Anul 2023 a doborât recordul pentru cel mai cald an din istoria lumii, iar această „reușită sumbră” reprezintă o dovadă grăitoare pentru ceea ce ne așteaptă în viitor la nivel climatic.

Pământul a fost cu 1,48 grade Celsius mai cald în anul 2023 în comparație cu perioada dinaintea industriei combustibililor fosili, considera principalul vinovat al crizei climatice. Cifra este foarte aproape de limita de 1,5 grade Celsius impusă prin Acordul de la Paris în anul 2015, deși temperatura globală ar trebui să se mențină constant peste 1,5 grade Celsius pentru ca acordul să fie considerat încălcat.[sursa]

Oamenii de știință de la Copernicus Climate Change Service al Uniunii Europene au anunțat că limita de 1,5 grade Celsius va fi cel mai probabil depășită în următoarele 12 luni.

cel mai cald an
Anul 2023 este, probabil, cel mai cald an din ultimii 100.000 de ani

Anul 2023, cel mai cald an din istoria măsurărilor meteorologice

Temperatura medie în anul 2023 a fost cu 0,17 grade Celsius mai mare decât în anul 2016, deținătorul anterior al recordului de cel mai cald an. Cauza principală pentru această încălzire globală uriașă au fost emisiile record de dioxid de carbon, însoțite de fenomenul natural El Niño.

Temperaturile mari au adus valuri de căldură, inundații și incendii de vegetație, astfel că vieți și surse de venit au fost pierdute în toată lumea. Analizele au arătat că unele fenomene meteorologice extreme, precum valurile de căldură din Europa și Statele Unite, ar fi fost aproape imposibile fără încălzirea globală cauzată de om.

Datele au mai arătat că anul 2023 a fost primul an înregistrat în care în fiecare zi a fost cu cel puțin 1 grad Celsius mai cald decât în perioada 1850-1900 preindustrială. Aproape jumătate dintre zile au fost cu 1,5 grade Celsius mai calde și pentru prima oară două zile au fost cu 2 grade Celsius mai calde. Temperaturile au crescut cel mai mult în luna iunie, iar valul de căldură din septembrie a fost atât de crescut încât oamenii de știință au fost uimiți.

• CITEŞTE ŞI:  10 copii eroi din viaţa reală, care te vor impresiona cu faptele lor

„Extremele pe care le-am observat în ultimele câteva luni reprezintă o dovadă dramatică a faptului că ne-am îndepărtat atât de mult de clima în care civilizația noastră s-a dezvoltat.”, a declarat Carlo Buontempo, director al serviciului Copernicus.

Aşadar, anul 2023 a doborât câteva recorduri climatice importante:

  • A fost primul an în care toate zilele au avut temperaturi medii globale mai mari cu peste 1°C decât în perioada preindustrială;
  • Aproape jumătate din zilele din anul 2023 au fost mai mult de 1,5°C mai calde decât nivelul preindustrial din perioada 1850-1900;
  • Pentru prima dată, două zile din noiembrie au fost mai mult de 2°C mai calde decât nivelul din perioada 1850-1900;
  • Iulie și august 2023 au fost cele mai calde două luni înregistrate vreodată;
  • Temperaturile medii ale aerului au fost cele mai calde înregistrate vreodată, sau aproape de cele mai calde, în părți importante din toate bazinele oceanice și pe toate continentele (cu excepția Australiei);
  • Concentrațiile atmosferice de dioxid de carbon și metan – două dintre cele mai importante gaze cu efect de seră care determină schimbările climatice – au atins niveluri record în anul 2023, ajungând la 419 părți pe milion și, respectiv, 1902 părți pe miliard;

„Bucurați-vă cât mai puteți”

O analiză separată efectuată de Agenția Meteorologică a Japoniei a produs rezultate similare cu datele furnizate de Copernicus, anul 2023 fiind cu 1,43 grade Celsius peste nivelurile preindustriale și depășind recordul anterior cu 0,14 grade Celsius.

„Fiecare an pentru tot restul vieților noastre va fi cel mai cald an din istorie. Asta la rândul său înseamnă că 2023 va fi cel mai rece an din acest secol. Bucurați-vă cât mai puteți.”, a spus profesorul Andrew Dessler, de la Texas A&M University din SUA.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.