V-ați întrebat vreodată ce se află în interiorul Marii Piramide din Giza sau al piramidelor în general? Răspunsul poate varia, în funcție de contextul în care este oferit.

Potrivit legendei napoleoniene, viitor împărat al Franței la acea vreme, Napoleon a ieșit palid și tulburat din Marea Piramidă din Egipt, după ce a petrecut ore întregi singur în Camera Regelui. Deși nu a dezvăluit niciodată ce l-a marcat atât de profund, se spune că experiența i-a schimbat viața. Indiferent dacă povestea este adevărată sau nu, ea subliniază puterea Marii Piramide de a stârni imaginația — atât a unui mare conducător, cât și a noastră. Ce ar fi putut vedea Napoleon pentru a-l zgudui în asemenea măsură? Ce se ascunde, de fapt, în interiorul Marii Piramide?

Ce se află în interiorul Marii Piramide?

Marea Piramidă din Giza, cunoscută și sub numele de Piramida lui Khufu, este cea mai veche și cea mai înaltă dintre cele trei piramide impunătoare de la Giza. Construită între anii 2551 și 2528 î.Hr., ea măsura inițial 147 de metri înălțime — echivalentul a aproximativ 45 de etaje. Deși dimensiunile sale colosale sunt impresionante, Marea Piramidă și celelalte două piramide de la Giza, Piramidele lui Khafre și Menkaure, sunt în mare parte mase solide de piatră. Marea Piramidă, de exemplu, este formată din aproximativ 2,3 milioane de blocuri de calcar tăiat.[sursa]

interiorul Marii Piramide
Secțiune transversală a Marii Piramide din Giza și o imagine dintr-un tunel care ducă către centrul piramidei

Toate cele trei piramide erau inițial acoperite cu o învelitoare exterioară din calcar alb, fin, care reflecta lumina soarelui. Această căptușeală a fost în mare parte pierdută de-a lungul secolelor, dar o putem vedea încă pe vârful Piramidei lui Khafre. Ne putem doar imagina cât de orbitoare ar fi fost aceste piramide în vremurile lor de glorie, când lumina soarelui se reflecta în piatra albă, transformându-le într-un spectacol de o strălucire amețitoare.

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai mic dinozaur descoperit până în prezent

Piramidele din Giza: morminte regale și mistere nepătrunse

Deși există teorii recente care susțin aspecte diferite privind destinația piramidelor, cele trei Piramide din Giza, asemenea celor construite înainte și după ele, au fost morminte regale, locuri de odihnă pentru faraoni. De obicei, acestea făceau parte din complexe funerare extinse, care includeau morminte pentru regine și temple mortuare destinate oferirii zilnice de daruri.

În mod tradițional, camera funerară a faraonului era amplasată sub piramidă, dar în cazul Marii Piramide, deși există camere subterane, acestea nu au fost niciodată finalizate. Sarcofagul lui Khufu se află în Camera Regelui, locul unde se spune că Napoleon ar fi petrecut acea noapte misterioasă.

Asemeni celorlalte piramide de la Giza, Marea Piramidă este, în esență, o masă solidă de piatră, având foarte puțin spațiu liber în interior. Napoleon ar fi ajuns în Camera Regelui traversând un pasaj ascendent îngust, trecând pe lângă Camera Reginei (o denumire improprie, deoarece nu era destinată unei regine) și continuând printr-un coridor mai înalt și boltit, cunoscut sub numele de Marea Galerie.

În interiorul Camerei Regelui, Napoleon s-ar fi aflat într-un spațiu auster, căptușit cu blocuri masive de granit. Spre deosebire de mormintele egiptene ulterioare, care au fost împodobite cu hieroglife și scene funerare, piramidele timpurii nu aveau astfel de decorațiuni. În plus, în momentul campaniei egiptene a lui Napoleon, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, piramidele erau deja de mult jefuite. În locul comorilor legendare, în încăpere se afla doar un enorm sarcofag de granit, odinioară locul de odihnă al faraonului Khufu, fixat solid în podea.

• CITEŞTE ŞI:  MKUltra: detalii întunecate ale operațiunii CIA de control al minții prezentate în noi documente

Dacă interiorul Marii Piramide nu oferă prea multe priveliști spectaculoase, ce anume l-ar fi putut zdruncina pe Napoleon Bonaparte? Răspunsul rămâne un mister, la fel ca multe altele legate de aceste structuri colosale: ce comori ascundeau odinioară? cum arătau când suprafața lor de calcar alb strălucea în soarele egiptean? Și, mai ales, ce eforturi incredibile au fost necesare pentru ridicarea lor? Răspunsurile exacte s-ar putea pierde în istorie, dar fascinația pentru piramide continuă să dăinuie.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: