Albert Einstein este considerat unul dintre cei mai mari fizicieni ai tuturor timpurilor, recunoscut pentru contribuțiile sale revoluționare la știință, cum ar fi teoria relativității, efectul fotoelectric sau ecuația E=mc2. Dar puțini știu că Einstein a fost și tatăl a trei copii, care au avut vieți și destine diferite, marcate de succes, suferință și mister. Cine au fost copiii lui Einstein și ce s-a întâmplat cu ei?

Câţi copii a avut Albert Einstein

Albert Einstein s-a căsătorit de două ori în viața sa. Prima sa soție a fost Mileva Marić, o fiziciană sârbă, cu care a avut trei copii: Lieserl, Hans Albert și Eduard. A doua sa soție a fost Elsa Einstein, verișoara sa primară, care avea deja două fiice dintr-o căsătorie anterioară, Margot și Ilse. Einstein le-a crescut pe cele două ca și cum ar fi fost ale lui, dar nu a avut copii biologici cu Elsa.[sursa]

Lieserl Einstein

Lieserl Einstein a fost primul copil al lui Einstein și al Milevei, născută în ianuarie 1902, înainte ca cei doi să se căsătorească. Există foarte puține informații despre soarta ei, deoarece părinții ei nu au menționat-o niciodată în public. Existenţa sa a fost ignorată până când, în anul 1986, a fost descoperit un lot de scrisori între Einstein și prima sa soție. În scrisori, se menționa o fiică, născută în jurul anului 1902.

Se crede că Lieserl a fost dată spre adopție sau crescută de rudele Milevei în Serbia, și că a murit de scarlatină în anul 1903. Există și ipoteza că Lieserl ar fi supraviețuit și ar fi devenit o profesoară de pian, care s-a căsătorit și a avut copii, dar nu există dovezi solide în acest sens.

copii einstein
Albert Einstein a avut trei copii

Hans Albert Einstein

• CITEŞTE ŞI:  Aceste arme ingenioase au fost folosite de vânătorii din Epoca de Gheață pentru a ucide mamuții

Hans Albert Einstein a fost al doilea copil al lui Einstein și al Milevei, născut în mai 1904, la Berna, în Elveția. A fost singurul copil care a moștenit pasiunea tatălui său pentru știință, devenind un inginer hidraulic renumit. A studiat la Eidgenössische Technische Hochschule din Zürich, unde a obținut doctoratul în anul 1936.

Hans Albert a lucrat pentru diferite companii și instituții din Elveția, Germania și Marea Britanie, până când s-a mutat în Statele Unite în anul 1938, pentru a fi mai aproape de tatăl său, care era profesor la Princeton. Aici a devenit profesor la Universitatea California din Berkeley, unde a condus departamentul de inginerie civilă și a efectuat cercetări despre transportul sedimentelor, eroziunea solului și modelele de curgere a apei. A fost autorul a peste 100 de articole științifice și a brevetat mai multe invenții în domeniul hidraulicii.

Hans Albert a avut o relație bună cu tatăl său, cu care a corespondat frecvent și l-a vizitat de mai multe ori. A fost și singurul copil care a participat la funeraliile lui Einstein, în anul 1955.

Hans Albert s-a căsătorit de două ori și a avut patru copii: Bernhard, Klaus, David și Evelyn. Evelyn a fost adoptată de Hans Albert și de prima sa soție, Frieda, după ce părinții ei biologici au murit într-un accident de avion. Hans Albert a murit în anul 1973, la vârsta de 69 de ani, în California.

Eduard Einstein

Publicitate

Eduard Einstein a fost al treilea și ultimul copil al lui Einstein și al Milevei, născut în iulie 1910, la Zürich. A fost un copil talentat și sensibil, care iubea muzica, literatura și filosofia. A vrut să devină un psihiatru și a studiat medicina la Universitatea din Zürich. Dar la vârsta de 20 de ani, a fost diagnosticat cu schizofrenie, o boală mintală gravă, care i-a ruinat planurile și i-a afectat profund viața. A fost internat de mai multe ori în spitale psihiatrice, unde a fost supus unor tratamente dure și controversate, cum ar fi electroșocurile și lobotomia. Eduard a suferit și de tuberculoză, care i-a slăbit și mai mult organismul.

• CITEŞTE ŞI:  Edward Mordrake - omul cu două feţe

Eduard a avut o relație complicată cu tatăl său, pe care îl admira, dar și îl reproșa pentru divorțul de Mileva și pentru neglijarea lui. Einstein nu l-a vizitat niciodată pe Eduard după ce a plecat din Europa, în anul 1933, deși i-a trimis bani și i-a scris scrisori. Eduard i-a reproșat tatălui său că nu a făcut mai mult pentru el și pentru cauza pacifismului, pe care o susținea. Eduard a murit în anul 1965, la vârsta de 55 de ani, într-un spital din Zürich.

Relația lui Albert Einstein cu Mileva

Einstein și Mileva s-au cunoscut în anul 1896, când au fost colegi la Eidgenössische Technische Hochschule din Zürich, unde au studiat fizica. Au început o relație romantică, care a fost dezaprobată de părinții lui Einstein, care o considerau pe Mileva prea bătrână, prea urâtă și prea diferită de ei.

Einstein și Mileva s-au căsătorit în anul 1903, după ce părinții lui Einstein au acceptat în cele din urmă uniunea lor. Au avut trei copii împreună, dar căsnicia lor a fost una nefericită, marcată de certuri, infidelități și perioade de distanțare. Einstein a devenit celebru după publicarea articolelor sale din anul 1905, care au revoluționat fizica, dar Mileva nu a beneficiat de recunoașterea și respectul pe care le merita ca fiziciană și ca soție.

Einstein a început o aventură cu verișoara sa, Elsa, în anul 1912, și a cerut divorțul de Mileva doi ani mai târziu, impunându-i condiții umilitoare. Divorțul a fost finalizat în anul 1919, iar Einstein s-a recăsătorit cu Elsa în același an. Mileva a rămas singură cu cei doi fii ai ei, pe care i-a crescut cu greu, folosindu-se de banii pe care Einstein i-a dat-o ca parte din Premiul Nobel pe care l-a primit în anul 1921. Mileva a murit în anul 1948, la vârsta de 72 de ani, în Elveția.

• CITEŞTE ŞI:  Cum ar arăta Pământul dacă oamenii ar dispărea brusc? Când ar dispărea semnele existenţei umane

Copiii lui Albert Einstein au avut vieți și destine diferite, care au reflectat atât geniul, cât și drama tatălui lor. Unul dintre ei a devenit un savant renumit, altul a fost un bolnav incurabil, iar altul a rămas un mister nerezolvat. Relația lui Einstein cu copiii săi și cu mama lor a fost una complexă și contradictorie, care a arătat și latura umană și vulnerabilă a marelui fizician.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.