Atunci când vorbim despre cel mai scump metal preţios din lume, ne vin în minte, inevitabil, metale precum aurul sau platina. Datorită versatilității aurului, conductivitatea, durabilitatea și aspectul său plăcut îl plasează ferm în top cinci cele mai scumpe metale. Prețul aurului se situează la 276.000 lei pe kilogram. Un preţ impresionant, dar pare mic în comparație cu rodiul.

În prezent, cel mai scump metal din lume și unul dintre cele mai rare valorează de aproximativ 3 ori mai mult decât aurul, respectiv 615.000 lei pe kilogram (la momentul scrierii articolului). Şi asta fiindcă preţul său a scăzut dramatic, de la un maxim de aproximativ 2.000.000 lei pe kilogram în anul 2022.

Vorbim despre rodiu, un metal de tranziție rar, din grupa platinei, de culoare alb-argintie și cu o duritate ridicată. Acesta se găsește în minereurile de platină și se folosește ca element de aliere în aliajele de platină și drept catalizator. Dar ce îl face atât de scump?[sursa]

cel mai scump metal preţios din lume
Rodiul este cel mai scump metal preţios din lume, dar şi unul dintre cele mai rare

Rodiul, cel mai scump metal preţios din lume

Rodiul nu reacționează ușor la oxigen, ceea ce îl face un metal nobil și înseamnă că este un catalizator perfect, rezistent atât la coroziune, cât și la oxidare. Rezistența generală și punctul de topire ridicat de 1.964 de grade Celsius îl plasează printre metalele din grupul platinei alături de platină, paladiu, osmiu, iridiu și ruteniu.

• CITEŞTE ŞI:  De ce a crezut Nikola Tesla că a interceptat un semnal de la fiinţe extraterestre inteligente

Rodiul este un metal alb-argintiu dur, cu un punct de topire mai ridicat și o densitate mai redusă decât platina. De obicei nu formează oxizi și nu este atacat de cei mai mulți acizi. Este complet insolubil în acid azotic, puțin solubil în aqua regia, dar numai acidul sulfuric poate să-l dizolve complet, atunci când este sub formă de pulbere. În stare topită, rodiul absoarbe oxigen, dar odată începută solidificarea, oxigenul este eliminat.

Capacitatea sa de a rezista la temperaturi ale apei și aerului de până la 600 de grade Celsius și de a rămâne insolubil în majoritatea acizilor, face ca rodiul să fie extrem de versatil pentru utilizare în construcţia de mașini, avioane, contacte electrice și fire de termocuplu.

Fiind cel mai rar dintre metalele din grupul platinei, rodiul se găsește la aproximativ 0,000037 părți pe milion în scoarța terestră, în timp ce aurul se găsește la o abundență de aproximativ 0,0013 părți pe milion. Produs în principal în Africa de Sud și în Rusia, rodiul poate proveni ca produs secundar al rafinării minereurilor de cupru și de nichel, care conțin până la 0,1 la sută din metalul prețios. În jur de 16 tone de rodiu sunt produse anual, cu o rezervă estimată la 3.000 de tone.[sursa]

Istoria rodiului

Descoperirea rodiului a avut loc în anul 1803 de către William Hyde Wollaston, un chimist englez, care a extras elementul dintr-o bucată de minereu de platină din America de Sud. Descoperirea a venit la scurt timp după ce Wollaston a descoperit un alt metal din grupul platinei, paladiul.

Găsit în general împreună cu zăcămintele de platină, rodiul a fost obținut din mostra lui Wollaston prin îndepărtarea platinei și a paladiului, lăsând în urmă o pulbere de culoare roșu închis care a fost tratată cu hidrogen gazos pentru a dezvălui metalul prețios rodiu.

• CITEŞTE ŞI:  Ecaterina Caradja, „Îngerul de la Ploieşti”. De ce prinţesa româncă a salvat 1.000 de soldaţi inamici?

În timp ce metalul solid are o culoare alb-argintie strălucitoare și reflectorizantă, rodiul își trage numele de la grecescul „rhodon”, care înseamnă trandafir. Numele său se referă la culoarea roșie a sărurilor acestui metal.

În ciuda rarității și frumuseții sale, statisticile din anul 2019 arată că aproape 90% din cererea de rodiu a provenit din sectorul producătorilor auto în fabricarea de catalizatoare, o utilizare fără îndoială neavenită pentru unul dintre cele mai rare metale prețioase de pe Pământ.

Publicitate

Deoarece este fragil, extrem de rar și scump, rodiul este folosit doar la placarea bijuteriilor din metale prețioase și nu ca metal de bază. Placarea bijuteriilor cu pietre este efectuată înainte ca gemele să fie fixate. Acest lucru asigură faptul că rodiul acoperă uniform suprafața bijuteriei, fără ca pietrele să fie afectate.