Există încă multe mistere nerezolvate despre piramidele din Egipt. De exemplu, ne-am putea întreba ce ascunde golul masiv, sigilat acum 4.500 de ani, din interiorul Marii Piramide de la Giza sau cum au fost transportate materialele de construcție în această zonă înainte de ridicarea impresionantelor edificii.
Dar să începem cu o întrebare aparent simplă: câte laturi are Marea Piramidă din Giza de fapt, considerată a fi simbolul suprem al măreției egiptene?
Câte laturi are Marea Piramidă din Giza în realitate?
Dacă ați răspuns patru, vă înșelați. Dacă ați răspuns cinci sau trei, greșiți din nou – și, poate, aveți ceva confuzii legate de geometrie. Răspunsul corect nu a fost clar pentru oamenii moderni până în anul 1926, când pilotul Forțelor Aeriene Britanice, P. Groves, a fotografiat piramida de sus. Din acest unghi, s-a putut observa un detaliu fascinant: laturile piramidei sunt, de fapt, ușor crestate pe linia lor mediană.[sursa]
„Marea Piramidă de la Giza prezintă o concavitate uimitoare, fiecare dintre cele patru fețe fiind subtil curbată pe linia centrală, de la bază până la vârf. Cu alte cuvinte, Marea Piramidă nu este o piramidă pătrată clasică, ci o piramidă octogonală concavă. Această concavitate este prea fină pentru a fi percepută de la nivelul solului, dar devine evidentă din aer.”, a explicat Akio Kato, profesor la Departamentul de Matematică și Fizică al Universității Kanagawa din Japonia, într-un studiu publicat în anul 2023.[studiu]
Aceste adâncituri, invizibile de la sol, ar putea contribui la stabilitatea și durabilitatea remarcabile ale structurii.
„Straturile înclinate și baza consolidată au fost esențiale pentru asigurarea stabilității pe termen lung a piramidei în fața unor forțe naturale severe, precum compresia gravitațională, cutremurele sau furtunile puternice de ploaie. De fapt, piramida a fost expusă unor furtuni severe de ploaie de peste 500 de ori în cei 4.500 de ani de existență. Crucial pentru stabilitate este faptul că straturile înclinate tind să se compacteze și să devină mai solide în timp, în timp ce cele perfect orizontale riscă să se dezintegreze și să devină mai slabe.”, a subliniat Kato în lucrarea sa.
Deși egiptenii antici au dovedit o ingeniozitate remarcabilă – dovadă fiind supraviețuirea acestor structuri impresionante – nu erau perfecți. Coridoarele sigilate sau camerele abandonate descoperite în interiorul Marii Piramide sugerează că unele planuri au fost părăsite din cauza instabilității.
Rămâne o întrebare deschisă dacă aceste laturi suplimentare au fost o alegere de design ingenioasă pentru a asigura longevitatea sau doar rezultatul unui noroc arhitectural.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: