Divorțul poate fi un proces dificil și amar, dar un bărbat a dus lucrurile la un cu totul alt nivel atunci când soția sa a depus o cerere pentru a pune capăt căsniciei lor. Asta mai ales în contextul în care bărbatul i-a donat soţiei un rinichi în trecut.

Atunci când lucrurile devin acerbe într-un divorț, v-ați putea aștepta ca lucruri precum casa sau custodia copiilor să fie în centrul procedurilor legale care vor urma.

Pentru un bărbat din Bahamas, însă, lucrurile au fost chiar mai extreme de atât, deoarece înainte de divorț, probabil când lucrurile mergeau ceva mai bine în cuplu, el i-a donat soției sale un rinichi.

A dona un organ partenerului de viaţă atunci când acesta are o nevoie urgentă este un gest emoționant, unul despre care ai putea crede că ar exemplifica dragostea și angajamentul.

Dar doctorul Richard Batista a cam stricat romantismul atunci când i-a cerut soției sale, Dawnell, fie să returneze rinichiul, fie să-i plătească 1,5 milioane de dolari, după ce aceasta a depus cererea de divorț.[sursa]

bărbat donat soției un rinichi
Richard Batista i-a donat soţiei un rinichi în anul 2001

Richard Batista i-a donat soţiei un rinichi în urmă cu peste 30 de ani

Cuplul s-a căsătorit în anul 1990 și a avut trei copii împreună. Dr. Batista a susținut că mariajul lor era pe butuci din cauza problemelor medicale continue ale soției sale.

După ce Dawnell a trecut prin două transplanturi de rinichi eșuate, Richard a decis că-i va dona soţiei unul dintre rinichii săi pentru a salva atât viața ei, cât și căsnicia lor, în anul 2001.

• CITEŞTE ŞI:  Monstrul din Loch Ness, între mit şi realitate: ce se ştie despre legendara creatură

Dr. Batista a declarat reporterilor la acea vreme: „Prima mea prioritate a fost să îi salvez viața. Al doilea bonus a fost să-mi refac căsnicia”.

Dar se pare că, deși procedura a reușit să-i salveze viața lui Dawnell, „bonusul” nu a fost la fel de important, iar femeia a intentat divorț în anul 2005.

Dr. Batista a acuzat-o pe soţia sa că a avut o aventură și a răspuns prin includerea, într-o cerere extraordinară în cadrul divorţului, a unei solicitări pentru returnarea rinichiului său donat sau a unei compensații în valoare de 1,5 milioane de dolari ca parte a înțelegerii.

Avocatul său, Dominic Barbara, a declarat că clientul său „cere valoarea rinichiului” pe care i l-a donat lui Dawnell.

Publicitate

Experții, de la avocați până la persoane specializate în etică medicală, au fost de acord în mod unanim că acest caz este un eșec total.

Medicul Robert Veatch a declarat la momentul respectiv: „Este vorba de rinichiul ei acum și … scoaterea rinichiului ar însemna că ar trebui să facă dializă sau ar ucide-o”.

Este inutil să mai spunem că doctorul Batista nu a reușit să obțină nici rinichiul, nici despăgubirea în timpul procedurii de divorț. Într-o decizie de 10 pagini, Curtea Supremă a Comitatului Nassau a respins cererea sa și a decis că rinichiul a fost un…cadou.

„Prin urmare, efortul pârâtului de a urmări și de a obține o compensație monetară nu numai că încalcă prescripția legală, dar este de conceput că îl poate expune pe pârât la urmărire penală.”, a declarat mediatorul matrimonial Jeffrey Grob.

În Statele Unite, atunci când cineva donează un organ, acest lucru este considerat din punct de vedere legal ca fiind un cadou. Această măsură este instituită pentru a preveni vânzarea de organe pe bani. Dar acest lucru nu l-a împiedicat pe Batista să își facă cererea bizară.

• CITEŞTE ŞI:  Povestea lui Leonid Rogozov, chirurgul care s-a operat singur

Avocatul lui Dawnell, Douglas Rothkopf, a declarat despre rezultat: „Suntem mulțumiți de această decizie. Organele umane nu sunt mărfuri care pot fi cumpărate sau vândute”.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.