Aristotel Onassis a fost un armator grec, cu o poveste de viaţă extrem de interesantă. Pe numele său întreg Aristotelis Sokratis Onassis, acesta s-a născut în anul 1906, în vechiul oraş Smyrna, în prezent transformat în oraşul turcesc Izmir, într-o familie din clasa de mijloc.

Tatăl său a fost comerciant de tutun. Pe atunci, vechiul oraş Smyrna trecea printr-o perioadă prosperă, aflându-se sub ocupație greacă. Dar această perioadă nu avea să dureze prea mult.

În vâltoarea evenimentelor ulterioare Primului Război Mondial, orașul a fost recucerit de Turcia, iar acest moment a marcat declinul familiei Onassis. Aceştia și-au pierdut afacerile cu tutun și tot ce acumulaseră de pe urma lor. Astfel, membrii familiei au fost nevoiţi să se refugieze în Grecia.

După ce a fugit în Grecia, familia l-a trimis pe Aristotel Onassis în America de Sud pentru a-și încerca norocul acolo. În Buenos Aires, având doar câţiva dolari în buzunar, Onassis s-a angajat ca telefonist. De asemenea, după modelul tatălui său, a început o afacere cu importuri de tutun.

Aristotel Onassis a profitat rapid de pe urma popularității tutunului turcesc importat în Argentina. În acel context, guvernul grec i-a solicitat lui Onassis să negocieze un acord comercial cu Argentina în anul 1928. Ulterior, a fost numit consul general, moment în care Aristotel Onassis și-a extins afacerile.

aristotel onasis2
Aristotel Onassis (dreapta), alături de tatăl său

Primul milion

Afacerile cu tutun s-au dovedit a fi înfloritoare. În anul 1931, la doar 25 de ani, Onassis avea în cont primul milion de dolari.

Dar, ca orice grec respectabil tânărul Aristotel, împreună cu cei doi veri ai săi, stabiliţi şi ei în Argentina, s-a decis să se implice în afaceri cu vapoare. De asemenea, Onassis a ştiut să profite şi de dorinţa oamenilor de a procura şi a vinde valută, pe piaţa neagră, folosindu-se de banii asociaţilor săi şi câştigând.

• CITEŞTE ŞI:  Gord Manktelow, soldatul imposibil de ucis pe câmpul de luptă

În anul 1932, în timpul Marii Crize Economice, Aristotel Onassis a cumpărat primele sale șase cargoboturi, plătind o fracțiune din valoarea lor reală. Având un spirit antreprenorial deosebit, grecul a intuit dezvoltarea transportului internaţional de mărfuri.

Onassis a simţit că putea ocoli fiscalitatea excesivă aplicată armatorilor, alegând să trimită vasele sale sub pavilion panamez. Primul petrolier l-a construit în anul 1938 și a achiziționat încă două până la cel de-Al Doilea Război Mondial.

În anul 1942, când a ajuns în Statele Unite ale Americii, Onassis a fost luat la ochi de către legendarul John Edgar Hoover, nimeni altul decât cel care a creat FBI. J.E. Hoover era considerat omul de fier al Americii, fiind un adversar declarat al comunismului şi nazismului, dorind ca toate informaţiile de interes să treacă prin filtrul său.

Astfel, J.E. Hoover a aflat de la informatorii săi că tânărul Onassis, grec de origine, dar cu cetăţenie argentiniană ”ar fi avut idei fasciste şi ar fi criticat efortul de război american”. De asemenea, s-a speculat că în cercul său de prieteni s-ar afla şi unii oficiali nazişti. Grecul a fost sub observaţie, până în anul 1944, când l-a convins pe J.E. Hoover că informaţiile despre el nu sunt reale, moment în care „dosarul Onassis” a fost clasat.

Publicitate

Totuşi, zece ani mai târziu, Onassis a fost găsit vinovat de fraudă împotriva Guvernului American, în ceea ce privește legile transporturilor navale. A pledat vinovat, achitând o amendă de 7 milioane de dolari. La valoarea actuală ar însemna circa 75 de milioane de dolari.

Afacerile uriaşe ale lui Aristotel Onassis

După război, Aristotel Onassis a cumpărat 23 de nave Liberty de la Statele Unite. Ulterior, s-a implicat într-un program pentru construirea progresivă de petroliere mai mari pentru a transporta resursele de petrol ale lumii.

• CITEŞTE ŞI:  Cea mai bătrână femeie din lume, şi ţeapa primită de avocatul său, căre trebuia să-i moştenească apartamentul

Din nou a fost inspirat, susţinând construcția de supertancuri petroliere. În timpul Războaielor Arabo-Israeliene din anii 1956 și 1967, navele sale au generat profituri masive transportând petrol în Orientul Mijloc prin Capul Bunei Speranțe, după închiderea Canalului Suez.

În anul 1953, Aristotel Onassis a achiziționat participație majoritară în Société des Bains de Mer, care deținea hotelurile, cazinourile și alte bunuri imobiliare din stațiunea Monte Carlo.

Din anul 1957 și până în 1974, Onassis a deținut și gestionat Olympic Airways, compania aeriană națională a Greciei, prin concesiune de la guvernul grec.

În această perioadă, Aristotel Onassis a devenit unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei.[sursa]

Iubirile lui Aristotel Onassis

Primul mariaj al lui Aristotel Onassis a fost cu Athina Livanos, fiica unui magnat al transporturilor. Relația s-a sfârșit cu divorțul celor doi din anul 1960. În urma căsniciei, au rezultat doi copii, Alexander şi Christina.

În timpul căsniciei, Onassis a cunoscut-o pe soprana Maria Callas, considerată drept cea mai mare cântăreață de muzică de operă din a doua jumătate a secolului al XX-lea.

În ciuda faptului că amândoi erau căsătoriți, Onassis și Maria Callas au avut o aventură de notorietate publică. În urma acestei aventuri ar fi rezultat și un copil, un băiat, care a decedat la scurt timp după naștere, în anul 1960.

Această aventură s-a încheiat în momentul în peisaj a apărut Jacqueline Kennedy. Jackie era văduva Americii, soţia preşedintelui SUA John F. Kennedy, împuşcat mortal la Dallas în anul 1963.

Jacqueline ar fi insistat asupra unei căsătorii în locul unei aventuri romantice pentru a evita să-și supere copiii din căsnicia anterioară. Astfel, în anul 1968, Aristotel Onassis s-a căsătorit cu fosta primă doamnă a Americii.

• CITEŞTE ŞI:  Juana Maria, femeia care a trăit singură pe o insulă timp de 18 ani

De asemenea, prin patul său ar mai fi trecut actriţa Greta Garbo şi chiar Lee Radziwill, sora lui Jackie Keneddy.

aristotel onassis
Aristotel Onassis şi Jackie Kennedy (stânga),

Sfârşitul lui Aristotel Onassis

În anul 1973, Onassis a primit o lovitură cruntă. Fiul său a murit într-un accident de avion. Pasionat de pilotaj, Alexander lucra la compania Olympic Airways, deţinudă de tatăl său.

Doi ani mai târziu, în 15 martie 1975, o afecţiune gravă pulmonară, provocată de mai vechi suferinţe, i-a adus sfârşitul lui Aristotel Onassis. Acesta s-a stins la vârsta de 69 de ani.

Conform testamentului, fiica sa Christina a moștenit 55% din averea lui Aristotel Onassis. Restul de 45% au fost donaţi „Fundației Alexander S. Onassis” înființată în memoria fiului său, Alexander.

Jackie Kennedy ar fi primit iniţial o sumă declarată de circa 10 milioane de dolari. Ulterior, suma a crescut la câteva sute de milioane de dolari, sub îndrumarea financiară a lui Maurice Tempelsman, omul care i-a fost alături până la moarte. Jackie Kennedy Onassis avea să moară în anul 1994, la vârsta de 65 de ani, din cauza unui cancer limfatic.

Christina, fiica lui Onassis a murit în anul 1988, la numai 37 de ani, în condiţii misterioase. Aceasta a dus o luptă crâncenă cu dependenţa de droguri şi alcool. Christina a avut o fiică, numită Athina, în memoria mamei sale. Aceasta este singura supravieţuitoare a familiei Onassis, fiind una dintre cele mai bogate femei din lume.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.