Cavalerii Negri au început să apară în istorie în perioada Evului Mediu. Începând cu secolul al XIII-lea, au apărut o serie de legende care îi menționează pe misterioșii cavaleri. Deși se spunea că aceşti Cavaleri Negri au săvârșit fapte bune și au luptat pentru a proteja orașele de conducătorii nedrepți și de alte amenințări, textele care făceau referire la aceste legende au fost cenzurate și interzise de Biserică în perioada medievală.
Un lucru este cert: Cavalerii Negri au fost niște luptători iscusiți și curajoși, care au impresionat prin vitejia și misterul lor. Purtau armuri negre sau întunecate, care le ofereau o protecție sporită și o alură înfricoșătoare. Foloseau diferite arme, cum ar fi săbiile, sulițele, arcurile sau balestrele. Se deplasau rapid și discret, folosind cai negri sau cenușii. Nu aveau un stindard sau un simbol comun, ci fiecare își alegea propriul însemn distinctiv. Deşi misterul lor le făcea identitatea greu de aflat, povestea legendarului cavaler negru Ashor a dăinuit de-a lungul secolelor.
Cavalerii Negri şi legenda lui Ashor
Originea Cavalerilor Negri este strâns legată de legenda lui Ashor, un cavaler care rămăsese abil și puternic, în ciuda vârstei sale înaintate, și care s-a specializat în uciderea regilor și a altor nobili. Cândva, în jurul secolului al XIII-lea sau al XIV-lea, a existat un rege care avea un dușman puternic, respectiv un rege dintr-un alt ținut care își asuprea poporul.
Disperat să își învingă adversarul, bunul rege a trimis un mesaj prin care îl chema pe Ashor la curtea sa. Într-o noapte, regele s-a trezit și l-a găsit pe Ashor lângă patul său. Asasinul intrase în castelul său fără să fie detectat, dovedindu-și astfel abilitatea şi priceperea.[sursa]
Ashor l-a întrebat pe rege pe cine trebuie să ucidă, iar regele i-a dat ordinul. Ashor a acceptat sarcina, dar a spus că va verifica mai întâi afirmațiile regelui, care susținea că dușmanul său era un asupritor malefic. Ashor a intrat în cetatea fortăreață a dușmanului regelui și a fost martor personal la cruzimea conducătorului. Sarcina sa de a-l asasina pe rege avea să se desfășoare conform planului.
Ashor a descoperit că un bătrân preot care se ridicase cândva împotriva cruzimii regelui malefic era ținut prizonier în temniță. După ce și-a îndeplinit ordinul de a-l ucide pe rege, Ashor, care a fost mișcat de povestea preotului, a decis să îl elibereze din închisoare. A intrat în temniță și l-a găsit pe om într-o stare îngrozitoare.
Preotul întemnițat era foarte slăbit și abia se putea ține pe picioare. Din nefericire, preotul s-a dovedit a fi o povară, îngreunându-i lui Ashor scăparea. În timp ce îl căra pe bătrân afară din temniță, cavalerul a fost rănit. Cu toate acestea, cei doi s-au urcat pe un cal, au fugit din oraș și s-au îndreptat spre pădure.
Cavalerul negru eliberase orașul de regele său asupritor și scăpase cu viaţă. Cu toate acestea, cu oamenii în urmărire, Ashor a înțeles că nu-și putea îngriji rănile la timp și a coborât de pe cal, spunându-i preotului că nu-l va încetini și că trebuie să continue. Preotul i-a mulțumit, i-a dat binecuvântarea sa și a plecat așa cum i s-a spus.
Lupta pentru sufletul cavalerului legendar
Ashor și-a așteptat sfârșitul lângă un copac. Curând, în timp ce sângele părăsea trupul cavalerului, un demon a apărut în fața lui spunându-i cavalerului că sufletul său îi aparținea și că venise să-l revendice. Înainte ca demonul să poată lua sufletul lui Ashor, a apărut și un înger, spunând că sufletul cavalerului îi aparținea și că venise să-l ia cu el în Rai. Se pare că faptele bune ale cavalerului au fost mai numeroase decât cele rele și a fost iertat.
În timp ce cele două entități se pregăteau să se confrunte pentru sufletul omului, a apărut o a treia entitate. În acest moment, îngerul și demonul au încetat să se mai lupte ca și cum ar fi fost înghețați. Cea de-a treia entitate nu avea nicio formă.
Pentru a fi vizibilă, apăruse ca o siluetă într-o mantie neagră. Cu toate acestea, nu se putea vedea nimic ieșind din mantie: nici mâini, nici picioare, nici față. Această a treia entitate era Il Separatio, Anonimul, păstrătorul echilibrului universal, cel care nu poate fi numit.
Il Separatio îl confruntă pe Cavalerul Negru
Anonimul este personificarea neutralității perfecte. El nu este nici bun, nici rău, el este dincolo de orice diviziune. Il Separatio ia cuvântul și spune că Ashor a făcut la fel de mult bine pe cât a făcut rău. Prin urmare, nici îngerul, nici demonul nu-i puteau revendica sufletul. Astfel, sufletul îi aparținea lui Il Separatio. În acel moment, atât îngerul, cât și demonul au dispărut, iar Anonimul s-a întors spre cavaler.
Rănile lui Ashor fuseseră vindecate. Cavalerul s-a ridicat și a vorbit cu Il Separatio, iar acesta i-a spus lui Ashor că devenise liber și că nu mai aparținea „sistemului”. Se afla în afara lui, dincolo de el. Il Separatio i-a spus cavalerului că poate face tot ce dorește, că poate trăi oricât de mult ar vrea, că poate călători oriunde (inclusiv pe alte planete). Când urma să se plictisească de toate acestea, atunci urma să îl cheme pe Il Separatio pentru a se afla din nou în fața lui și a-i vorbi despre adevăratul scop al existenței lor.
Lui Ashor i s-a spus că, întrucât nu mai făcea parte din sistem, acțiunile sale nu mai contau pentru lume. Dacă el ar face fapte bune, alții ar face fapte rele și echilibrul universal ar rămâne neschimbat. Dacă el ar face fapte rele, alții ar face fapte bune și, din nou, echilibrul universului ar rămâne același.
Potrivit legendei, Il Separatio a dispărut după ce și-a terminat explicația, în timp ce cavalerul Ashor trăiește și astăzi printre oameni. Se spune că acesta a ales să facă fapte bune ca un cavaler negru, chiar dacă acțiunile sale nu mai contau pentru lume. Ashor, Nemuritorul, rămâne prototipul pentru imaginea cavalerului negru.
Cavalerii Negri au existat sub diferite forme și contexte în istoria medievală, iar termenul a fost folosit pentru a descrie diverse grupuri militare sau personaje cu caracteristici comune. Cu toate acestea, imaginea Cavalerilor Negri a evoluat și s-a transformat de-a lungul timpului, devenind un simbol al misterului și al nobilului războinic în literatura și cultura medievală.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: