Un copac este atât de vechi, încăt exista şi pe vremea în care vechii egipteni construiau celebrele piramide din Giza.

Într-o lume care se schimbă atât de rapid precum este a noastră, poate fi greu de imaginat un lucru care să reziste testului timpului. Cu toate acestea, copacii par să se descurce al naibii de bine (asta dacă nu cumva continuăm să îi tăiem, desigur) – și există chiar unul care a rezistat încă de pe vremea vechilor egipteni.

Un copac este atât de vechi, încât exista de pe vremea vechilor egipteni

Acel copac este Matusalem, un pin din specia Bristlecone care a fost supranumit pe bună dreptate după figura biblică despre care se spune că a trăit 969 de ani. Totuși, acest lucru nu este nimic în comparație cu acest copac, despre care se crede că are cel puțin 4.789 de ani, dacă nu chiar mai mult, ceea ce înseamnă că este considerat în general cel mai bătrân copac din lume.

Copacul Matusalemul poate fi găsit undeva în regiunea Sierra Nevada din California la granița cu Nevada, în Pădurea Națională Inyo. Cu toate acestea, locația sa exactă este ținută secretă pentru a nu-i face rău, deoarece, așa cum am spus, oamenii par să aibă un obicei nefericit de a tăia copaci vechi și emblematici.[sursa]

copac este atât de vechi
Acest copac este atât de vechi, încât exista în timp ce vechii egipteni construiau piramidele din Giza

Ajută faptul că Matusalemul este protejat, dar trăsăturile pinilor bristlecone înseamnă că nu este surprinzător faptul că se numără printre cele mai vechi organisme vii. Acest grup de arbori sunt ceea ce se numește extremofile, trăind în regiuni cu vreme extremă și soluri uscate – dacă Matusalem poate face față la toate acestea, nu e de mirare că există de atât de mult timp, deși asta înseamnă, de asemenea, că îi ia foarte mult timp să crească.

• CITEŞTE ŞI:  7 chestii interesante (IV)

Cu toate acestea, acești arbori s-au adaptat la condițiile dure, având rădăcini ramificate și superficiale pentru a obține cât mai multă apă. De asemenea, au o rezistență crescută împotriva invaziei de dăunători, la propriu – pinii bristlecone au un lemn dens și rășinos în care dăunătorilor le este foarte greu să se strecoare.

De asemenea, un alt lucru la care Matusalem pare destul de rezistent este competiția pentru titlul de „Cel mai bătrân copac din lume”. De-a lungul anilor au mai apărut diverși concurenți, dar unul dintre cei mai apropiați concurenți din ultima vreme a venit sub forma unui chiparos uriaș cunoscut sub numele de „Străbunicul”.

Descoperit într-o pădure străveche din sudul Chile, unii cercetători cred că arborele are mai mult de 5.000 de ani, ceea ce înseamnă că i-ar putea lua titlul lui Matusalem. Cu toate acestea, alții au contestat modul în care a fost estimată vârsta sa.

În mod obișnuit, vârsta unui copac este estimată prin extragerea unei mostre din miezul copacului și analizarea inelelor acestuia. Cercetătorii Jonathan Barichivich și Antonio Lara au încercat să facă acest lucru în cazul Străbunicului, dar nu au reușit să ajungă la mijlocul acestuia. În schimb, au folosit modelarea statistică folosind eșantioane de la alți arbori pentru a estima vârsta.

Deoarece acest lucru contravine metodelor consacrate, Matusalem pare să își păstreze deocamdată coroana, chiar dacă un pic mai nesigur decât înainte.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate