Un start-up din China a dezvoltat o baterie nucleară minusculă despre care susține că poate genera electricitate timp de 50 de ani fără a fi nevoie de încărcare. De mărimea unei monede mici, compania sugerează că această tehnologie are potențialul de a alimenta un smartphone în viitor. Bineînţeles, mai este mult de lucru înainte ca acest lucru să fie implementat în realitate.

Compania Betavolt, cu sediul la Beijing, a prezentat bateria miniaturală de energie atomică pe 8 ianuarie, lăudându-se într-un comunicat de presă că tehnologia este „cu mult înaintea instituțiilor de cercetare științifică și a întreprinderilor europene și americane”.

Denumită BV100, bateria produce electricitate prin utilizarea energiei emise de un izotop radioactiv în descompunere al nichelului (nichel-63). Din acest izotop, sunt create acoperiri subțiri de 2 micrometri, plasate între 2 semiconductori de diamant cu o grosime de doar 10 micrometri. Acest proces are scopul de a conferi bateriei nucleare o eficiență înaltă.[sursa]

baterie nucleară
O baterie nucleară de mărimea unei monede ar putea ţine încărcată circa 50 de ani

O baterie nucleară ar putea funcţiona zeci de ani, fără a fi încărcată

Acesta poate stoca 3.300 de megawați-oră și se pare că deține o densitate de energie de peste 10 ori mai mare decât cea a bateriilor convenționale cu litiu. Potrivit Betavolt, bateria va fi capabilă să genereze energie timp de până la 50 de ani, fără a fi nevoie de încărcare sau întreținere.

Măsurând 15 x 15 x 15 milimetri, puterea bateriei este de 100 de microwați, iar tensiunea este de 3 volți. Țineți cont de faptul că această capacitate este destul de redusă și nu este încă suficient de puternică pentru a alimenta un dispozitiv electronic precum un smartphone, darămite un laptop.

• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi despre Christian Dior şi viaţa interesantă a celebrului designer

Acestea fiind spuse, Betavolt notează că mai multe baterii ar putea fi folosite în serie sau în paralel pentru a alimenta dispozitive mai pretențioase.

Păstrarea unei capsule de dezintegrare radioactivă în buzunar ar putea părea o afacere riscantă, dar compania insistă că bateria este „absolut sigură”. Atât de sigură încât, de fapt, ei cred că ar putea fi folosită în cele din urmă pentru a alimenta dispozitive medicale precum stimulatoarele cardiace și inimile artificiale.

Compania afirmă că nu există radiații externe, adăugând că bateria „nu va lua foc și nu va exploda ca răspuns la acupunctură și împușcături”, ceea ce este întotdeauna un avantaj. Totodată, bateria va fi capabilă să funcționeze la temperaturi cuprinse între -60°C și 120°C.

În prezent, bateriile termonucleare sunt folosite doar în ingineria aerospațială. De exemplu, sondele Voyager au fost echipate cu o formă de baterie nucleară dezvoltată în timpul Războiului Rece. Lansate în anul 1977, sondele Voyager încă navighează prin periferia sistemului nostru solar.

Cu toate acestea, Betavolt consideră că noul lor produs arată cum bateriile nucleare ar putea fi folosite chiar și de către consumatori în utilizarea de zi cu zi.

Aceștia spun că bateria se află în prezent în „faza pilot” și că va fi introdusă în curând în producția de masă. Privind în viitor, compania intenționează să creeze baterii mai puternice și dorește să exploreze utilizarea unor izotopi radioactivi diferiți.

Publicitate

„Compania intenționează să lanseze o baterie cu o putere de 1 watt în anul 2025. Dacă politicile permit acest lucru, bateriile cu energie atomică pot permite ca un telefon mobil să nu fie niciodată încărcat, iar dronele care pot zbura doar 15 minute să poată zbura continuu.”, a precizat Betavolt în declarația sa.

• CITEŞTE ŞI:  Marea ceaţă din Londra. Fenomenul bizar care a ucis mii de oameni în câteva zile

„Bateriile cu energie atomică Betavolt pot satisface nevoile de alimentare cu energie de lungă durată în mai multe scenarii, cum ar fi industria aerospațială, echipamente de inteligență artificială, echipamente medicale, microprocesoare, senzori avansați, drone de mici dimensiuni și micro-roboți.”, a precizat firma într-un comunicat de presă. „Această nouă inovație energetică va ajuta China să obțină un avantaj în noua rundă a revoluției tehnologice a IA.”, au mai arătat chinezii.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.