O balenă a eşuat în Pădurea Amazoniană din nordul Braziliei, iar cercetătorii nu ştiu exact cum a ajuns acolo corpul balenei cu cocoașă, lung de 8 metri.

Priveliștea neobișnuită din Pădurea Amazoniană a uimit lumea științifică. Balena cu cocoașă era tânără, cu o vârstă de aproape 1 an, și a fost descoperită la 15 metri distanță de malul râului de pe Insula Marajo, cea mai mare insulă din lume creată din sedimentele unui râu.

Teoria cea mai probabilă din acest moment este că balena a ajuns în râul Amazon și a eșuat pe mal odată cu refluxul.

O echipă de cercetători a investigat în acest moment cadavrul balenei pentru a determina cauza morții. Au fost recoltate probe pentru a încerca să se determine cu exactitate ce ar fi putut cauza situația neobișnuită și speră să poată îngropa corpul.[sursa]

balena in padurea amazoniana
O balenă cu cocoaşă a eşuat în Pădurea Amazoniană şi nimeni nu ştie cum a ajuns acolo

O balenă a eşuat în Pădurea Amazoniană, fiind posibil să moară din cauza stresului

Balenele cu cocoașă pot crește până la 16 metri în lungime și sunt pe cale de dispariție. Pot fi găsite în multe regiuni ale globului, inclusiv în bazinul Amazonian. Pot migra zeci de mii de kilometri anual și se hrănesc cu foci polare, după care se întorc în apele cu temperatură crescută pentru a se reproduce și naște următoarea generație.

Balenele cu cocoașă nu se găsesc în apropierea Amazonului în perioada în care a fost descoperită. Cercetătorii nu știu exact cum a ajuns balena acolo, dar au avansat câteva teorii posibile. Una dintre ele este că balena s-a separat de grupul său în timpul migrației și a murit din cauza stresului cauzat de despărțire. O altă teorie este că balena a fost adusă de o furtună puternică care a ridicat nivelul apei și a aruncat-o pe mal. O a treia teorie este că balena a ajuns în râul Amazon și a eșuat pe mal odată cu refluxul.

• CITEŞTE ŞI:  Mult mai multe animale decât se credea (inclusiv insecte) ar putea avea conștiință, susțin oamenii de știință

Balenele sunt animale extrem de sociabile și supraviețuiesc în grupuri. Despărțirea de mama să ar fi putut stresa puiul până în punctul decesului.

Mamiferele marine pot eșua din mai multe cauze, de la factori de mediu (precum condiții meteo extreme), până la îmbolnăvire. Una dintre teorii susține că balenele eșuează și din cauza furtunilor solare, ce pot afecta busola internă a animalelor.

Studiile au demonstrat că sonarele navelor pot cauza eșuări în masă, pentru că stresează balenele și le modifică tiparul de scufundare, ceea ce cauzează o creștere a nivelului de nitrogen în sânge. Cercetătorii vor să afle exact cum ar fi putut ajunge balenă cu cocoașă în Pădurea Amazoniană și ce ar fi putut să-i cauzeze moartea.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.