O echipă de cercetători din Italia și Scoția susține că a descoperit un oraș subteran masiv sub piramidele din Egipt, folosind tehnologie radar de penetrare a solului. Potrivit acestora, structurile subterane ar fi de 10 ori mai mari decât Marile Piramide și s-ar întinde pe o suprafață de 2.000 de metri.

Scanările radar au dezvăluit opt structuri cilindrice înalte, îngropate la peste 600 de metri, alături de cinci clădiri cu acoperișuri înclinate.

„Această descoperire ar putea redefini înțelegerea noastră asupra topografiei sacre a Egiptului antic”, a declarat Nicole Ciccolo, purtătoarea de cuvânt a proiectului. Aceasta a adăugat că, odată ce imaginile vor fi analizate mai detaliat, „vom dezvălui ceea ce poate fi descris doar ca un oraș subteran”.[sursa]

sub piramidele din Egipt
Cercetătorii susțin că au dovezi credibile cu privire la un oraș întreg „ascuns” sub piramidele din Egipt

Experții sunt sceptici cu privire la „orașul ascuns sub piramidele din Egipt”

În ciuda entuziasmului echipei de cercetare, mai mulți arheologi și istorici contestă aceste afirmații.

Profesorul Lawrence Conyers a catalogat descoperirea drept o „exagerare uriașă”, spunând că nu este clar dacă tehnologia radar a detectat cu adevărat structuri ascunse sub piramide.

Renumitul egiptolog Dr. Zahi Hawass a fost și mai tranșant: „Aceste afirmații sunt complet greșite și nu au nicio bază reală. Nu există nicio echipă care să lucreze în prezent la piramida lui Khafre și nu au fost folosite dispozitive radar pentru astfel de cercetări”.

De asemenea, Dr. Hussein Abdel-Basir, director la Muzeul de Antichități din Bibliotheca Alexandrina, a subliniat că descoperirile arheologice trebuie mai întâi publicate într-o revistă științifică de renume și evaluate de experți independenți. În plus, el a menționat că tehnologiile geofizice pot scana doar până la câteva zeci de metri în adâncime, ceea ce face improbabilă detectarea unui oraș îngropat la 600 de metri sub pământ.

• CITEŞTE ŞI:  10 lucruri mai puțin știute despre Războiul de Independență al României: context, lupte, urmări

Realitate sau senzaționalism?

Deși ideea unui oraș ascuns sub piramidele Egiptului este fascinantă, experții cer dovezi mai solide înainte de a accepta această teorie. Până atunci, descoperirea rămâne mai degrabă o ipoteză controversată decât o certitudine arheologică.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: