Cea mai veche civilizaţie din lume a apărut în Mesopotamia sau într-un alt loc de pe Pământ?

De-a lungul mileniilor, nenumărate civilizații au apărut și au dispărut. Dar care dintre acestea poate fi considerată cea mai veche? Cu aproximativ 30 de ani în urmă, răspunsul la această întrebare părea evident. În jurul anului 4000 î.Hr., prima fază a culturii sumeriene era considerată cea mai veche civilizație din regiunea Mesopotamiei, ce cuprinde mare parte din Irakul de astăzi.

Sumerienii își trag numele de la orașul antic Sumer, situat la câțiva kilometri sud de Kut-ul modern, în estul Irakului. Arheologii numesc această primă fază „perioada Uruk”, după orașul antic Uruk, aflat la aproximativ 80 de kilometri sud-vest, unde au fost descoperite multe dintre cele mai timpurii artefacte sumeriene.

Cu toate acestea, dovezile descoperite în ultimele decenii sugerează că sumerienii au competitori serioși pentru titlul de „cea mai veche civilizație din lume”, inclusiv Egiptul Antic.

cea mai veche civilizaţie din lume
Cercetătorii încearcă de multă vreme să afle care a fost cea mai veche civilizaţie din lume

Cea mai veche civilizație din istorie

Definiția unei civilizații este vagă, dar, în general, pentru a fi considerată o civilizație, o cultură trebuie să atingă câteva caracteristici esențiale: urbanismul – orașele, sistemele de irigații și scrierea. Sumerienii aveau toate aceste trăsături. După anul 2000 î.Hr., civilizația sumeriană a evoluat direct în civilizația babiloniană din Mesopotamia, căreia îi datorăm descoperiri matematice precum trigonometria și numerele prime, pătrate și cubice – concepte dezvoltate ulterior de grecii antici cu peste 1.000 de ani mai târziu.

Potrivit istoricului american Samuel Noah Kramer, este posibil ca sumerienii să fi inventat și religia organizată, construind zigurate – temple înalte – în orașele lor și înființând caste sacerdotale dedicate închinării rituale la diverse zeități.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Insula misterioasă de lângă New York, deţinută de aceeaşi familie de 400 de ani: Insula Gardiner

Puterea zeilor din panteonul sumerian varia în funcție de loc și de epocă: Anu, zeul cerului, era popular în Urukul timpuriu, în timp ce Enlil, zeul furtunii, era venerat în Sumer. Inanna, cunoscută drept „Regina Cerului”, a fost inițial o zeiță a fertilității în Uruk; cultul ei s-a extins în alte orașe mesopotamiene, unde era cunoscută sub numele de Ishtar, și este posibil să fi influențat zeități ulterioare, precum Astarte la hitiți și Afrodita în Grecia.

O poveste foarte asemănătoare cu cea a lui Noe din Biblie, care a construit o arcă pentru a-și proteja familia de un mare potop trimis de zei, este relatată în Epopeea lui Gilgameş. Arheologii cred că aceasta a fost inițial o poveste sumeriană din jurul anului 2150 î.Hr., cu secole înainte ca versiunea biblică să fie scrisă.

Unii cercetători susțin că alte civilizații ar putea fi la fel de vechi sau chiar mai vechi decât cea sumeriană. „Aș spune că Egiptul și Sumerul au fost practic contemporane în apariția lor.”, a declarat Philip Jones, curator asociat și custode al colecțiilor babiloniene de la Muzeul Penn din Philadelphia.

Deceniile de război și tulburări din Irak au făcut dificil accesul arheologilor la multe situri mesopotamiene, dar egiptologii au continuat să sape, a remarcat Jones. Drept urmare, arheologii din Egipt au descoperit acum scrieri la fel de timpurii ca cele din Sumer, sugerând că cea mai veche fază a civilizației egiptene antice a apărut aproximativ în aceeași perioadă cu faza timpurie a civilizației sumeriene, în jurul anului 4000 î.Hr.

O altă posibilitate este Civilizația din Valea Indusului, care a apărut în părțile din ceea ce sunt acum Afganistanul, Pakistanul și nord-vestul Indiei, datând din cel puțin 3300 î.Hr., conform celor mai vechi artefacte găsite acolo. „Nu m-ar surprinde dacă am găsi artefacte foarte vechi în Valea Indusului,”, a spus Jones.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Politicianul care a scăpat de peste 600 de tentative de asasinat: Fidel Castro

Jones bănuiește că comerțul timpuriu de-a lungul coastelor Oceanului Indian a ajutat aceste civilizații timpurii – cea egipteană lângă Marea Roșie, cea sumeriană la capătul nordic al Golfului Persic și civilizația din Valea Indusului mai la est – să se dezvolte prin schimbul de resurse și idei cu populațiile pre-civilizate din zonă.

„Părerea mea este că probabil existau rețele comerciale în Oceanul Indian.”, a adăugat Philip Jones.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: