Ciocolata este, probabil, cel mai răspândit desert din lume. Istoria ciocolatei începe în urmă cu peste două mii de ani, în America de Sud, unde era cultivat arborele de cacao.
Primul european care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă a fost exploratorul Cristofor Columb, care a şi adus arborele în Europa.
Boabele de cacao nu s-au bucurat de un succes prea mare, deoarece europenii nu știau la ce folosesc.
Spaniolii au învăţat să prepare ciocolata caldă, fiind o băutură populară în rândurile aristocraţilor.
Timp de peste un secol, spaniolii nu au spus nimănui de băutura lor secretă, însă călugării spanioli au făcut public modul de preparare a ciocolatei.
10 curiozităţi despre ciocolată
#10. Ciocolata este o legumă
Oarecum.
Ciocolata neagră conţine cel puţin 70% cacao. Cacaua este obţinută din boabele de cacao, care, la rândul lor, cresc în arborele de cacao – Theobroma cacao.
Acest lucru ne permite să spunem că cea mai mare parte dintr-o ciocolată delicioasă este de natură vegetală.
#9. Ciocolata caldă a apărut înaintea ciocolatei
Ciocolata caldă a fost folosită de azteci, cu mult înainte de obţinerea ciocolatei pe care o cunoaştem noi astăzi.
Oricum, nici acea băutură nu este aceeaşi cu ciocolata caldă de azi. Era vorba despre un amestec amărui, pregătit cu ocazia ceremoniilor oficiale.
#8. Boabele de cacao erau folosite ca monedă
Aztecii preţuiau foarte mult cacaua.
Atât de mult, încât o utilizau ca monedă pentru achiziţia produselor, întrucât toată lumea preţuia boabele de cacao.
#7. Prima ciocolată
Magazinul Fry and Sons, din Marea Britanie, a realizat primul amestec de ciocolată solidă, în anul 1847.
Această ciocolată a rezultat în urma combinării untului de cacao cu zahăr şi lichior de ciocolată. Acesta a fost primul desert de ciocolată.
#6. Ciocolata cu lapte din Elveţia
Daniel Peter a creat ciocolata cu lapte pe care o adorăm cu toţii, în anul 1875, în Elveţia.
I-au trebuit 8 ani lui Daniel Peter să ajungă la reţeta de ciocolată cu lapte răspândită acum în toată lumea. Ingredientul secret a fost laptele condensat.
#5. Ciocolata, interzisă de Biserică
În sec. XVI-XVII, Biserica a interzis consumul de ciocolată, din cauza obezităţii.
Mai mult, în rândul credincioşilor, consumul de ciocolată era considerat un păcat.
#4. Ciocolata are un punct de topire special
Ciocolata este singurul aliment care se topeşte la temperatura corpului, de circa 34°C.
De aceea, ciocolata se topeşte extrem de uşor în gură, creând o senzaţie plăcută, dincolo de aromă.
#3. Ciocolata ca afrodisiac
Cultura populară romantică a atribuit ciocolatei proprietăți afrodiziace puternice, adeseori fiind asociate plăceri senzuale provocate de consumul acesteia.
De asemena componența de natură grasă și zaharoasă a ciocolatei stimulează hipotalamusul, inducând o senzație plăcută, cu efect asupra nivelului serotoninei.
#2. Ciocolata este bună pentru sănătate
Cacaua posedă un puternic efect antioxidant natural, protejând împotriva oxidării lipo-proteice, ceva mai mult decât alte alimente sau băuturi bogate în antioxidanți polifenolici.
Unele studii clinice au demonstrat de asemenea un efect de reducere a tensiunii arteriale și de îmbunătățire a dilatației vaselor de sânge datorate circulației sporite ca urmare a consumului zilnic de ciocolată.
Mai mult, ciocolata s-a dovedit a avea un efect neuroprotectiv în accidentele vasculare cerebrale de tip ischemic.
#1. 70% din cacao vine din Africa
Deşi îşi are originile în jungla amazoniană, cea mai mare parte a boabelor de cacao provin din Africa – circa 70%.
Coasta de Fildeş este cel mai mare producător de cacao din lume.
În ţara vest-africană se produce circa 30% din totalul de cacao din lume.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: