Șoimul călător este o specie de pasăre din familia falconidelor. Capabilă să atingă viteze de peste 380 de kilometri pe oră, această pasăre de pradă nu este doar cea mai rapidă pasăre din cer, ci și cel mai rapid animal de pe planetă.

Cu toate acestea, șoimul călător este capabil să atingă aceste viteze amețitoare doar atunci când execută un fel de picaj cunoscut sub numele de coborâre de vânătoare. Când vine vorba de zborul la nivel, o altă pasăre ia medalia de aur.

Rămânând deocamdată la campionul general, coborârea de vânătoare este, în esență, o manevră de cădere liberă pe care șoimul o folosește pentru a-și prinde prada. Zburând la o înălțime mult mai mare decât victima sa, care poate fi o altă pasăre, șoimul călător își strânge apoi aripile pentru a-și asigura o formă mai aerodinamică, înainte de a plonja cu ciocul înainte, aproape direct în jos.[sursa]

şoimul călător
Şoimul călător atinge viteze uriaşe în coborâre

Şoimul călător, cea mai rapidă pasăre din lume

Cu o fracțiune de secundă înainte de a-și atinge ținta, fie la sol, fie în aer, șoimul își desface aripile pentru a-și opri căderea și a-și schimba direcția. Cea mai mare viteză înregistrată vreodată de un șoim călător într-o partidă de vânătoare este de 389,46 kilometri pe oră, care a fost atinsă de o pasăre pe nume Frightful din statul american Washington.[sursa]

Înregistrată ca parte a unui documentar pentru National Geographic, această coborâre meteorică a început atunci când șoimul a fost eliberat dintr-un avion la o altitudine de 5.200 de metri, ceea ce este mult mai sus decât ar zbura de obicei o pasăre de acest fel. Prin urmare, validitatea acestui record a fost contestată de unii ornitologi care se întreabă dacă un șoim călător ar putea atinge o viteză atât de mare în condiții normale.

• CITEŞTE ŞI:  Acest hominid de 4,3 milioane de ani a coexistat cu cei mai vechi strămoși ai omului

Şoimul călător este necrofag, dar cel mai des se hrănește cu porumbei sau alte păsări de talia porumbelului. Vânează în zori și la asfințit, putând repera un porumbel în zbor de la mai mult de 8 km. Dintre păsările cântătoare îi cad pradă ciocârlia de câmp și potârnichea de lăstăriș, iar dintre păsările mai mari porumbelul de stâncă. Iarna, șoimii vânează la gurile de vărsare ale râurilor în mare, iar meniul lor cuprinde mai ales pescăruși, rațe și stârci. Au nevoie de aproximativ 100 de grame de hrană zilnic, dar necesarul crește după eclozarea puilor, trebuind să îi hrănească și pe aceștia.

Alţi vitezomani zburători

Cu toate acestea, în ciuda vitezei verticale ridicol de mari, șoimii călători nu se compară cu drepneaua neagră atunci când vine vorba de zborul normal, la nivel, bazându-se pe propulsia aripilor. În timpul spectacolelor de curtare, cunoscute sub numele de „petreceri de țipăt”, aceste păsări mici își respectă numele accelerând până la viteza maximă, cel mai rapid zbor înregistrat vreodată fiind de 111,6 kilometri pe oră.

Deși aceasta este cea mai mare viteză care a fost măsurată în mod fiabil la o pasăre în zbor orizontal, se crede în general că drepneaua cu coadă de ac, o rudă a drepnelei negre, ar putea zbura mult mai repede, rapoarte neconfirmate sugerând o viteză maximă de 169 de kilometri pe oră.

De asemenea, drepneaua neagră îşi petrece o mare parte din viaţă zburând, existând perioade de luni de zile în care aceasta nu atinge solul, ci planează în mod constant.

Pentru moment, însă, în mod oficial titlul de cel mai rapid animal care zboară la nivel aparține de fapt unui mamifer. Lăsându-i de rușine pe toți concurenții aviari, liliacul brazilian cu coadă liberă a furat coroana călătorind cu o viteză de 160 de kilometri pe oră, spre dezamăgirea tuturor drepnelelor din ceruri.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate