În data de 13 august 1521, s-a produs efectiv căderea Imperiului Aztec. Hernán Cortés, un conchistador spaniol ambițios și neînduplecat, a reușit să captureze capitala Imperiului Aztec, Tenochtitlan, și să-l ia prizonier pe ultimul împărat aztec, Cuauhtémoc. Acest eveniment a marcat sfârșitul uneia dintre cele mai puternice civilizații din Lumea Nouă și începutul unei noi ere în care cultura aztecă a fost înlocuită treptat de dominația spaniolă.

Hernan Cortés: sosirea în Imperiul Aztec

Hernán Cortés a ajuns pentru prima dată pe coasta Mexicului în 1519, cu doar câteva sute de oameni. Ceea ce la început părea o expediție de explorare a devenit rapid o încercare de cucerire, condusă de dorința lui Cortés de a pune mâna pe bogățiile fabuloase ale Imperiului Aztec. La sosirea sa, Cortés a făcut cunoștință cu civilizația aztecă, o societate avansată și sofisticată, guvernată de împăratul Moctezuma al II-lea.

Încă de la început, Cortés a dat dovadă de o ingeniozitate strategică remarcabilă. A exploatat neînțelegerile și tensiunile dintre azteci și popoarele vecine, atrăgându-le de partea sa pe unele dintre aceste triburi, precum Tlaxcaltecii, care vedeau în spanioli o oportunitate de a-și înfrunta inamicii tradiționali.[sursa]

căderea imperiului aztec
Căderea Imperiului Aztec a avut loc după capturarea împăratului Cuauhtémoc, în data de 13 august 1521

Întâlnirea cu Moctezuma și întinderea capcanei

În noiembrie 1519, Cortés a ajuns în Tenochtitlan, capitala grandioasă a Imperiului Aztec, unde a fost primit cu onoruri de Moctezuma al II-lea. Moctezuma era un conducător prudent, care, potrivit unor surse, ar fi crezut că Cortés era întruchiparea zeului Quetzalcoatl, despre care o profeție spunea că va reveni din exil sub forma unui om cu pielea albă.

• CITEŞTE ŞI:  Tardigrada sau ursul de apă - cel mai rezistent animal de pe Pământ. Poate trăi şi în spaţiu

Folosind această credință în avantajul său, Cortés l-a convins pe Moctezuma să-l primească pe el și pe oamenii săi în oraș, stabilindu-și tabăra chiar în inima imperiului. În scurt timp, Cortés și-a dat seama că controlul direct asupra lui Moctezuma i-ar oferi un avantaj imens. Astfel, a pus la cale un plan îndrăzneț: l-a capturat pe împărat și l-a ținut ostatic în propriul palat. Deși Moctezuma a continuat să fie tratat cu respect, el era de facto un prizonier, forțat să-și conducă poporul sub ordinele spaniolilor.

Rezistența aztecă și contraatacul

Deși inițial pare că strategia lui Cortés a funcționat, tensiunile au crescut treptat. Aztecii au devenit tot mai suspicioși și nemulțumiți de prezența spaniolilor. În mai 1520, un eveniment cunoscut sub numele de „Masacrul din Templo Mayor” a aprins scânteia revoltei. În absența temporară a lui Cortés, soldații spanioli, sub comanda locotenentului său, Pedro de Alvarado, au masacrat o mulțime de nobili azteci care participau la o ceremonie religioasă. Acest act de violență a provocat o revoltă în masă, iar aztecii au început să asedieze spaniolii în palatul imperial.

Hernan Cortés s-a întors rapid în Tenochtitlan, dar nu a reușit să restabilească ordinea. În încercarea de a calma situația, l-a scos pe Moctezuma pe o platformă pentru a vorbi cu poporul său, dar aztecii, furioși și dezamăgiți, l-au atacat cu pietre. Moctezuma a murit la scurt timp după aceea, fie din cauza rănilor, fie ucis de spanioli, iar puterea s-a mutat în mâinile noului împărat, Cuauhtémoc.

Căderea Imperiului Aztec

Cuauhtémoc, un tânăr războinic curajos, a organizat o rezistență acerbă împotriva spaniolilor. Cortés a decis să se retragă temporar din Tenochtitlan, într-un eveniment tragic pentru spanioli cunoscut sub numele de „La Noche Triste” (Noaptea Tristă), în care mulți dintre soldații săi au fost uciși în timpul retragerii.

• CITEŞTE ŞI:  Lista Preşedinţilor SUA. Cine au fost preşedinţii Statelor Unite ale Americii până în prezent?

Cu toate acestea, Cortés nu a renunțat. A organizat o armată mai mare, formată din aliați indigeni și soldați spanioli, și a început un asediu de lungă durată asupra capitalei aztece. Pe 13 august 1521, după trei luni de lupte sângeroase și foamete, Tenochtitlan a căzut. Cuauhtémoc a fost capturat în timp ce încerca să scape din oraș, iar odată cu el s-a prăbușit și Imperiul Aztec.

Cucerirea Tenochtitlanului de către Cortés a marcat începutul dominației spaniole asupra Mexicului și sfârșitul Imperiului Aztec. Orașul a fost aproape complet distrus, iar pe ruinele sale, spaniolii au construit Ciudad de México, capitala Noii Spanii.

Capturarea lui Cuauhtémoc și căderea Tenochtitlanului au avut efecte devastatoare asupra populației indigene, nu doar din punct de vedere militar, ci și cultural și demografic. Spaniolii au impus creștinismul, au distrus templele și simbolurile religioase ale aztecilor și au adus cu ei boli care au decimat populația locală.

Publicitate

Hernan Cortés a fost recunoscut de Coroana Spaniolă pentru realizările sale, deși a rămas o figură controversată, atât pentru cruzimea sa, cât și pentru îndrăzneala cu care a cucerit un imperiu vast cu doar câteva sute de oameni.

Astăzi, evenimentele din data de 13 august 1521 rămân un simbol al unui capitol dureros din istoria Mexicului, dar și al începutului unui nou amestec cultural, care a dat naștere Mexicului modern.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: