Cercetătorii au făcut o descoperire incredibilă, identificând o creatură transparentă asemănătoare meduzei, capabilă să întinerească. Mnemiopsis leidyi, cunoscută și sub numele de „nuca de mare”, are capacitatea de a inversa procesul de îmbătrânire.

În situații vulnerabile, precum lipsa hranei sau rănirea, „nuca de mare” poate regresa la stadiul larvar, stadiu în care deține două tentacule utilizate pentru capturarea hranei, conform unui articol publicat de Live Science. Această regresie este esențială, deoarece, în stadiul adult, „nuca de mare” nu mai dispune de aceste tentacule vitale.

Nuca de Mare, o fiinţă fascinantă

În condiții favorabile, când hrana devine disponibilă, „nuca de mare” revine la stadiul adult și își recuperează capacitatea de reproducere.

Conform unui studiu publicat pe platforma BioRxiv, aceasta este a treia specie animală cunoscută și prima din încrengătura Ctenophora (meduze pieptene) care prezintă această capacitate de întinerire. Celelalte două specii sunt „meduza nemuritoare” (Turritopsis dohrnii) și „tenia câinelui” (Echinococcus granulosus).[sursa]

Mnemiopsis leidyi nuca de mare
O fiinţă fascinantă

Anterior, oamenii de știință au descoperit că mai multe specii de cnidari, un grup care include coralii, meduzele și anemonele de mare, pot regresa la un stadiu anterior de dezvoltare, dar numai înainte de a atinge maturitatea sexuală.

Deși Mnemiopsis leidyi nu pare periculoasă la prima vedere, ea este de fapt o specie invazivă problematică. Originară din vestul Oceanului Atlantic, această specie s-a răspândit în Europa și Asia, unde a devenit o amenințare serioasă pentru ecosistemele locale. „Nucile de mare” sunt considerate responsabile pentru prăbușirea anumitor pescării, deoarece concurează pentru hrană cu speciile native, provocând dezechilibre ecologice.

• CITEŞTE ŞI:  Oamenii de știință au descoperit un "întrerupător de frică" în creier și modul în care se poate opri această senzaţie

Un alt aspect fascinant al acestei specii este capacitatea sa de regenerare completă, chiar și dintr-un fragment mic de țesut. Meduzele pieptene reprezintă una dintre cele mai vechi linii evolutive de animale și ar putea fi grupul soră al tuturor animalelor.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: