Câinii pot să înţeleagă substantive, pe care le asociază cu obiectele în mintea lor, iar un studiu recent arată că prietenii noştri știu mai multe decât lasă să se vadă.
Câinii au o capacitate înnăscută de a recunoaște substantive, formându-și reprezentări mentale ale obiectelor pe care le aud menționate prin cuvinte. Și, deși prietenii noștri blănoși au ținut ascunsă până acum această putere remarcabilă, refuzând în general să aducă obiecte la cerere, un nou studiu privind activitatea creierului canin i-a dat de gol.
Până acum, majoritatea cercetărilor privind abilitățile lingvistice ale câinilor au testat capacitatea acestora de a recupera obiecte specifice, performanțele dezamăgitoare făcând dificilă evaluarea măsurii în care cățeii recunosc cuvintele de referință. Pentru a obține o înțelegere mai profundă, autorii noului studiu au folosit electroencefalografia (EEG) non-invazivă pentru a măsura activitatea cerebrală a animalelor atunci când auzeau substantive din vocabularul învățat.[sursa]
Câinii pot să înțeleagă mai multe cuvinte decât se credea până acum
Cercetătorii au pus 18 stăpâni de câini să strige cuvintele pentru jucăriile pe care animalele lor de companie le cunoșteau pe nume, înainte de a ține în mână fie obiectul respectiv, fie un obiect nepotrivit. Observând valorile EEG ale câinilor, autorii studiului au observat că această activitate cerebrală era diferită în funcție de faptul că jucăria afișată corespundea sau nu cuvântului rostit.
De exemplu, atunci când câinilor li s-a prezentat un obiect nepotrivit, creierul lor a reacționat prin producerea unui semnal asemănător cu ceea ce este cunoscut sub numele de „efectul N400” la oameni. Acest răspuns cerebral special apare, în general, atunci când auzim sau citim cuvinte care nu se încadrează în așteptările noastre și este considerat „un corelativ neuronal bine stabilit al procesării semantice”, scriu autorii.
Într-o declarație, autorul studiului, Marianna Boros, a explicat că prezența acestui semnal în citirile ECG ale câinilor indică faptul că „aceștia activează o memorie legată de un obiect atunci când îi aud numele”.[sursa]
„Câinele dumneavoastră înțelege mai mult decât arată semnele pe care le dă. Câinii nu învață doar un comportament specific anumitor cuvinte, ci ar putea înțelege de fapt semnificația unor cuvinte individuale, așa cum fac oamenii.”, a adăugat coautorul studiului Lilla Magyari.
Forța acestui efect a fost în general mai puternică pentru cuvintele cu care câinii erau mai familiarizați, susținând astfel concluzia că animalele chiar înțeleg substantivele. Mai mult, cercetătorii au descoperit că această abilitate nu depinde de mărimea vocabularului câinelui, ceea ce indică faptul că procesarea semantică este inerentă speciei și nu apare ca un produs al unui antrenament extins.
„Nu contează câte cuvinte despre obiecte înțelege un câine – cuvintele cunoscute activează oricum reprezentările mentale, ceea ce sugerează că această abilitate este în general prezentă la câini și nu doar la unii indivizi excepționali care cunosc numele multor obiecte.”, a declarat Boros.
În ciuda abilităților lingvistice avansate ilustrate de modelele de activitate cerebrală ale câinilor, autorii studiului explică faptul că animalele probabil nu procesează cuvintele în același mod ca adulții umani sau chiar ca bebelușii. De exemplu, cercetătorii scriu că „atunci când învață semnificația unui cuvânt, bebelușii înțeleg că acele cuvinte se referă la categorii, nu la obiecte individuale”. În schimb, câinii implicați în această cercetare au afișat „o cartografiere unu la unu a numelor de obiecte la obiecte individuale, dar nu și o cartografiere la categorii”.[sursa]
Cu toate acestea, ei spun că abilitatea de a înțelege cuvinte pentru obiecte specifice „presupune că și câinii trebuie să evoce reprezentarea mentală a obiectului la auzul numelui său și astfel să facă legătura între cele două într-o manieră referențială”.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: