Un mormânt egiptean vechi de 4.300 de ani conține picturi murale pline de culoare care descriu cum era viața în acea epocă.

Arheologii au descoperit un mormânt egiptean vechi de 4.300 de ani cu picturi murale remarcabile care ilustrează viața de zi cu zi a oamenilor din acea perioadă.

Mormântul se află la Dahshur, un sit cu piramide regale și o necropolă vastă care se află la aproximativ 33 de kilometri sud de Cairo. Când echipa de cercetare se va întoarce pe teren, intenționează să excaveze mormintele pentru a vedea dacă acestea mai conţin mumii.[sursa]

mormânt egiptean vechi de 4.300 de ani
În acest mormânt egiptean vechi de 4.300 de ani au fost identificate mai multe picturi murale ce prezintă viaţa de zi cu zi a oamenilor

Acest mormânt egiptean vechi de 4.300 de ani conţine picturi murale aproape intacte

Mormântul din cărămidă de lut este cunoscut sub numele de mastaba, o structură dreptunghiulară cu un acoperiș plat și laturi înclinate. În interior, echipa a găsit picturi murale care descriu scene de viață din Egiptul antic, cum ar fi măgari care treieră cereale călcând peste ele, nave care navighează pe Nil și bunuri vândute pe o piață, a precizat Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților într-un comunicat.[sursa]

Inscripțiile hieroglifice găsite pe pereții mormântului spun că înmormântarea a fost făcută pentru un bărbat pe nume Seneb-Neb-Af și soția sa Idet. Inscripțiile afirmă că Idet era o preoteasă a lui Hathor – o zeiță a cerului asociată cu senzualitatea, maternitatea și muzica – în timp ce Seneb-Neb-Af a deținut mai multe poziții în palatul regal, care implicau să se ocupe de administrarea chiriașilor.

Este greu de știut cu exactitate ce îndatoriri avea Seneb-Neb-Af, a declarat Stephan Seidlmayer, un arheolog de la Institutul Arheologic German care conduce săpăturile de la situl respectiv. Un oraș din apropiere era controlat de palat și este posibil ca el să fi decis cine avea dreptul să locuiască acolo și să fi fost responsabil de administrarea fondurilor pentru comunitate, a declarat Seidlmayer.

• CITEŞTE ŞI:  Cum este viaţa în Oimiakon, cea mai rece localitate din lume

Datarea sitului a fost determinată pe baza stilului și conținutului inscripțiilor, a designului mastaba și a stilului ceramicii, a spus Seidlmayer. Acesta a precizat că cuplul a trăit probabil la sfârșitul celei de-a cincea dinastii a V-a sau începutul celei de-a șasea dinastii, în urmă cu aproximativ 4.300 de ani. În această perioadă, în Egipt încă se construiau piramide, dar acestea erau mai mici decât cele care fuseseră construite în timpul celei de-a patra dinastii în locuri precum Giza.

Excavarea mormântului nu este finalizată și probabil că vor fi făcute mai multe descoperiri. „Puțurile de înmormântare ale acestui mormânt nu au putut fi încă excavate, prin urmare nu există încă rămășițe umane [dezgropate]. Sperăm să excavăm puțurile în sezonul următor – și atunci, desigur, rămășițele umane vor fi de interes esențial.”, a mai declarat Seidlmayer.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: