Şavarş Karapetian este un multiplu campion mondial la înot, care şi-a sacrificat cariera, salvând 20 de oameni de la moarte în urma unui accident nefericit.

Karapetian a doborât 11 recorduri mondiale, a fost de 17 ori campion mondial, dar cel mai important lucru pe care l-a făcut a fost salvarea a 20 de vieţi omeneşti.

Într-o friguroasă dimineaţă de septembrie a anului 1976, campionul alerga de-a lungul barajului Erevan, făcându-şi antrenamentul zilnic împreună cu Kamo, fratele său.

Deodată, cei doi au auzit un zgomot puternic. Şoferul unui troleibuz supraaglomerat, având 92 de pasageri la bord, a pierdut controlul şi a căzut în apa extrem de rece a lacului Erevan.

Autovehiculul s-a scufundat la o adâncime de 10 metri în apa rece ca gheaţa. Mulţi dintre pasageri şi-au pierdut cunoştinţa. Doar faptul că Şavarş Karapetian a reacţionat imediat şi s-a aruncat în apă a făcut ca aceştia să trăiască.[sursa]

Şaravaş Karapetyan
Şaravaş Karapetyan

Şavarş Karapetian, un campion mondial care şi-a sacrificat cariera, salvând 20 de vieţi omeneşti

Campionul a intrat în apă de 36 de ori, salvând vieţile a 20 de oameni. Deşi avea spatele plin de răni şi se lovise la un picior, sportivul se gândea mereu la faptul că ar fi putut face mai mult.[sursa]

„Îmi era frică să nu fac vreo greşeală. Era atât de întuneric acolo jos încât nu puteam vedea nimic. La un moment dat, am luat, din greşeală, un scaun, în loc de un om. Aş fi putut salva o viaţă. Încă mă bântuie acest lucru.”, a povestit Şaravaş.

campion mondial karapetyan2
Troleibuzul supraaglomerat, scos din Lacul Erevan

După 36 de scufundări, Şavarş Karapetian şi-a pierdut cunoştinţa. Acest act de curaj aproape că l-a costat viaţa, îmbolnăvindu-se de pneumonie şi contaminându-şi sângele cu substanţe din apa poluată.

• CITEŞTE ŞI:  Marin Alexandrescu: cum a reuşit un cioban să înfiinţeze 160 de şcoli la ţară

A stat în comă 46 de zile. Într-un final, campionul şi-a revenit, însă nu a mai putut concura niciodată. Avea doar 23 de ani.

În ciuda sacrificiului său, gestul de eroism al sportivului nu a fost recunoscut imediat. Autorităţile sovietice au încercat să ascundă evenimentul, pentru că, după cum ştim cu toţii, nimic rău nu se putea întâmpla în Uniunea Sovietică. Abia în anul 1982 povestea sa a fost făcută publică, când revista Komsomolskaya Pravda a publicat un articol despre curajul impresionant al lui Şavarş Karapetian.

Un nou act de eroism

Salvarea celor 20 de oameni din Lacul Erevan nu a fost tot.

Publicitate

În februarie 1985, sportivul se afla, din întâmplare, în trecere pe lângă o clădire care luase foc. Oamenii erau captivi printre flăcări, iar Şavarş a intrat în bloc, scoţându-i rând pe rând.

Nici de această dată lucrurile nu au fost prea bune pentru el, suferind grave arsuri care l-au ţinut luni de zile în spital. Şi de această dată campionul şi-a revenit, iar în anul 2014, a dus torţa olimpică la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.