Când a introdus Alexandru Ioan Cuza învățământul obligatoriu și gratuit în școlile din Principatele Române? În data de 5 decembrie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat Legea instrucțiunii, prima lege care organiza în mod unitar sistemul de învățământ din România. Actul normativ stabilea structura educației: învățământul primar, gratuit și obligatoriu, cu o durată de patru ani; învățământul secundar, de șapte ani; și învățământul universitar, de trei ani.

Reforma a fost inițiată la cererea Consiliului Școlar din Iași, iar Vasile Boerescu a redactat, de unul singur, un proiect de lege, publicat în octombrie 1863 sub titlul „Proiect de lege asupra reorganizării instrucției publice din România”.

Cum a introdus Alexandru Ioan Cuza învățământul obligatoriu și gratuit

Susținut de Dimitrie Bolintineanu, ministrul Cultelor și Instrucțiunii, proiectul a fost adoptat de Consiliul de Miniștri în decembrie 1863 și trimis spre dezbatere Camerei Legiuitoare. Pe 11 martie 1864, legea a fost votată cu o majoritate covârșitoare și înaintată domnitorului Cuza pentru promulgare.

a introdus Alexandru Ioan Cuza învățământul obligatoriu
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a introdus învățământul obligatoriu și gratuit în data de 5 decembrie 1864 prin Legea instrucțiunii

Legea instrucțiunii a reprezentat un pas crucial în procesul de modernizare a societății românești, punând bazele unui sistem educațional solid, bazat pe principiile obligativității și gratuității. România s-a situat astfel înaintea unor țări precum Italia, Franța, Anglia sau Elveția în ceea ce privește accesul garantat la educația primară.

Unul dintre elementele esențiale ale legii era impunerea obligativității școlare, părinții care nu își înscriau copiii la școală sau care nu le asigurau frecvența riscând sancțiuni financiare. Această sancțiune era prevăzută la punctul 36 din Legea Instrucțiunii Publice din anul 1864, denumită oficial „LEGE nr. 1.150 din 25 noiembrie 1864 asupra instrucţiunii a Principateloru Unite Române” și care dispunea astfel:

• CITEŞTE ŞI:  Pericle, liderul vizionar din epoca de aur a Atenei

„36. Cînd părintele, tutorele sau stapinul va lasă pe copii a lipsi de la scola fără motivu legale, şi nu’i va tramite trei dile dupe advertimentul ce va priimi de la invetiatoru, acesta sau revisorul ori sub revisorul va insciinta îndată pe consiliulu locale al comunei, care va supune pe părinte, tutore sau stapanu la o amenda de doue-deci parale la oraşe şi dece parale la sate pentru fie care di de lipsu.Amenda se va plati în bani sau în lucru pentru comuna. În casu de recidiva ea va fi indoita.”[sursa]

Cu unele modificări, legea a rămas în vigoare timp de un sfert de secol, influențând decisiv dezvoltarea educației în România.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: