Au existat femei gladiator în Roma antică? În mod oarecum surprinzător, răspunsul este da.
În Muzeul Britanic se află un relief antic din marmură care înfățișează doi gladiatori luptându-se cu săbii și scuturi. Este o scenă familiară din Roma antică, cu excepția unui detaliu intrigant: ambii gladiatori sunt femei.
Inscripția de pe relieful de marmură, care a fost găsit în Halicarnas, Turcia, spune că ambii gladiatori au luptat până la o remiză onorabilă. Așadar, această operă de artă a fost un unicat sau aceste femei gladiator din Roma antică erau ceva obișnuit?[sursa]
Femei gladiator în Roma antică: Dovezi
În încercarea de a înțelege culturile de care suntem atât de îndepărtați, oamenii de știință se lovesc întotdeauna de o multitudine de obstacole familiare. Suntem împovărați de așteptările vieții moderne și, prin urmare, ne chinuim să interpretăm dovezile altfel decât prin prisma status quo-ului actual. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de femeile gladiator, există unele dovezi intrigante pe baza cărora putem să cercetăm.
Relieful de marmură menționat mai sus este probabil una dintre cele mai clare reprezentări ale gladiatorilor de sex feminin din Roma antică. De asemenea, se crede că o statuie de bronz veche de aproximativ 2.000 de ani înfățișează o femeie gladiator, dar aceasta nu a fost interpretarea originală a artefactului.
Aflată în prezent la Museum für Kunst und Gewerbe din Hamburg, Germania, mica statuie a fost considerată în mod tradițional ca reprezentând o atletă care ține în mână un strigil – un instrument cu o lamă curbată folosit pentru curățarea pielii prin îndepărtarea murdăriei și a transpirației.
Cu toate acestea, într-o lucrare din anul 2011, Alfonso Manas de la Universitatea din Granada sugerează că această statuie înfățișează de fapt o femeie gladiator, „mai precis un thraex, un tip de gladiator care lupta cu un pumnal scurt curbat, o armă care pentru un ochi neavizat poate fi confundată cu un strigil”.[sursa]
Potrivit lui Manas, 10 fragmente literare și o inscripție epigrafică sunt tot ceea ce avem în materie de dovezi scrise care vorbesc despre aceste femei gladiator, astfel încât puteți vedea de ce este o imagine complicată de pus cap la cap.
Care era rolul acestor gladiatorices (de la sg. gladiatrix), sau femei gladiator
În timp ce astăzi îi celebrăm pe gladiatori la televizor, statutul social al gladiatorilor din Roma antică era destul de diferit. Lupta sau performanța într-o arenă pentru divertismentul maselor era considerată o poziție umilă, așa că vă puteți imagina rușinea impusă oricărei femei care dorea să intre în ring.
După cum spune cel mai bine satiricul roman Juvenal: „Ce sentiment de rușine poate fi regăsit la o femeie care poartă un coif, care evită feminitatea și iubește forța brută… Dacă se organizează o licitație cu bunurile soției tale, cât de mândru vei fi de centura ei, de brățările ei, de penajele ei și de tibia stângă pe jumătate lungă! Sau, dacă ea preferă o altă formă de luptă [ca un Thraex, ale cărui două picioare erau protejate], cât de mulțumit vei fi când fata inimii tale își va vinde armura! Ascult-o cum geme în timp ce exersează loviturile, așa cum îi arată antrenorul, ofilindu-se sub greutatea coifului”.[sursa]
Deși gladiatoarele erau rare în comparație cu omologii lor masculini, ele existau și erau croite din tot felul de stofe, de la cele umile până la cele de rang înalt. În ceea ce privește motivul pentru care s-au simțit obligate să lupte atunci când o astfel de activitate a fost primită cu critici, se pare – după cum a spus Lady Gaga – că au trăit pentru aplauze.
„Este posibil ca femeile care au ales o viață în arenă – și se pare că aceasta a fost o alegere – să fi fost motivate de dorința de independență, șansa la faimă și recompense financiare, inclusiv remiterea datoriilor.”, a explicat directorul de conținut al World History Encyclopedia, Joshua Mark.
„Deși se pare că o femeie renunța la orice pretenție de a fi respectată de îndată ce intra în arenă, există unele dovezi care sugerează că femeile gladiator erau onorate la fel de mult ca și omologii lor de sex masculin.”, a mai arătat acesta.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: