Este cunoscut faptul că delfinii sunt unele dintre cele mai deștepte și sensibile mamifere de pe planetă. Dar, în fiecare an, are loc un masacru pentru carne de delfin.
Oraşul Taiji, din provincia Wakayama, din Japonia, a devenit celebru pentru vânătoarea de delfini. În fiecare an, din septembrie până în aprilie, are loc un adevărat masacru în goana după carne de delfin şi exemplare pentru acvarii.
Subiectul a fost expus în documentarul „The Cove”, care a primit premiul Oscar în anul 2010.[info]
În timp ce această practică este condamnată de cele mai multe ţări occidentale, japonezii spun că pentru ei vânătoarea este o tradiţie locală. Aceştia susţin că nu e cu nimic diferită de sacrificarea vitelor sau a porcilor.
Localnicii vânează delfini şi balene încă de la începutul secolului al XVII-lea, iar Taiji a devenit un centru important pentru vânătoarea de balene din 1675.
Cum sunt prinşi delfinii
Când întâlnesc un grup de delfini, pescarii japonezi introduc o bară metalică în apă pe care o lovesc cu un ciocan.
Speriaţi, delfinii se începărtează de sursa zgomotului, fiind astfel conduşi către un golf, care este apoi blocat cu plase de pescuit.
Animalele sunt lăsate peste noapte să se calmeze.
Apoi pescarii se întorc, aleg şi separă exemplarele potrivite pentru vânzare. Restul sunt ucise, pe rând, în faţa celorlalte.
Până de curând, metoda folosită era tăierea cu un cuţit în zona gâtului, delfinii sângerând până la moarte.
De cele mai multe ori, apa mării se colorează în roşu, din cauza cantităţii mare de sânge.
Recent însă, guvernul japonez a interzis această practică, obligând pescarii să folosească un cui metalic, care este introdus în zona cervicală, moartea survenind în câteva secunde.
Un material realizat de organizaţia Dolphin Project ne prezintă o imagine teribilă.
Delfinii prinşi în capcană parcă ştiu că vor fi măcelăriţi dimineaţă.
Înoată în cercuri, aproape unii de alţii, uitându-se din când în când peste plasele vânătorilor.
Liniştea de dinaintea măcelului este aproape dureroasă.
Cât costă kilogramul de carne de delfin
Deşi am putea crede că, fiind o delicatesă, carnea de delfin poate avea un preţ ridicat, lucrurile nu stau tocmai astfel.
Fiind o mâncare relativ comună în Japonia, un kilogram de carne de delfin ajunge la circa 3.000 de yeni, respectiv 120 de lei.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: