Lemurieni, șopârle, balene – toate sunt renumite pentru cozile lor, dar care este animalul cu cea mai lungă coadă din lume?

Cea mai lungă coadă, proporțional vorbind

Din punct de vedere proporțional, șopârlele din genul Takydromus au cele mai lungi cozi dintre toate animalele cunoscute. Cozile acestor șopârle mici și agile sunt de două până la trei ori mai lungi decât trunchiul lor, potrivit lui Tommy Owens, manager al departamentului de păsări și ectoterme de la Grădina Zoologică din Dallas.

De exemplu, șopârlele Takydromus sexlineatus, originare din Asia de Sud-Est, China și sudul Rusiei, pot atinge până la 30 cm lungime, însă corpul lor măsoară doar 5-8 cm; restul este reprezentat de coadă. Această coadă lungă le oferă un avantaj semnificativ: le ajută să se echilibreze pe firele de iarbă înaltă sau pe ramurile subțiri ale copacilor, funcționând similar unei bare de echilibru utilizate de acrobați.

Totodată, șopârlele folosesc coada pentru a trece de la o creangă la alta sau pentru a se apăra de prădători prin autotomie – procesul prin care își rup coada pentru a distrage atenția atacatorilor. După pierderea cozii, acestea devin mai puțin active până când coada se regenerează.[sursa]

animalul cu cea mai lungă coadă
Șopârla din genul Takydromus este animalul cu cea mai lungă coadă din lume

Care este animalul cu cea mai lungă coadă din lume, în termeni absoluți

Dacă ne referim la lungimea absolută, titlul îi revine rechinilor din genul Alopias. Acești rechini migratori sunt cunoscuți pentru coada lor impresionantă, care constă în principal din lobul superior al înotătoarei caudale și poate ajunge la o lungime de până la 3 metri.

• CITEŞTE ŞI:  Valea Păcii - Cel mai mare cimitir din lume. 5 milioane de morminte

Coada nu este doar un mijloc de propulsie pentru acești rechini, ci și o armă eficientă de vânătoare. Rechinii își biciuiesc prada – pești mici grupați în bancuri compacte – cu coada, amețindu-i înainte de a-i consuma. Această tehnică a fost documentată video abia în ultimele două decenii.

Potrivit lui Jay Bradley, curator la National Aquarium din Baltimore, rechinii din genul Alopias își ridică coada peste cap și o mișcă rapid într-un gest de biciuire pentru a-și imobiliza prada.

O mențiune onorabilă

Un alt exemplu impresionant este cel al pisicilor de mare din familia Himantura, ale căror cozi pot fi de până la trei ori mai lungi decât corpul lor în formă de disc. De exemplu, pisica de mare Himantura leoparda poate atinge o lungime totală de 4 metri, incluzând coada.

Cozile acestor animale nu sunt doar un mijloc de stabilitate în înot, ci și o armă de apărare. Ele sunt dotate cu un țep veninos care poate fi folosit pentru a descuraja prădătorii.

Indiferent dacă evaluăm lungimea relativă sau absolută, natura oferă exemple uimitoare de adaptare. Cozile acestor animale sunt dovezi extraordinare ale modului în care evoluția creează soluții funcționale și spectaculoase.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate