Ochiul este un organ a cărui principală funcție este aceea de a detecta lumina.

Se compune dintr-un sistem sensibil la schimbările de lumină, capabil să le transforme în impulsuri nervoase.

În medie, retina umană are aproximativ 125 milioane celule fotoreceptoare.

Aceste celule fotoreceptoare sunt compuse din circa 5 milioane de conuri şi 120 de milioane de bastonaşe.

Conurile sunt responsabile pentru receptarea culorilor, iar bastonaşele pentru contrastul monocromatic.

Am putea aprecia greşit o rezoluţie de 125 MP.

Să calculăm mai bine:

cati megapixeli are ochiul uman

Câţi megapixeli are ochiul uman?

Având în vedere că avem doi ochi, la o deschidere a câmpului vizual de 120 grade, imaginea care se formează are nu mai puţin de 576 megapixeli.

Cum funcţionează ochiul uman

Lumina pătrunde prin cornee, traversează cristalinul (acesta are rol de lentilă biconvexă), după care imaginea este proiectată pe retină de unde, mai departe, este prelucrată de creier.

[quads id=4]

În spatele corneei se găseşte irisul, care în mijloc este perforat de un orificiu de culoare neagră, denumit pupilă. Pentru ca ochiul să nu fie deteriorat, atunci când lumina este foarte puternică, pupila se contractă (se micşorează), iar când este întuneric, pupila se măreşte pentru a permite intrarea unei cantităţi mai mari de lumină.

Pentru ca razele de lumină să se poată focaliza, acestea trebuie să se refracte. Cantitatea de refracţie depinde în mod direct de distanţa la care se află obiectul văzut.

Publicitate

Un obiect situat la o distanţă mai mare necesită mai puţină refracţie decât unul situat la o distanţă mai mică. Cel mai mare procentaj din procesul de refracţie are loc în cornee, restul refracţiei necesare având loc în cristalin.

• CITEŞTE ŞI:  Care este punctul de îngheţ al alcoolului?

Ce sunt megapixelii?

O imagine este alcătuită din pixeli. Un pixel reprezintă cel mai mic element al unei imagini. Cu cât aceştia sunt mai mulţi, cu atât imaginea are o calitate (claritate) mai ridicată.

[quads id=5]

Calitatea unui aparat de fotografiat este măsurată în milioane de pixeli. Un număr mare de megapixeli înseamnă o rezoluţie (calitate) mai bună a imaginii.

Trebuie să reţinem că ochiul uman nu este totuşi o cameră foto. Aşadar, nu este tocmai relevant câţi megapixeli are ochiul uman.

Deşi are capacitatea de a procesa o imagine la o rezoluţie uriaşă, în punctul său cel mai important (fovea centralis) ochiul uman foloseşte doar 7 megapixeli.

De asemenea, mai menţionăm faptul că femeile au mai multe conuri decât bărbaţii, în timp ce aceştia au mai multe bastonaşe.

Prin urmare, femeile văd culorile mai pronunţate decât bărbaţii, însă nu văd la fel de bine în întuneric.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.