Oamenii de știință au reușit să stocheze informațiile ADN-ului uman într-un cristal care poate rezista miliarde de ani, având potențialul de a readuce umanitatea la viață după o eventuală extincție.

Cercetătorii de la Universitatea din Southampton au utilizat lasere pentru a inscripționa datele pe un cristal 5D, o tehnologie de stocare revoluționară care, spre deosebire de alte metode, nu se degradează în timp și poate rezista miliarde de ani.

„Această metodă de codificare nu implică doar suprafața materialului, așa cum se întâmplă cu hârtia 2D sau banda magnetică, ci folosește două dimensiuni optice și trei coordonate spațiale pentru a inscripționa informația în întregul volum al cristalului”, explică oamenii de știință britanici.[sursa]

ADN-ul uman stocat într-un cristal
ADN-ul uman stocat într-un cristal

ADN-ul uman stocat într-un cristal 5D

Cristalele de memorie 5D pot stoca până la 360 de terabytes de date, iar această tehnologie a fost premiată în 2014 cu un record mondial Guinness pentru cel mai durabil material de stocare a datelor. Aceste cristale sunt printre cele mai durabile materiale din punct de vedere chimic și termic de pe Pământ. Ele pot rezista forțelor masive, temperaturilor extreme și chiar expunerii la radiații cosmice.

Un astfel de cristal inscripționat de cercetători a fost depozitat în Memoria Omenirii, o capsulă a timpului unică, amplasată într-o peșteră de sare din Hallstatt, Austria.

Echipa de cercetători speră că această tehnologie va putea fi folosită în viitor pentru a păstra genomurile speciilor de plante și animale aflate în pericol de extincție, asigurând astfel conservarea biodiversității la nivel global.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: