Punctul de fierbere al alcoolului depinde de tipul de alcool utilizat, precum și de presiunea atmosferică. Pe măsură ce presiunea atmosferică scade, punctul de fierbere scade și el, astfel încât acesta va fi ușor mai mic decât valorile publicate, cu excepția cazului în care sunteți la nivelul mării. Iată o privire asupra punctului de fierbere al diferitelor tipuri de alcool.

Care este punctul de fierbere al alcoolului?

Punctul de fierbere al etanolului sau alcoolului de cereale (C₂H₅OH) la presiunea atmosferică (14,7 psia, 1 bar absolut) este de 78,37 °C (173,1 °F).

  • Metanol (alcool metilic, alcool de lemn, CH₃OH): 66 °C sau 151 °F;
  • Alcool izopropilic (izopropanol, C₃H₈O): 80,3 °C sau 177 °F.[sursa]
punctul de fierbere al alcoolului
Punctul de fierbere al alcoolului diferă în funcţie de compoziţia acestuia

Implicațiile diferitelor puncte de fierbere

O aplicație practică a punctelor de fierbere diferite ale alcoolilor și ale alcoolului în raport cu apa și cu alte lichide este că acestea pot fi utilizate pentru a le separa prin distilare. În procesul de distilare, un lichid este încălzit cu grijă, astfel încât compușii cei mai volatili se evaporă. Aceștia pot fi colectați, așa cum se face în distilarea alcoolului, sau metoda poate fi utilizată pentru a purifica lichidul original prin eliminarea compușilor cu un punct de fierbere mai scăzut.

Diferitele tipuri de alcool au puncte de fierbere distincte, astfel încât această metodă poate fi utilizată pentru a le separa între ele și de alți compuși organici. Distilarea poate fi utilizată și pentru a separa alcoolul de apă. Punctul de fierbere al apei este de 100 °C sau 212 °F, mai mare decât cel al alcoolului. Cu toate acestea, distilarea nu poate separa complet cele două substanțe chimice.

• CITEŞTE ŞI:  NASA a dezvăluit în detaliu planul de a construi pe Lună un tren robotizat care levitează

Mitul despre prepararea alcoolului din alimente

Mulți oameni cred că alcoolul adăugat în timpul procesului de gătire se evaporă complet, lăsând doar aroma fără a reține alcoolul. Deși ar fi logic ca gătitul alimentelor la peste 78 °C (173 °F) să elimine alcoolul, oamenii de știință de la Departamentul de Agricultură al Universității din Idaho, SUA, au măsurat cantitatea de alcool rămasă în alimente și au constatat că majoritatea metodelor de gătire nu reduc conținutul de alcool atât de mult pe cât s-ar putea crede.

  • Cea mai mare cantitate de alcool rămâne atunci când alcoolul este adăugat la un lichid fierbinte și apoi îndepărtat de la căldură, aproximativ 85% din alcool rămânând în mâncare;
  • Arderea lichidului la flacără pentru a „arde” alcoolul lasă totuși aproximativ 75% din alcool;
  • Depozitarea alimentelor care conțin alcool peste noapte, fără aplicarea căldurii, duce la o retenție de 70%. În acest caz, pierderea de alcool se datorează evaporării naturale, deoarece alcoolul are o presiune de vapori mai mare decât apa;
  • Coacerea unei rețete care conține alcool poate duce la o retenție a alcoolului între 25% (după o oră de coacere) și 45% (după 25 de minute, fără amestecare). Pentru a reduce conținutul de alcool la 10% sau mai puțin, o rețetă trebuie coaptă timp de două ore sau mai mult.

De ce nu se poate fierbe alcoolul din alimente? Motivul este că alcoolul și apa formează un azeotrop, un amestec care nu poate fi separat ușor prin simpla aplicare a căldurii. Acesta este și motivul pentru care distilarea nu este suficientă pentru a obține alcool 100% pur (alcool absolut). Singura modalitate de a elimina complet alcoolul dintr-un lichid este să îl fierbeți complet sau să îl lăsați să se evapore până se usucă.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: