Cu privirea pierdută și mersul greoi, vacile sunt adesea apreciate doar pentru laptele și carnea pe care le oferă. În realitate, însă, ele sunt niște animale mult mai interesante și complexe decât ne-am putea imagina. Astfel, am pregătit o listă de curiozităţi despre vaci, care te va face să-ţi schimbi părerea despre aceste animale fascinante.

Deși par niște creaturi plictisitoare, vacile duc o viață mult mai fascinantă decât pare la prima vedere. În spatele comportamentului aparent banal, aceste animale prezintă trăsături și comportamente surprinzătoare.

curiozităţi despre vaci

#1. Vaca domestică este descendent al bourului, animal care a trăit în sud-vestul Turciei, în urmă cu mai bine de 10.000 de ani. Se estimează că în prezent există aproximativ 920 de rase şi aproximativ 1,4 miliarde de capete.

#2. Vacile petrec între 10 şi 15 ore pe zi stând în poziţie culcată, dar cea mai mare parte a acestui timp este timp de relaxare bine meritat, nu somn. De fapt, o vacă obișnuită doarme doar aproximativ 4 ore pe zi, de obicei în intervale scurte pe parcursul zilei. Studiile privind somnul au arătat, de asemenea, că, la fel ca în cazul oamenilor, lipsa somnului poate afecta sănătatea, productivitatea și comportamentul unei vaci.

#3. Aunci când oamenii de știință au cartografiat genomul bovin în anul 2009, au descoperit că bovinele au aproximativ 22.000 de gene. 80% din genele lor sunt comune cu cele ale oamenilor.

#4. Contrar impresiilor populare, vacile nu văd culoarea roşu. Un toreador ar putea la fel de bine să agite un steag roz sau violet pentru a determina un taur să atace. Taurul nu este înfuriat de culoare, căci toate bovinele sunt daltoniste la roșu/verde. În schimb, mișcarea pânzei este cea care îl enervează. Adevăratul motiv pentru care matadorii poartă roșu: pentru a ascunde sângele taurului.

• CITEŞTE ŞI:  Apolodor din Damasc: Viața și moștenirea celui mai renumit arhitect roman

#5. Vacilor le place să fie scărpinate pe cap, pe gât ori pe spate. Există, de altfel, perii special create pentru această activitate.

#6. În timpul mulsului, sunt necesare aproximativ 100 de mişcări ale mâinii pentru a extrage un litru de lapte din ugerul vacii. Vacile de lapte produc în medie între 20 și 30 de litri de lapte pe zi, dar unele rase de înaltă productivitate pot ajunge la 50 de litri pe zi.

#7. Cercetătorii au descoperit că vacile care primesc un nume de alint de la stăpânul lor şi sunt tratate preferenţial dau lapte mai mult. Un exemplar „botezat” poate da cu până la 250 de litri pe an mai mult decât unul fără nume. Când vacile sunt stresate, ele produc cortizol, un hormon care inhibă producția de lapte.

#8. Vacile au mirosul foarte bine dezvoltat, fiind capabile să le perceapă de la circa 8 kilometri distanţă.

#9. Atunci când rumegă, produc o cantitate mare de metan, pe care îl eliberează în atmosferă. Cercetătorii susţin că prin râgâieli şi flatulaţii, vacile sunt la fel de dăunătoare mediului înconjurător precum automobilele. Aceste concluzii au stârnit numeroase dezbateri şi controverse în rândul populaţiei.

Publicitate

#10. Vacile pot fi extrem de scumpe. Missy, un exemplar din rasa Holstein, a fost vândută în anul 2009 la licitaţie cu nu mai puţin de 1,2 milioane de dolari.

#11. O vacă de lapte consumă până la 45 de kilograme de furaje pe zi. În medie, o vacă adultă poate consuma între 30 și 60 de litri de apă pe zi. Vacile care produc lapte sau sunt gestante pot consuma chiar și mai multă apă, în special în perioadele de vârf de producție.

• CITEŞTE ŞI:  Închiderea ochilor ne ajută să ne amintim cu mai multă precizie lucruri pe care aparent nu ni le amintim

#12. Stomacul vacilor este alcătuit din patru compartimente: reticulum, rumen, omasum și abomasum, fiecare având un scop specific. Vacile abia mestecă mâncarea înainte ca aceasta să intre în rumen, prima și cea mai mare parte a stomacului. Odată ce rumenul este plin, vaca se culcă, iar reticulul, care este alcătuit din mușchi și este conectat la rumen astfel încât mâncarea și apa să poată trece ușor înainte și înapoi, împinge mâncarea nemestecată înapoi pe esofag și în gură. După ce este mestecată din nou sau rumegată, mâncarea trece în cele din urmă prin omasum. Omasumul filtrează apa și oferă bacteriilor din rumen mai mult timp pentru a descompune alimentele și a absorbi mai mulți nutrienți. În cele din urmă, alimentele intră în abomasum, care funcționează similar cu stomacul uman.

#13. Vacile se implică în toate formele de joacă întâlnite la mamifere, inclusiv să se joace cu lucruri precum mingile, să se joace și să alerge, precum și în jocul social cu membrii altor specii.

#14. Vacile au aproximativ 25.000 de papile gustative, mult mai multe decât oamenii, ceea ce le permite să simtă mai bine gusturile hranei. În plus față de auz și miros, vacile au și un simț tactil dezvoltat, percepând prin atingere lumea din jurul lor.

#15. Vacile au prieteni preferați și devin stresate atunci când sunt separate. Într-un studiu care a măsurat izolarea, ritmurile cardiace și nivelurile de cortizol, cercetătoarea Krista McLennan a concluzionat: „Atunci când junincile au partenerul lor preferat cu ele, nivelurile lor de stres în ceea ce privește ritmurile cardiace sunt reduse comparativ cu situația în care ar fi cu un individ aleatoriu”.

#16. În India, vacile sunt considerate animale sacre și sunt protejate de lege. Cele mai stricte dintre acestea se găsesc în statul Madhya Pradesh din centrul Indiei, unde pedepsele pentru uciderea unei vaci includ șapte ani de închisoare, iar politicienii au format un „Cabinet al vacilor” pentru a asigura bunăstarea animalelor.

• CITEŞTE ŞI:  Arheologii au scos la lumină o masă ritualică veche de 3.500 de ani în Azerbaidjan

#17. Deşi probabil nu dau impresia, vacile pot înota. Unele rase de vaci sunt excelente înotătoare și pot traversa râuri și alte cursuri de apă pentru a ajunge la pășuni.

#18. Vacile sunt mame protectoare și pot manifesta un puternic instinct matern față de vițeii lor.

#19. Studiile sugerează că vacile pot fi influențate de muzică, cu unele cercetări care arată că anumite genuri muzicale le pot influența starea și productivitatea.

#20. Vacile sunt animale sociale și formează ierarhii sociale stabile în cadrul turmelor, bazate pe vârstă, dimensiune și dominație.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: