Nu există nicio îndoială că trimiterea oamenilor în spațiu este o activitate extraordinar de dificilă și periculoasă. Dar ce se întâmplă dacă un om moare în spaţiu?

De când a început explorarea spațială de către oameni, în urmă cu circa 6 decenii, au murit 20 de persoane în spaţiu. Mai exact, 14 în tragediile navetelor spațiale NASA din anul 1986 – Naveta Challanger, și anul 2003 – Naveta Columbia, trei cosmonauți în timpul misiunii Soyuz 11 din anul 1971 și trei astronauți în incendiul de pe rampa de lansare a misiunii Apollo 1 din anul 1967.

Având în vedere cât de complicate sunt zborurile spațiale umane, este de fapt remarcabil cât de puțini oameni și-au pierdut viața până acum.

Zborurile spațiale comerciale par să devină o rutină încă din vremurile pe care deja le trăim. Iar NASA intenționează să trimită un echipaj pe Lună în anul 2025 și astronauți pe Marte în următorul deceniu. Pe măsură ce călătoriile în spațiu devin mai frecvente, crește și posibilitatea ca cineva să moară pe drum.

Aceasta ne aduce în minte o întrebare sumbră, dar necesară de pus: Ce se întâmplă dacă un om moare în spaţiu şi ce se întâmplă cu corpul său?[sursa]

Ce se întâmplă dacă un om moare în spaţiu

Ce se întâmplă dacă un om moare în spaţiu: decesul pe Lună și pe Marte

Emmanuel Urquieta, profesor de medicină spațială și medicină de urgență la Colegiul de Medicină Baylor, din Houston, SUA, a explicat ce se întâmplă dacă un om moare în spaţiu, fie într-o navetă spaţială, fie pe un alt corp ceresc. În primul rând, spune acesta, el şi echipa sa caută noi modalități de a menține astronauții sănătoși, asigurându-se că exploratorii spațiali sunt cât se poate de sănătoși pentru misiunile spațiale.

• CITEŞTE ŞI:  Planetele care ar putea găzdui viață s-ar putea confrunta cu o amenințare devastatoare

Iată cum ar fi tratat astăzi moartea în spațiu: dacă cineva ar muri în timpul unei misiuni pe orbită joasă a Pământului – cum ar fi la bordul Stației Spațiale Internaționale – echipajul ar putea întoarce corpul pe Pământ într-o capsulă în câteva ore.

Dacă s-ar întâmpla pe Lună, echipajul s-ar putea întoarce acasă cu cadavrul în doar câteva zile. NASA dispune deja de protocoale detaliate pentru astfel de evenimente.[sursa]

Având în vedere posibilitatea acestei întoarceri rapide, este probabil că păstrarea corpului neînsufleţit nu ar fi principala preocupare a NASA. În schimb, prioritatea nr. 1 ar fi să se asigure că echipajul rămas în viaţă se întoarce în siguranță pe Pământ.

Lucrurile ar fi diferite dacă un astronaut ar muri în timpul călătoriei de 370 de milioane de kilometri spre Marte. În acest scenariu, echipajul nu ar putea probabil să se întoarcă înapoi. În schimb, cadavrul s-ar întoarce probabil pe Pământ împreună cu echipajul la finalul misiunii, care ar urma să aibă loc câțiva ani mai târziu.

Între timp, echipajul ar păstra probabil cadavrul într-o cameră separată sau într-un sac specializat. Temperatura și umiditatea constantă din interiorul vehiculului spațial ar ajuta, teoretic, la conservarea corpului.

Publicitate

Dar toate aceste scenarii s-ar aplica doar dacă cineva ar muri într-un mediu presurizat, cum ar fi o stație spațială sau o navă spațială.

Ce s-ar întâmpla dacă cineva ar ieși în spațiu fără protecția unui costum spațial?

În acest caz, astronautul ar muri aproape instantaneu. Pierderea presiunii și expunerea la vidul din spațiu ar face ca astronautul să nu mai poată respira, iar sângele și alte fluide corporale ar fierbe.

• CITEŞTE ŞI:  Fosilele din inima înghețată a Groenlandei dezvăluie că aceasta era o tundră verde acoperită de flori în urmă cu mai puțin de 1 milion de ani

Ce s-ar întâmpla dacă un astronaut ar păși pe Lună sau pe Marte fără un costum spațial?

Luna nu are aproape deloc atmosferă. Cel puţin, una mult mai puţin dezvoltată. Marte are o atmosferă foarte subțire și nu are aproape deloc oxigen. Așadar, rezultatul ar fi aproximativ același ca și în cazul expunerii în spațiu deschis: sufocarea și fierberea sângelui.

Ar putea avea loc o înmormântare?

Să presupunem că astronautul a murit după aterizare, pe suprafața lui Marte. Incinerarea nu este de dorit. Necesită prea multă energie de care echipajul supraviețuitor are nevoie pentru alte scopuri. Și nici înmormântarea nu este o idee bună. Bacteriile și alte organisme din cadavru ar putea contamina suprafața marțiană.

În schimb, echipajul ar păstra probabil corpul într-un sac specializat până când acesta ar putea fi returnat pe Pământ.

Există încă multe necunoscute cu privire la modul în care exploratorii ar face față unui deces. Nu este vorba doar de întrebarea ce se va face cu cadavrul. Ajutarea echipajului să facă față pierderii, precum și a familiilor îndurerate de pe Pământ sunt la fel de importante ca şi manipularea rămășițelor persoanei care a murit.

Dar pentru a coloniza cu adevărat alte lumi – fie că este vorba despre Lună, Marte sau o planetă din afara sistemului nostru solar – acest scenariu sumbru va necesita o planificare atentă și protocoale care trebuie urmate.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.