Albă ca Zăpada și cei șapte pitici este unul dintre cele mai faimoase basme din lume, apărut pentru prima dată în anul 1812, când frații Grimm au publicat colecția lor de povești culese din vechile povești populare europene. La fel ca multe dintre poveștile fraților Grimm, se crede că povestea Albei ca Zăpada și a celor șapte pitici există încă din Evul Mediu, fiind transmisă din vorbă în vorbă de-a lungul secolelor.
În anul 1937, lungmetrajul animat al lui Walt Disney cu Albă ca Zăpada a popularizat povestea în întreaga lume, iar de atunci, în general, a fost considerată o poveste pur fictivă. Cu toate acestea, cercetări recente sugerează că faimosul basm ar putea avea, până la urmă, un element de adevăr.
Rezumatul basmului
Basmul Albă ca Zăpada și cei șapte pitici spune povestea unei frumoase prințese născute cu o piele atât de albă și pură încât mama ei a numit-o Albă ca Zăpada. După moartea reginei, tatăl ei s-a căsătorit cu o femeie vanitoasă și rea, care stătea în fața unei oglinzi magice și o întreba cine este cea mai frumoasă femeie din ținut, folosind celebra replică: „Oglindă, oglinjoară, cine e cea mai frumoasă din țară?” Oglinda îi răspundea mereu: „Regina mea, tu ești cea mai frumoasă dintre toate”, până când, într-o zi, a venit un răspuns care a înfuriat-o: „Frumoasă ești, crăiasă, ca ziua luminoasă, dar Albă ca Zăpada e mult, mult mai frumoasă!”. Albă ca Zăpada era acum cea mai frumoasă femeie din tot ținutul.
Mama vitregă a Albei ca Zăpada, furioasă de ceea ce îi spusese oglinda, a ordonat unui vânător să o ducă în pădure și să o ucidă. Dar vânătorul a simțit compasiune pentru Albă ca Zăpada și a lăsat-o liberă.
Albă ca Zăpada a ajuns la o căsuță mică și, simțindu-se epuizată, s-a prăbușit într-unul dintre paturi și a căzut într-un somn adânc. Când s-a trezit, șapte pitici se aflau deasupra sa, privind-o. Aceștia i-au spus frumoasei Albă ca Zăpada că poate rămâne cu ei atâta timp cât face curat și gătește.
Albă ca Zăpada și piticii au trăit în liniște până într-o zi, când oglinda magică i-a spus reginei că Albă ca Zăpada trăiește și că este în continuare cea mai frumoasă dintre toate. Regina s-a deghizat într-o femeie bătrână, a mers la Albă ca Zăpada și i-a oferit acesteia un măr otrăvit. După ce a mușcat din măr, Albă ca Zăpada a căzut inconștientă. Piticii, presupunând că este moartă, au construit un sicriu din sticlă și au așezat-o înăuntru.
Într-o zi, un prinț chipeș a trecut prin apropiere și a văzut-o pe Albă ca Zăpada în sicriu. Acesta s-a îndrăgostit instantaneu de frumoasa care zăcea inertă și i-a convins pe pitici să îl lase să ia sicriul pentru a-i face o înmormântare cum se cuvine. În timp ce el și alți bărbați cărau sicriul, s-au împiedicat de niște rădăcini de copac, ceea ce a făcut ca mărul otrăvit să iasă din gâtul lui Albă ca Zăpada. Aceasta s-a trezit, iar prințul i-a declarat că o iubește. Cei doi s-au căsătorit și, așa cum se întâmplă în toate basmele, au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.
A fost Albă ca Zăpada o persoană reală?
În anul 1994, un istoric german pe nume Eckhard Sander a publicat lucrarea Schneewittchen: Marchen oder Wahrheit? (Albă ca Zăpada: este un basm?), susținând că a descoperit o relatare care ar fi putut inspira povestea apărută pentru prima dată în basmele fraților Grimm.
Potrivit lui Sander, personajul Albă ca Zăpada s-a bazat pe viața lui Margarete von Waldeck, o contesă germană născută în anul 1533, ca fiică a lui Filip al IV-lea. La vârsta de 16 ani, Margarete a fost forțată de mama ei vitregă, Katharina de Hatzfeld, să se mute la Wildungen, în Bruxelles. Acolo, Margarete s-a îndrăgostit de un prinț care avea să devină mai târziu Filip al II-lea al Spaniei.[sursa]
Tatăl și mama vitregă a Margaretei au dezaprobat această relație, deoarece era „incomodă din punct de vedere politic”. Margarete a murit în mod misterios la vârsta de 21 de ani, după ce se pare că a fost otrăvită. Relatările istorice indică faptul că regele Spaniei s-a opus acestei relații și este posibil să fi trimis agenți spanioli pentru a o ucide pe Margarete.
Dar cum rămâne cu cei șapte pitici? Tatăl Margaretei a deținut mai multe mine de cupru care au angajat copii ca cvasi-sclavi. Condițiile precare au făcut ca mulți dintre ei să moară la o vârstă fragedă, dar cei care au supraviețuit aveau o creștere foarte încetinită și membre deformate din cauza malnutriției și a muncii fizice grele. Ca urmare, aceștia erau adesea numiți „piticii săraci”.
În ceea ce privește mărul otrăvit, Sanders crede că acesta provine de la un eveniment istoric din istoria Germaniei, în care un bătrân a fost arestat pentru că dădea mere otrăvite copiilor despre care credea că îi furau fructele.
O versiune alternativă – Maria Sophia von Erthal
Nu toată lumea este convinsă de afirmația lui Sander că personajul Albă ca Zăpada provine din viața lui Margarete von Waldeck. Potrivit unui grup de studiu din Lohr, Bavaria, Albă ca Zăpada se bazează pe Maria Sophia von Erthal, născută la 15 iunie 1729 în Lohr am Main, Bavaria. Aceasta a fost fiica moșierului din secolul al XVIII-lea, prințul Philipp Christoph von Erthal și a soției sale, baroneasa von Bettendorff.
După moartea baronesei, Prințul Philipp s-a căsătorit cu Claudia Elisabeth Maria von Venningen, contesă de Reichenstein, despre care se spunea că nu-i plăceau copiii săi vitregi. Castelul în care au locuit, în prezent muzeu, a găzduit o „oglindă vorbitoare”, o jucărie acustică care putea vorbi (în prezent, adăpostită la Muzeul Spessart). Oglinda, construită în 1720 de către Fabrica de Oglinzi a Electoratului de Mainz din Lohr, se afla în casă în perioada în care mama vitregă a Mariei a locuit acolo.
Piticii din povestea Mariei sunt, de asemenea, legați de un oraș minier, Bieber, situat chiar la vest de Lohr și așezat între șapte munți. Cele mai mici tuneluri puteau fi accesate doar de mineri foarte scunzi, care adesea purtau glugi strălucitoare, așa cum au fost frecvent înfățișați piticii din basm de-a lungul anilor.
Grupul de studiu din Lohr susține că sicriul de sticlă poate fi legat de faimoasele fabrici de sticlă din regiune, în timp ce mărul otrăvit, poate fi asociat cu otrava mortală a plantei solnacee, care crește din abundență în Lohr.
S-ar putea să nu se știe niciodată de unde provine cu adevărat povestea „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici”, deoarece basmele fraților Grimm erau adesea un amalgam de evenimente care au avut loc cu adevărat, amestecate cu fantezie și imaginație. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că a existat cel puțin o anumită bază istorică pentru celebrul basm.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: