Ştim că băncile au, în general, un număr limitat de bunuri care pot fi utilizate ca garanţie. De obicei, se limitează la bunuri imobile, precum terenuri sau locuinţe. În Italia, însă, există o bancă unde se poate obţine un împrumut garantând cu parmezan.
Parmezanul, specialitate italienească de cașcaval, este o brânză obţinută din lapte de vacă, cu pastă dură și structură granulară, care se pretează în mod deosebit pentru a fi rasă. Sortimentul tradițional de parmezan este Parmigiano Reggiano, marcă înregistrată în Uniunea Europeană, astfel denumit după orașele Parma și Reggio Emilia, care se află în centrul zonei de producție.
În aceeaşi zonă există o bancă denumită Credito Emiliano. Pe dinafară, banca arată ca orice instituţie bancară. Ceea ce o face diferită faţă de celelalte bănci, este faptul că această unitate acceptă ca garanţie pentru împrumut, roţi de parmezan.
O roată de parmezan poate costa de la câteva sute de euro, până la câteva mii.
Problema este că, pentru a ajunge la maturitate, o roată de parmezan are nevoie de o perioadă între 18-36 de luni. În acest timp, însă, producătorii au nevoie de bani. Trebuie să facă diferite cheltuieli şi să-şi plătească în continuare furnizorii.[sursa]
Împrumut garantat cu roţi de parmezan
Astfel, banca primeşte roţi de parmezan de la producatorii locali si le acordă acestora un împrumut în bani, percepând o dobândă de 3-5%, în funcţie de calitatea brânzei.
Mecanismul face ca timp de doi ani, cât durează până ca brânza să se matureze în seiful umidificat, banii să circule şi să le permită producătorilor să îşi crească animalele şi să-şi plătească angajaţii.
Evident, roţile de parmezan nu se află în seiful băncii, alături de bani şi lingouri. Parmezanul se află într-un depozit situat în apropierea băncii, în care condiţiile de păstrare sunt speciale.
De asemenea, parmezanul trebuie să îndeplinească anumite criterii. Este testat, curaţat şi chiar gustat periodic, pentru a se vedea dacă i se menţine ratingul.
Banca Credito Emiliano are în „seiful” său peste 450.000 de roţi de parmezan. Valoarea lor depăşeşte 200 de milioane de euro.
În caz de neplată a unui credit, banca îşi recuperează banii vânzând din brânzeturile pe care le are în depozitele sale. În ceea ce priveşte valoarea acestui produs, foarte fluctuantă, ea face obiectul unor reevaluări constante.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: