• CITEŞTE ŞI:  Familia Stermer a trăit 511 zile într-o peşteră, scăpând de Holocaust

4. Tipuri de atomi: Există peste 100 de tipuri diferite de atomi. Aproximativ 92 dintre aceștia se găsesc în natură, în timp ce restul sunt sintetizați în laboratoare. Primul atom creat de om a fost technetiul, care conține 43 de protoni. Noi atomi pot fi creați prin adăugarea de protoni la un nucleu atomic, dar acești atomi sunt de obicei instabili și se descompun rapid în atomi mai mici. Identificarea acestor produse de descompunere ne permite să confirmăm existența noilor atomi.

5. Forțele care țin atomul împreună: Componentele unui atom sunt menținute împreună de trei tipuri de forțe fundamentale. Forțele nucleare puternice și slabe mențin protonii și neutronii împreună în nucleu, iar atracția electrică reține electronii în jurul protonilor. Deși protonii se resping din cauza sarcinii lor pozitive, forța nucleară puternică depășește repulsia electrică, menținând astfel nucleul stabil.

6. Forța nucleară: Forța nucleară puternică, care leagă protonii și neutronii, este de 1.038 de ori mai puternică decât gravitația, dar acționează doar la distanțe extrem de mici, astfel încât particulele nucleare trebuie să fie foarte aproape pentru a resimți această forță.

7. Originea termenului „atom”: Cuvântul „atom” provine de la filosoful grec Democrit din secolul al V-lea î.Hr., care a susținut că materia este alcătuită din particule indivizibile. Mult timp s-a crezut că atomii sunt unitatea fundamentală de „netăiat” a materiei. Cu toate acestea, știm acum că atomii pot fi împărțiți în particule subatomice și că reacțiile nucleare, cum ar fi fisiunea și dezintegrarea nucleară, pot diviza atomii în fragmente mai mici.

8. Dimensiunea atomică: Atomii sunt extrem de mici. Diametrul unui atom mediu este de aproximativ o zecime de miliardime de metru. Cel mai mare atom, cesiul, este de aproximativ nouă ori mai mare decât cel mai mic atom, heliul.

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai mare animal terestru din Antarctica este mai mic decât un bob de mazăre

9. Structura subatomică: Deși atomii reprezintă cea mai mică unitate a unui element, ei sunt alcătuiți din particule și mai mici, numite quarcuri și leptoni. Un electron este un lepton, în timp ce protonii și neutronii sunt compuși din trei quarcuri fiecare.

Publicitate

10. Abundența hidrogenului: Cel mai abundent atom din univers este atomul de hidrogen, care reprezintă aproape 74% din totalul atomilor din galaxia Calea Lactee.

11. Dinamica atomică în corpul uman: Corpul uman conține aproximativ 7 miliarde de miliarde de miliarde de miliarde de atomi, dar înlocuim aproximativ 98% dintre aceștia în fiecare an – un fapt remarcabil care subliniază dinamica constantă a materiei la nivel atomic.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: