Cea mai mare cameră digitală din lume a fost finalizată, iar cei 3.200 de megapixeli ai săi ne vor permite să fotografiem Universul așa cum nu am mai făcut-o niciodată.

Camera Legacy Survey of Space and Time (LSST), aşa cum se numeşte oficial această camera, este acum completă. În curând, aceasta va fi transportată la Observatorul Vera C. Rubin, din Chile, acolo unde va reprezenta un nou ochi incredibil îndreptat spre cerul sudic și ne va ajuta să răspundem mai bine la întrebări fundamentale despre natura materiei și energiei întunecate.

Cea mai mare cameră digitală din lume este o minune a tehnologiei

Camera LSST este o minune tehnică. Are 3.200 de megapixeli și cântărește 3.000 de kilograme. Imaginile produse de cameră sunt atât de mari încât, pentru a le proiecta corect, ar fi nevoie de 378 de televizoare 4K ultra-high-definition într-o rețea pentru a le proiecta corespunzător. Ce mai dispozitiv![sursa]

Cea mai mare cameră digitală din lume
Cea mai mare cameră digitală din lume va fi montată la Observatorul Rubin din Chile

„Odată cu finalizarea camerei unice LSST de la SLAC și cu integrarea sa iminentă cu restul sistemelor Observatorului Rubin din Chile, vom începe în curând să producem cel mai mare film din toate timpurile și cea mai informativă hartă a cerului nopții asamblată vreodată.”, a declarat într-un comunicat directorul de construcție al Observatorului Rubin și profesor la Universitatea din Washington, Željko Ivezić.

Camera în sine are două obiective. Primul are un diametru de 1,5 metri, ceea ce face ca lentila sa să fie cea mai mare construită vreodată în acest scop. Cel de-al doilea are o lățime de 90 de centimetri, care, de asemenea, nu este tocmai mic. Ambele sunt proiectate la comandă, iar cea de-a doua lentilă este folosită pentru a asigura etanșarea planului focal al obiectivului, care este menținut în vid.

• CITEŞTE ŞI:  Insecticidele de consum sunt inutile pentru combaterea gândacilor. Oamenii îşi aruncă banii pe geam

Planul focal este inima care bate a camerei. Acesta este alcătuit din 201 senzori CCD – asemănători cu cei pe care îi găsiți într-o cameră digitală obișnuită – dar aceștia sunt făcuți la comandă. Fiecare pixel are o lățime de 10 microni, iar planul focal este atât de plat încât suprafața sa nu variază cu mai mult de o zecime din lățimea unui fir de păr uman.

În total, avem o rezoluție revoluționară.

„Imaginile sale sunt atât de detaliate încât ar putea distinge o minge de golf de la o distanță de aproximativ 25 de kilometri, acoperind în același timp o fâșie a cerului de șapte ori mai largă decât Luna plină. Aceste imagini, cu miliarde de stele și galaxii, vor ajuta la dezvăluirea secretelor Universului.”, a declarat Aaron Roodman, profesor la SLAC și director adjunct al Observatorului Rubin și șef de program al camerei.

Observatorul Rubin va studia modul în care galaxiile și roiurile de galaxii s-au schimbat de-a lungul a miliarde de ani, oferind informații despre evoluția galaxiilor și distribuția materiei întunecate. Acesta va măsura supernovele, oferind informații despre expansiunea Universului și despre cauza acesteia: energia întunecată. De asemenea, va contribui la studierea sistemului solar prin detectarea unor asteroizi nemaivăzuți până acum.

Prima utilizare a noii camere a observatorului este așteptată în ianuarie 2025.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate