Arheologii din Kenya au descoperit un maxilar aparținând unei specii vechi de hominizi care a trăit în aceeași perioadă cu unii dintre cei mai vechi strămoși ai omului.
Cunoscută sub numele de Australopithecus anamensis, această creatură asemănătoare maimuțelor era anterior considerată a fi apărut după strămoșii umani originari. Cu toate acestea, această fosilă sugerează că ar fi putut fi, de fapt, o descendență soră a unuia dintre cei mai timpurii predecesori ai noștri.
Cei mai vechi strămoși ai omului
Hominizii antici sunt, în general, împărțiți în trei grupuri, cel mai vechi dintre acestea fiind cunoscut sub numele de hominizi bazali sau de bază. Se crede că aceștia au fost urmați de un grup de specii cunoscute sub numele de australopiți – care includ Au. anamensis și Au. afarensis, făcut celebru de specimenul iconic cunoscut sub numele de Lucy – care ulterior au cedat locul primelor linii ale genului Homo.[sursa]
Dintre cei trei hominizi bazali, primul care apare în registrul fosil este Sahelanthropus tchadensis, care a trăit acum 6-7 milioane de ani în actualul Ciad. A urmat Orrorin tugenensis în Kenya, înainte ca Ardipithecus ramidus să își facă apariția în Etiopia, acum aproximativ 4,5-4,3 milioane de ani.
Au. anamensis a fost considerat inițial ca apărând prea târziu pentru a fi un hominid bazal – sau cel puțin asta se credea. Fosilele anterioare atribuite acestei specii din Kenya și Etiopia au fost datate la 4,2 milioane de ani în urmă, ceea ce i-a determinat pe cercetători să presupună că Au. anamensis a apărut puțin mai târziu decât Ar. ramidus și că ar fi putut fi un descendent al acestui hominid extrem de timpuriu.
Totuși, o nouă analiză a unui maxilar de Au. anamensis, descoperit pentru prima dată în Turkana de Est, Kenya, în anul 2011, indică faptul că acest individ particular a trăit acum 4,3 milioane de ani și, prin urmare, a coexistat cu ultimii membri ai Ar. ramidus.
„Deși noul specimen este cu doar 100.000 de ani mai vechi decât probele existente de Au. anamensis din Kenya și Etiopia, extinderea primei apariții a acestei specii sugerează că primii australopiți au coexistat temporar cu hominizi bazali care au supraviețuit până în Pliocenul timpuriu.”, scriu autorii studiului.[studiu]
Cercetătorii recunosc că concluziile lor „nu sunt definitive”, dar sugerează că Ar. ramidus ar putea să nu fie strămoșul direct al Au. anamensis, ci mai degrabă un „hominid înrudit îndeaproape cu hominizi bazali”.
În cele din urmă, rămâne neclar cum se leagă exact acești hominizi antici de oamenii moderni, deși se crede că descindem direct din cel puțin o specie de australopitec. Dacă nu altceva, această nouă cercetare evidențiază cât de lacunară este înțelegerea noastră asupra evoluției umane, sugerând că narațiunea ordonată pe care am ajuns să o acceptăm ar putea fi, de fapt, mult mai complexă decât am crezut.