Dacă am putea clasifica zilele în funcție de tragediile umane, 23 ianuarie 1556 ar ocupa un loc de frunte, fiind, probabil, cea mai mortală zi din istorie. Conform relatărilor, mai multe vieți au fost curmate în această zi decât în oricare alta din istorie. Marea majoritate a victimelor s-au aflat în provincia Shaanxi, din nord-vestul Chinei, unde un cutremur devastator a schimbat iremediabil soarta regiunii.

Responsabil pentru acest dezastru colosal a fost un cutremur uriaș, cauzat de alunecarea faliilor Weinan și Huashan. Epicentrul s-a aflat în apropierea orașului Huaxian, iar estimările sugerează că 830.000 de persoane au murit în urma evenimentului.

Cea mai mortală zi: consecințele pe termen lung

Numărul exact al victimelor rămâne necunoscut, însă se estimează că o treime dintre acestea au pierit pe loc, prinse sub clădiri prăbușite, în peșteri distruse sau din cauza alunecărilor de teren declanșate de seism. Restul au murit în săptămânile ce au urmat, răpuse de foamete, boli și condiții insalubre.

cea mai mortala zi
Care a fost cea mai mortală zi din istorie?

Deși cutremurul din Shaanxi a avut o magnitudine estimată între 8 și 8,3 – departe de a fi cel mai puternic din istorie – rămâne cel mai mortal. Al doilea cel mai letal cutremur, care a avut loc în anul 1976 la Tangshan, tot în China, a provocat aproximativ 655.000 de decese.[sursa]

În contextul demografic al secolului al XVI-lea, când populația globală era sub jumătate de miliard, pierderea de vieți omenești din Shaanxi reprezintă o proporție uriașă. Această tragedie ar putea deține și recordul pentru cel mai mare număr absolut de decese într-o singură zi, deși precizia cronologică este dificil de stabilit.

• CITEŞTE ŞI:  Hisashi Ouchi, cel mai radioactiv om din istorie, ţinut în viaţă timp de 83 de zile

Comparații cu alte zile fatidice din istorie

Astăzi, cu o populație globală de peste 8 miliarde, aproximativ 170.000 de persoane își pierd viața zilnic în mod natural. În acest context, tragedii extreme pot ridica acest număr deja semnificativ, dar niciuna nu a rivalizat cu devastarea din anul 1556.

În comparație, cele mai mortale zile de război includ noaptea de 9 spre 10 martie 1945, când bombardamentele americane din Tokyo (Operațiunea Meetinghouse) au ucis aproximativ 100.000 de persoane. Bombardamentele atomice din Hiroshima și Nagasaki din august același an au făcut, fiecare, 66.000 și, respectiv, 39.000 de victime.

Cel mai mare dezastru natural din istorie este adesea atribuit inundațiilor din anul 1931 de pe fluviul Yangtze-Huai, în centrul și estul Chinei. În decurs de patru luni, se estimează că între 2 și 4 milioane de oameni au pierit, deși cifrele exacte rămân controversate.

La aproape cinci secole de la cutremurul din Shaanxi, lumea încă nu a cunoscut o zi mai letală decât acea joi nefastă din ianuarie. Fie că privim prin prisma proporției pierderilor relative, fie a numărului absolut de victime, evenimentul rămâne un memento înfiorător al forței distrugătoare a naturii și al fragilității umane în fața dezastrelor naturale.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: