Care este cea mai rapidă limba din lume? Câteva studii au pus această întrebare și au ajuns la același răspuns.
Atunci când învățați o limbă nouă, puteți avea ușor impresia că vorbitorii nativi pot rosti propoziții mult mai repede decât le poate procesa creierul dumneavoastră. Cu siguranță nu vorbiți atât de repede în limba dumneavoastră maternă. Stați liniștit, nu este vorba neapărat de slabele dumneavoastră abilități lingvistice sau de relativism lingvistic – unele limbi pot fi într-adevăr „mai rapide” decât altele.
Desigur, viteza de vorbire poate varia de la o persoană la alta. Unii oameni vorbesc pur și simplu încet, în timp ce alții scuipă cuvinte ca o mitralieră. De asemenea, majoritatea indivizilor își vor schimba ritmul vorbirii în funcție de context, de starea lor de spirit și așa mai departe.
Care este cea mai rapidă limbă din lume
Cu toate acestea, una dintre cele mai larg acceptate modalități de a studia viteza unei limbi este numărul de silabe pe secundă. Numeroase studii lingvistice au analizat această metrică și multe dintre ele au ajuns la aceeași concluzie: Japoneza este cea mai rapidă limbă din lume.
Un studiu realizat în anul 2011 de cercetătorii de la Universitatea din Lyon a analizat șapte limbi diferite și le-a clasificat în funcție de numărul de silabe pe secundă. Japoneza s-a clasat pe primul loc cu 7,84 silabe pe secundă, urmată de spaniolă, cu 7,82 silabe pe secundă, franceză, cu 7,18 silabe/secundă, italiană, cu 6,99 silabe/secundă, engleză, cu 6,19 silabe/secundă, germană, cu 5,97 silabe/secundă și mandarină, cu 5,18 silabe/secundă.[sursa]
Interesant este că viteza percepută a unei limbi ar putea avea legătură și cu cantitatea de informații pe care aceasta o poate codifica.
Un alt studiu realizat de Universitatea din Lyon în anul 2019 a analizat 17 limbi diferite din Europa și Asia din punct de vedere al informațiilor pe silabă. Deși se pare că japoneza este vorbită rapid, ea nu împachetează multe informații cu fiecare silabă. Poate că, se gândesc cercetătorii, limba este vorbită mai repede în încercarea de a umple propozițiile cu mai mult înțeles.[sursa]
„Am găsit dovezi solide că unele limbi sunt vorbite mai repede decât altele (de exemplu, vorbitorii de japoneză și spaniolă produc cu aproximativ 50% mai multe silabe pe secundă decât vorbitorii de vietnameză și thailandeză). De asemenea, unele limbi «împachetează» mai multe informații pe silabă datorită fonologiei și gramaticii lor (de exemplu, engleza are de aproximativ 11 ori mai multe tipuri de silabe decât sunt posibile în japoneză).”, a declarat Dan Dediu, coautor al studiului din anul 2019, într-un comunicat.[sursa]
„Cu toate acestea, și mai important, există un compromis între cele două, astfel încât limbile «ușoare în informații» sunt vorbite mai repede decât cele «dense în informații», echilibrându-se la o rată de aproximativ 39 de biți/secundă în toate limbile din eșantionul nostru. O nebunie, nu-i așa?.”, a adăugat Dr. François Pellegrino, autorul principal al studiului.
Totuși, ar trebui să luați toate aceste constatări cu un pic de sare. Mulți nu sunt de acord că datele concrete susțin afirmația conform căreia există diferențe semnificative de tempo între diferite limbi și dialecte.
Un studiu mai vechi, din anii 1960, a comparat ritmul de vorbire a șase vorbitori de japoneză și șase vorbitori de engleză americană, concluzionând că nu există diferențe semnificative în ceea ce privește ritmul de vorbire între cele două grupuri.
De asemenea, este demn de remarcat faptul că multe dintre aceste studii lingvistice s-au concentrat asupra limbilor europene și est-asiatice, neglijând miile de alte limbi diverse care există în lume. Deși este adevărat că aproape jumătate din populația lumii are ca limbă maternă una dintre cele doar zece limbi vorbite, există o multitudine de limbi interesante și minunate care sunt susceptibile să sfideze toate presupunerile.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: