Închisoarea Alcatraz este cel mai cunoscut loc de detenţie din lume, deşi a fost scoasă din uz în urmă cu peste jumătate de secol.
Insula Alcatraz, situată în centrul Golfului San Francisco din California, SUA, are o suprafaţă de 85.000 m², având 41 de metri înălţime faţă de nivelul mării şi o lungime de 500 de metri.
Timp de zeci de ani a fost una dintre cele mai sigure închisori din lume, fiind renumită pentru acest lucru. Închisoarea Alcatraz a funcţionat până în anul 1963, devenind apoi o adevărată atracţie turistică.
10 curiozităţi despre închisoarea Alcatraz
#10. Iniţial a fost o fortăreaţă militară
Exploratorul spaniol Juan Manuel de Ayala a descoperit insula în anul 1775. Numele provine de la „Isla de los Alcatraces”, care înseamnă Insula Pelicanilor, păsări care populau insula.
În anul 1847, guvernatorul Californiei cumpără insula Alcatraz cu 5000$ de la Mexic.
În anul 1848, în urma Războiului mexican-american, California revine Statelor Unite ale Americii, împreună cu insula Alcatraz.
În anul 1854, este clădit farul care semnaliza insula, iar în anul 1859 este finalizată o fortăreaţă.
Din anul 1861, fortăreaţa avea să fie folosită ca închisoare pentru prizonierii de război din Războiul civil american.
#9. Deţinuţii şi-au construit propria închisoare
Întrucât tensiunile s-au mai domolit, nu mai era nevoie de prezenţa militarilor pe insulă. Astfel, armata s-a retras, lăsând în urmă fortăreaţa care ajunsese într-o stare jalnică.
Între anii 1909-1911 prizonierii au fost obligaţi să muncească la construirea închisorii, clădire care se află în picioare şi în ziua de azi.
În anul 1933, inchisoarea Alcatraz a trecut în administraţia Departamentului de Justiţie al SUA, acesta fiind momentul în care s-a născut renumele de „cel mai teribil loc de detenţie din lume”.
#8. Viaţa din închisoarea Alcatraz nu era ca în filme
Închisoarea Alcatraz şi-a clădit rapid un renume, despărţindu-i pe cei care păreau incorigibili de restul populaţiei.
În unele perioade, exista regula ca deţinuţii să nu comunice între ei, în închisoare fiind o linişte mormântală. Dar condiţiile de la Alcatraz nu erau chiar atât de rele precum au fost prezentate în filme.
Deţinuţii beneficiau de trei mese pe zi şi, în multe cazuri, de propria celulă. Unii condamnaţi chiar cereau să fie transferaţi la închisoarea Alcatraz pentru a-şi ispăşi pedeapsa, pentru faptul că gradul de violenţă era extrem de redus.
Motivul pentru care criminalii renumiţi erau transferaţi la Alcatraz îl reprezenta rutina strictă a închisorii.
În afară de hrană, adăpost, haine şi tratament medical, deţinuţii nu aveau alte privilegii. Aveau, însă, un beneficiu important, faţă de alte închisori: apă caldă pentru duş.
Acest beneficiu nu era din motive total altruiste. Se credea că dacă deţinuţii se obişnuiesc cu apa caldă, în cazul unei încercări de evadare, nu vor supravieţui în apele reci ale golfului.
#7. Şanse mici de evadare din Alcatraz
Din cauza apei reci și a curenților puternici din golf, „The Rock“ (Stânca – cum era cunoscută inchisoarea Alcatraz), devine un loc de detenţie ideal din punct de vedere al securității.
În cei 29 de ani în care a funcţionat (1934-1963), 36 de deţinuţi au încercat să evadeze din Alcatraz:
- 23 au fost prinşi;
- 6 au fost omorâţi de gardieni;
- 2 s-au înecat, trupurile fiindu-le recuperate;
- 5 au dispărut în apele golfului, fiind consideraţi morţi.
Oficial, niciun deţinut nu a reuşit să evadeze din închisoarea Alcatraz.
#6. Alcatraz şi păsările
După cum îi spune şi numele – Insula Pelicanilor, Alcatraz are o lungă relaţie cu păsările.
Unul dintre cei mai faimoşi deţinuţi care şi-au ispăşit pedeapsa la închisoarea Alcatraz este Robert Stroud, cunoscut ca „Birdman of Alcatraz” (n.r. Păsărarul din Alcatraz).
Robert Stroud a fost condamnat pentru două crime şi o tentativă de omor, fiind închis în regim de izolare.
Acesta era renumit pentru pasiunea sa faţă de ornitologie, existând şi un film cu această poveste.
În prezent, insula Alcatraz aparţine în totalitate păsărilor, iar în timpul sezonului de împerechere, unele zone de pe insulă sunt închise tocmai pentru a proteja cuiburile.
#5. Fantomele din Alcatraz
Putem spune că la inchisoarea Alcatraz au fost încarceraţi unii dintre cei mai diabolici oameni din lume. Din acest motiv, putem accepta la un anumit nivel unele poveşti din spectrul paranormalului.
Totuşi, trecutul sângeros al insulei se întinde cu mult înainte ca exploratorii spanioli să ajungă în Alcatraz.
Indigenii credeau că insula este locuită de spirite malefice, folosind-o chiar ei ca un fel de închisoare. Cei care încălcau regulile tribale erau exilaţi pe insulă.
În perioada în care Alcatraz a funcţionat ca penitenciar, deţinuţii şi chiar garidenii au raportat în repetate rânduri sunete stranii, valuri de aer rece şi chiar ţipete, ori fantome ale soldaţilor.
Unii cred că locul este bântuit, în timp ce alţii pun totul pe seama singurătăţii şi a faptului că mintea poate juca feste în condiţii vitrege precum cele din închisoarea Alcatraz.
#4. Alcatraz – închisoare federală
În anul 1933, închisoarea Alcatraz intră în administraţia Departamentului de Justiţie al SUA, iar în anul 1934 devine penitenciar federal de maximă siguranţă.
Alcatraz era locul perfect pentru a-i închide pe cei mai periculoşi infractori.
La 10 zile după deschidera penitenciarului, faimosul Al Capone a fost transferat la Alcatraz, unde avea de ispăşit restul din pedeapsa de 11 ani.
Dacă la închisoarea din Atlanta, unde fusese închis până a fi transferat, avea un stil de viaţă luxos, datorat faimei şi banilor săi, lucrurile s-au schimbat când Al Capone a ajuns la Alcatraz.
Aici trebuia să se supună regulilor sau să suporte carcera.
Timp de 5 ani Al Capone a fost încarcerat la Alcatraz, fiind eliberat în anul 1939. Condiţiile grele din închisoare şi un sifilis netratat, l-au adus pe Al Capone într-o stare teribilă.
A ajuns să aibă vârsta mentală a unui copil de 12 ani, murind în anul 1947 în urma unui accident vascular cerebral.
#3. Gardienii şi familiile lor locuiau pe insulă
Viaţa din închisoarea Alcatraz nu era izolată numai pentru deţinuţi.
Gardienii şi ceilalţi angajaţi ai penitenciarului locuiau pe insulă, împreună cu familiile lor, în nişte case separate, folosite anterior de militari.
Copiii angajaţilor îşi petreceau timpul pescuind sau socializând între ei, având o masă de biliard şi o pistă de bowling.
Familiile se deplasau în weekenduri cu barca pentru a face cumpărături, fiindu-le interzis să intre în contact cu deţinuţii.
#2. Poţi face un tur al închisorii Alcatraz
În prezent, închisoarea Alcatraz este o adevărată atracţie turistică.
În anul 1972, insula Alcatraz a fost transformată în parc, fiind introdusă în circuitul turistic al SUA. Pentru a face un tur al insulei, este necesară o rezervare şi formarea unor grupuri în avans.
Circa 1,5 milioane de turişti vizitează anual insula Alcatraz, fiind inclus şi un tur al închisorii.
#1. A fost închisă pentru că era prea scumpă
Un lucru curios îl reprezintă faptul că inchisoarea Alcatraz nu a fost închisă pentru nerespectarea drepturilor omului sau pentru faptul că era un loc prea dur chiar şi pentru cei mai diabolici oameni.
În anul 1963, penitenciarul a fost închis tocmai din cauza care i-a adus renumele – locaţia. Costurile de funcţionare erau prea mari în raport cu utilitatea sa.
Apa sărată cauza eroziuni puternice la nivelul clădirilor, întreţinerea acestora devenind excesiv de costisioare.
La nivelul anilor ’50, statul cheltuia circa 10$/zi pentru fiecare deţinut, ceea ce însemna de 3 ori mai mult decât o închisoare federală obişnuită.
Mai mult decât atât, în fiecare săptămână erau necesare circa 4000 de tone de apă proaspătă pentru consum şi igienă.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: