Cu siguranţă aţi fost impresionat la un moment dat de câini sau de porci, care pot aduce pe lume un număr impresionant de urmaşi în acelaşi proces de naştere. Dar ce animal poate avea cei mai mulți pui în același timp? Numărul descendenților pe care îi poate avea un animal variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv dacă este o specie acvatică sau modul său de deplasare.

Pe planeta noastră există milioane de specii de animale, fiecare având o strategie de reproducere adaptată nevoilor sale specifice. Dar care este specia care poate avea cei mai mulți pui deodată?

„Întrebarea devine foarte complicată foarte repede. Sunt mulți factori care pot influența acest lucru.”, a explicat Kathleen Cole, ihtiolog la Universitatea Hawaii din Manoa.[sursa]

Pentru început, răspunsul la această întrebare depinde de modul în care definim „descendenții”. Dacă ne referim la numărul de gameți (ouă sau spermatozoizi nefertilizați), „peștii sunt cu siguranță pe primul loc”, a spus Cole. Este mult mai puțin costisitor din punct de vedere energetic pentru un pește să elibereze ouă nefertilizate în apă decât să le fertilizeze și să le depună. Astfel, animalele care își eliberează ouăle și sperma în apă produc, de obicei, mult mai multe ouă decât speciile care nu folosesc această strategie.

Ce animal poate avea cei mai mulți pui
Mola Mola | Ce animal poate avea cei mai mulți pui în acelaşi timp?

Ce animal poate avea cei mai mulți pui

Un exemplu extrem este peștele soare oceanic (Mola mola), care poate avea până la 300 de milioane de ouă în ovare în același timp. Totuși, din moment ce fertilizarea are loc în afara corpului femelei, este imposibil de știut câte dintre aceste ouă devin urmași viabili. Odată eliberate în ocean, este dificil să le urmărești evoluția până la stadiul de pui de pește.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Un fluid vital îţi protejează cel mai important organ. Ce se întâmplă dacă acesta cedează?

Chiar dacă peștele Mola Mola produce sute de milioane de ouă, populația sa este clasată ca vulnerabilă pe Lista Roșie a IUCN, din cauza capturilor accidentale și a faptului că specia este considerată rară în mod natural.

În ceea ce privește ouăle fertilizate, insectele sociale, cum ar fi furnicile, domină. Unele specii, precum furnicile africane (Dorylus wilverthi), pot depune până la 3-4 milioane de ouă într-o lună. Regina decide ce ouă să fertilizeze, în funcție de câți masculi sau femele sunt necesari în colonie.[sursa]

La păsări, specii de vânat precum potârnichea cenușie (Perdix perdix) pot depune până la 22 de ouă pe cuib. Când vine vorba de nașteri vii, căluții de mare masculi pot aduce pe lume până la 2.000 de pui deodată, pe care îi incubează și îi hrănesc printr-o placentă specializată aflată în punga lor ventrală.

Printre reptile, vipera Bitis arietans deține recordul pentru cele mai multe nașteri vii la un singur moment, o femelă dând naștere la 156 de pui complet dezvoltați.

„Sunt ca niște cârnați uriași”, a spus Alex Pyron, biolog evoluționist la Universitatea George Washington, referindu-se la mamele din specia puff adder, care pot găzdui un număr impresionant de pui.

Unul dintre motivele pentru care unele animale au atât de mulți pui, în timp ce altele, precum elefanții sau balenele, au doar unul la un moment dat, este legat de durata de viață. Animalele cu o durată de viață scurtă tind să aibă mai mulți pui simultan, pentru că nu vor supraviețui suficient de mult pentru a-i crește.

Publicitate

Animalele care își îngrijesc puii după naștere au tendința de a avea mai puțini urmași, din cauza efortului mare necesar pentru creșterea fiecăruia. În plus, speciile care trăiesc în grupuri mari, precum furnicile, tind să aibă mai mulți urmași, beneficiind de protecția comunității.

• CITEŞTE ŞI:  Animalele astea se comportă ca nişte staruri rock, care urmează să scoată hitul anului

Cu toate acestea, există întotdeauna excepții. Iepurii și șoarecii, de exemplu, au mulți pui în ciuda faptului că poartă pui vii, în timp ce gândacii de bălegar, care depun ouă, produc doar câteva ouă odată.

„Schimbarea condițiilor de mediu și schimbarea condițiilor ecologice pot face ca presiunile selective responsabile pentru aceste strategii să se schimbe rapid. Dar de ce apar excepții evolutive precum acestea este întotdeauna un fel de mister.”, a concluzionat Pyron.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: