Cu toții iubim un film cu dinozauri. Dar când vine vorba de a alege cel mai bun film din acest gen, opiniile noastre s-ar putea să nu fie cele mai obiective. De aceea, am decis să consultăm experții – paleontologi reali – pentru a afla care este filmul cu dinozauri preferat al celor care studiază aceste creaturi în viața reală. Rezultatul? O călătorie captivantă, plină de răspunsuri surprinzătoare.
Film cu dinozauri: o scurtă istorie
Unul dintre cele mai timpurii exemple de dinozauri pe ecran este Gertie the Dinosaur, un film animat de 13 minute și 51 de secunde. În poveste, un grup de băieți merge într-o excursie la muzeu, unde animatorul Winsor McCay pariază că poate „readuce la viață” dinozaurii printr-o serie de desene animate. Această animație, care a durat șase luni pentru a fi finalizată și înfățișează un Diplodocus, rămâne fermecătoare, dar nu a intrat în galeria preferințelor paleontologilor de astăzi.
Este ușor de înțeles de ce. Astăzi, avem la dispoziție filme și documentare care folosesc tehnologii revoluționare pentru a aduce la viață creaturi care altădată existau doar în imaginația noastră.[sursa]
Evoluția dinozaurilor pe marele ecran
De la reptilele gonflabile din One Million B.C. până la animatronicele incredibil de convingătoare din Jurassic Park – care au fost atât de realiste încât unii oameni chiar au crezut că Steven Spielberg era vânător de trofee – am parcurs un drum lung. Mai recent, Prehistoric Planet a demonstrat capacitățile extraordinare ale efectelor vizuale moderne, oferind cele mai exacte reprezentări ale dinozaurilor precum Velociraptor și Therizinosaurus.
Cu toate acestea, succesul documentarului Walking With Dinosaurs din anii 1990 a arătat că nu ai nevoie de cele mai noi gadgeturi și efecte speciale pentru a crea un film cu dinozauri care să impresioneze publicul. Și, apropo, acest documentar revine în curând.
Așadar, care este cel mai bun film cu dinozauri, potrivit paleontologilor? Din fericire, am întrebat un număr mare de experți și suntem pregătiți să dezvăluim răspunsurile lor surprinzătoare.
Cele mai bune filme cu dinozauri, conform paleontologilor
Pentru profesorul Paul Barrett, de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, un film iconic despre dinozauri a avut un impact decisiv nu doar asupra carierei sale, ci și asupra modului în care sunt percepute aceste creaturi preistorice.
„Cred că filmul meu preferat cu dinozauri este Jurassic Park, iar motivul principal este că s-a depus un efort considerabil pentru ca dinozaurii să arate ca dinozaurii. Nu erau doar niște monștri de film, în care iei o biată iguană și îi lipești bucăți de spumă ca să pară mai înfricoșătoare. De fapt, producătorii au consultat oamenii de știință pentru a face dinozaurii cât mai exacti posibil.”, a explicat Barrett, făcând referire la filme precum One Million B.C.
Barrett a continuat, dezvăluind o poveste personală memorabilă: „Am primit primul meu loc de muncă în paleontologie datorită Jurassic Park. Am devenit asistentul de cercetare al curatoarei de dinozauri de atunci, Angela Milner, pentru că a primit atât de multe întrebări din partea presei încât avea nevoie de un ajutor temporar în acea vară.”
Dr. Dean Lomax, paleontolog, autor și prezentator cunoscut pentru descoperirea dragonului de mare din Rutland, a oferit un răspuns în două direcții, alegând un clasic și o opțiune emoțională.
„Aceasta este ca întrebarea de 100 de milioane de ani! Este dificil de răspuns. O parte din mine vrea întotdeauna să aleagă Jurassic Park, pur și simplu pentru că este GOAT [Greatest Of All Time]. A schimbat pentru totdeauna modul în care oamenii privesc animalele preistorice. A încurajat, de asemenea, mai mulți oameni să viziteze muzeele și a adus paleontologia în prim-plan.”, a spus Lomax.
Totuși, cercetătorul a adăugat: „Ignorând Jurassic Park, preferatul meu personal este The Land Before Time. Am atât de multe amintiri plăcute legate de Littlefoot și gașca sa. Acest film a fost o introducere excelentă la dinozauri și animale preistorice pentru generațiile tinere.”
Opiniile paleontologilor despre cele mai bune filme cu dinozauri
Dr. Darren Naish, paleontolog și consultant pentru Prehistoric Planet, a susținut, de asemenea, importanța Jurassic Park, subliniind diferența dintre un film bun cu dinozauri și unul pur și simplu distractiv.
„Cred că trebuie să fie Jurassic Park. Sunt câteva altele care mă distrează, dar nu pot spune că sunt filme bune.”, a declarat el pentru IFLScience, citat de descoperiri.ro.
Dr. Jingmai O’Connor, curator asociat de reptile fosile la Muzeul Field de Istorie Naturală din Chicago, a oferit un răspuns neașteptat și provocator. Recent, într-un interviu despre tema „Mai trăim într-o epocă a dinozaurilor?”, O’Connor a surprins audiența cu alegerea sa.
„Filmul meu preferat cu dinozauri? Păsările lui Alfred Hitchcock. De ce? Pentru că nu exagerează dinozaurii – cum o face Jurassic Park, unde sunt mult mai mari decât în realitate – și pentru că menționează Archaeopteryx.”, a spus cercetătoarea.
Jurassic Park: inspirația unei generații
Profesorul Steve Brusatte, paleontolog la Universitatea din Edinburgh și consultant pentru Jurassic World Dominion și viitorul Jurassic World: Rebirth, a avut un răspuns mai tradițional, dar plin de entuziasm.
„Pentru mine, răspunsul este simplu: Jurassic Park, originalul. Poate că este un clișeu, dar îmi amintesc atât de clar momentul când l-am văzut la cinema cu tatăl și frații mei, în vara anului 1993. Aveam nouă ani.”, a povestit el.
Brusatte a descris impactul profund pe care filmul l-a avut asupra sa: „Nu mai văzusem niciodată dinozauri prezentați în acest fel. Erau feroce și impresionanți, dar în același timp erau portretizați ca animale reale. Efectele speciale sunt încă uimitoare, făcând aceste creaturi să pară vii chiar și acum.”
Ca adult, Brusatte a avut ocazia să colaboreze direct cu seria Jurassic World: „Sunt uimit că am devenit consultant paleontologic pentru această serie. Acum iau această responsabilitate foarte în serios, asigurându-mă că regizorii înțeleg ceea ce știu paleontologii despre dinozaurii reali și dovezile fosile.”
Profesorul Brusatte a încheiat cu o notă inspirațională: „Sper că, astăzi, copiii de nouă ani care urmăresc filmele Jurassic World simt aceeași uimire pe care am simțit-o eu în 1993. Și cine știe? Poate unii dintre ei vor deveni paleontologi sau chiar consultanți pentru filme paleontologice!”
O altă perspectivă: filmele ca „muncă”
În contrast, profesorul Susie Maidment, de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, a adus o notă de umor și realism.
„Mi-e teamă că voi fi dezamăgitoare în răspunsul meu, pentru că mă uit foarte rar la filme cu dinozauri. Este ca și cum te-ai uita la un film la serviciu… de ce aș face asta în timpul meu liber?”, a spus ea.
Această colecție de opinii diverse ilustrează nu doar preferințele personale ale paleontologilor, ci și impactul profund al filmelor cu dinozauri asupra culturii populare și științei. Fie că inspiră cariere sau ridică întrebări despre reprezentările creative, aceste filme continuă să fascineze generații întregi.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: