Nu există un răspuns categoric la întrebarea când va rămâne Arabia Saudită fără petrol, deoarece acest lucru depinde de mai mulți factori, cum ar fi nivelul producției, cererea globală, prețul petrolului și descoperirea de noi rezerve. Însă putem să ne imaginăm cum ar evolua lucrurile dacă s-ar continua ritmul de producţie actual, existând aceeaşi cerere, fără a fi descoperite şi exploatate noi rezerve.

Înainte de descoperirea petrolului, Arabia Saudită nu era o naţiune bogată. De fapt, populaţia era mult mai mică decât în prezent, având un buget anual modest. Oamenii se ocupau în principal cu agricultura şi meşteşugăritul. În oraşele de coastă se ocupau cu comerţul, însă nu aveau foarte multe bunuri pentru export.

Populaţia era în mare parte analfabetă, iar educaţia era practic la pământ. Cu toate acestea, petrolul a transformat această ţară într-o putere economică. Dar nu numai petrolul, ci şi viziunea şi loialitatea unor conducători care au conştientizat că pot avea o naţiune puternică doar dacă investesc mult în educaţie, infrastructură şi, în general, în viitorul ţării.[sursa]

când va rămâne arabia saudită fără petrol

Când va rămâne Arabia Saudită fără petrol

Rezervele dovedite de petrol ale Arabiei Saudite se ridică la aproximativ 102 miliarde de barili. Aceasta înseamnă că, dacă Arabia Saudită ar înceta să mai descopere noi câmpuri petroliere astăzi și ar menține nivelul actual de producție de aproximativ 10,8 milioane de barili pe zi, ar avea suficient petrol pentru aproximativ 26 de ani.

Nu este deloc rău, având în vedere că unii experți prezic că lumea va atinge vârful cererii de petrol în jurul anului 2030.

• CITEŞTE ŞI:  Lenea este molipsitoare, arată un studiu ştiinţific

După cum am precizat, Arabia Saudită nu stă doar pe puțurile sale de petrol și își numără banii. Ea investește, de asemenea, în noi tehnologii pentru a-și crește rata de recuperare, pentru a explora noi zone și pentru a-și diversifica sursele de energie.

De exemplu, a anunțat recent un proiect de 110 miliarde de dolari pentru dezvoltarea câmpului de gaze Jafurah, care ar putea produce 130.000 de barili pe zi de gaze lichide și condensate. De asemenea, construiește o uriașă centrală solară care ar putea genera până la 1,5 gigawați de electricitate până în anul 2030.

Așadar, chiar dacă rezervele de petrol ale Arabiei Saudite sunt limitate, potențialul său energetic nu este la fel. Și atâta timp cât există o piață pentru petrolul său, va continua să îl pompeze într-un ritm profitabil.

Până la urmă, Arabia Saudită nu este doar un producător de petrol, ci și unul dintre factorii principali care stabilesc prețul petrolului. Ea poate cere un preţ record pentru petrolul său, în special pentru clienții americani și europeni care caută alternative la țițeiul rusesc. De fapt, pentru Arabia Saudită, petrolul de 100 de dolari pe baril este o realitate.

Prin urmare, răspunsul la întrebarea când va rămâne Arabia Saudită fără petrol este: nu prea curând. Și chiar dacă se va întâmpla, Arabia Saudită va avea alte surse de venit și energie pentru a-și menține economia și societatea în bună stare de funcționare.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.