Inelele lui Saturn sunt impresionante și foarte populare. Dar cât de mari sunt inelele lui Saturn cu adevărat? Specialiștii de la NASA au oferit o explicație.

Aceste inele au o lățime de aproximativ 282.000 de kilometri, dar sunt extrem de subțiri, cu o grosime de doar 1 kilometru. Dacă am crea un model al planetei de dimensiunea unei rigle de un metru, inelele sale ar fi de aproape 10.000 de ori mai subțiri decât o lamă de ras.

De fapt, Saturn și inelele sale s-ar încadra perfect în distanța dintre Pământ și Lună.

Cum s-au format inelele lui Saturn?

Se crede că inelele s-au format atunci când comete, asteroizi sau chiar luni s-au dezintegrat sub influența gravitației puternice a planetei. Fragmentele rezultate s-au ciocnit și s-au fărâmițat în bucăți tot mai mici, care s-au dispersat treptat în jurul lui Saturn.[sursa]

inelele lui Saturn
Inelele lui Saturn

Totuși, inelele sunt considerate structuri temporare la scara timpului cosmic. Dacă am fi trăit într-o altă perioadă, Saturn ar fi putut să nu aibă deloc inele.

Inelele sunt alcătuite din miliarde de bucăți de gheață, praf și rocă. Unele particule sunt minuscule, de dimensiunea unui fir de praf, în timp ce altele pot fi la fel de mari ca niște case. Aceste fragmente provin, cel mai probabil, din comete, asteroizi sau luni distruse de gravitația lui Saturn înainte de a ajunge pe planetă.

Câte inele are Saturn?

Saturn are patru grupuri principale de inele și trei grupuri mai slabe și mai înguste. Acestea sunt separate prin spații numite diviziuni.

• CITEŞTE ŞI:  Este Purgatoriul menționat în Biblie? Ce spune în realitate Scriptura despre acest loc

Imaginile detaliate transmise de sondele Voyager, care au survolat planeta în anii 1980 și 1981, au arătat că cele șapte grupuri principale sunt formate, de fapt, din mii de inele mai mici. Numărul exact al acestora rămâne necunoscut.

Inelele sunt stabilizate de gravitația lui Saturn și de influența unor mici sateliți naturali, numiți „luni păstor”. Acești sateliți orbitează aproape de marginile inelelor sau în interiorul diviziunilor și contribuie la păstrarea structurilor bine definite.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: