Sărbătorim îmbătrânirea în aceeași zi în fiecare an, dar corpul nostru nu urmează întotdeauna un ritm uniform. Un nou studiu arată că anumite alegeri legate de stilul de viață pot influența viteza cu care îmbătrânește creierul nostru, iar anumite obiceiuri pot menține creierul tânăr până la o vârstă înaintată.
O echipă internațională, condusă de cercetători de la Institutul Karolinska și Universitatea din Göteborg, Suedia, a analizat semnale biologice pentru a estima vârsta creierului la persoane de 70 de ani fără tulburări cognitive. Studiul a scos în evidență importanța sănătății vasculare în menținerea unui creier tânăr.
Obiceiuri care pot menține creierul tânăr chiar și la 70 de ani
Obiceiuri precum activitatea fizică regulată, o dietă echilibrată, renunțarea la fumat și controlul glicemiei s-au dovedit esențiale pentru sănătatea vaselor de sânge, iar aceste beneficii se extind și asupra creierului.
„Factorii care afectează negativ vasele de sânge pot contribui la un aspect mai îmbătrânit al creierului. Este vital să menținem sănătatea vasculară pentru a proteja funcțiile cognitive.”, a explicat neurobiologul Anna Marseglia, de la Institutul Karolinska.[sursa]
Creierele „îmbătrânite” au fost asociate cu inactivitatea fizică, diabetul, accidentele vasculare cerebrale, inflamația și nivelurile ridicate de glucoză în sânge. Acești factori interconectați subliniază complexitatea procesului de îmbătrânire cerebrală.
Studiul a identificat diferențe între bărbați și femei: de exemplu, nivelurile de glucoză au avut un impact mai mare asupra vârstei creierului la bărbați. Aceste variații vor fi investigate mai departe.
Pentru a evalua vârsta creierului, cercetătorii au utilizat un model de învățare profundă bazat pe imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), antrenat pe peste 18.000 de scanări ale persoanelor fără tulburări cognitive. Datele din probele de sânge au fost corelate cu aceste estimări, împreună cu informații despre stilul de viață, afecțiuni medicale și teste cognitive.
„Algoritmul este precis, robust și ușor de utilizat. Deși necesită validări suplimentare, sperăm să devină un instrument clinic în investigațiile privind demența.”, afirmă Eric Westman, geriatru clinic la Institutul Karolinska.
Rezultatele sunt promițătoare, mai ales în contextul prevenirii demenței. Creierele mai în vârstă sunt mai susceptibile la afecțiuni precum Alzheimer, iar studiul sugerează că adoptarea unor obiceiuri sănătoase poate proteja împotriva declinului cognitiv.
Cercetările anterioare au legat îmbătrânirea creierului de factori precum nivelul zahărului din sânge sau traiul în sărăcie, factori care pot fi abordați atât individual, cât și societal. Scopul final al cercetătorilor este de a identifica metode de prevenire a demenței.
„Deși există medicamente noi pentru Alzheimer, ele nu funcționează pentru toți pacienții. De aceea, investigăm ce poate întări rezistența creierului împotriva proceselor patologice de îmbătrânire.”, a adăugat Marseglia.
Echipa intenționează să aprofundeze analiza diferențelor de gen, explorând determinanți biologici, precum hormonii, și factori socioculturali.
„Începând de anul viitor, vom analiza cum sănătatea socială – inclusiv conectivitatea, sprijinul și implicarea socială – alături de somn și gestionarea stresului, influențează reziliența creierului, cu un accent special pe sănătatea femeilor.”, a concluzionat Marseglia.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: