Să spunem că Bulă este student la o facultate mediocră, dar este un băiat foarte retras.

În grupa sa, mai mult de jumătate sunt fete. Din cele, să zicem, 20 de fete din grupă, 5 au încercat să-i vândă lui Bulă un produs de la Avon, Oriflame sau să-i bage pe gât mâncare sănătoasă de la Herbalife.

Dacă, din cauza faptului că nu obişnuieşte să socializeze prea mult cu colegii, Bulă nu a fost abordat pentru a încheia o astfel de tranzacţie, cu siguranţă vreo vecină sau vreo verişoară i-a propus lui Bulă să comande produse dintr-un catalog pe care mereu se întâmplă să-l aibă la ele.

Toată treaba asta se numeşte MLM (multi level marketing).

Multi Level Marketing este o altă denumire pentru sistemele de vânzări de tip piramidal. Există un inițiator al unei astfel de scheme, care își face propria echipă. Fiecare membru al echipei încearcă, la rândul său, să-și facă propria echipă.

Sistemul se repetă atâta cât permite piața. Firește, cel care inițiază sistemul este avantajat. El percepe comisioane și supra-comisioane de la toți cei care se află sub nivelul său în piramida de vânzări.

Acest tip de afaceri este unul din cele mai profitabile din zilele noastre, iar la nivel mondial se preconizează că ar fi undeva la 30-40 de milioane de oameni angrenaţi în astfel de companii.

Nu înţelege greşit! Este profitabil pentru companie, nu pentru cei implicaţi! (dar vei vedea asta mai jos)

Ideea din spatele acestor afaceri uriaşe este chiar foarte simplă: compania îţi vinde ţie produse, iar tu la rândul tău vinzi rudelor sau prietenilor. Dacă ai ceva mai mult timp la dispoziţie şi vrei să faci ceva mai mulţi bani, poţi recruta alţi vânzători, de la care primeşti o parte din profit.

• CITEŞTE ŞI:  Cea mai mare monedă din lume. Este făcută din aur şi poate fi folosită ca mijloc de plată. Cât valoreaza şi cât cântăreşte

Destul de tare, nu-i aşa? Dar stai puţin, înainte să te grăbeşti să-ţi contactezi prietenii care deja lucrează pentru astfel de companii, continuă să citeşti mai jos.

Companiile astea de tip MLM învârt anual peste 30 de miliarde de dolari. Pare profitabil, ştiu.

Publicitate

Dar câţi dintre cei implicaţi fac, într-adevăr, bani din asta?

Dacă stăm să ne gândim, încă din cele mai vechi timpuri, marii comercianţi obişnuiau să vândă cantităţi mai mari de produse unora care le vindeau la rândul lor mai departe.

Un alt tip de sistem piramidal este schema Ponzi.

O Schemă Ponzi este o operațiune investițională frauduloasă ce implică plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane și nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate.

Sigur ai auzit de Caritas sau FNI. Ei, oamenii au aşteptat momentul potrivit şi au pus în aplicare ceea ce Charles Ponzi făcea în anii 20. Pentru că oameni şi pentru că educaţie, ca să citez un mare clasic în viaţă.

Este MLM un sistem piramidal?

Bineînţeles că este! Doar că sistemele piramidale propriu-zise sunt interzise prin lege, în timp cele MLM-urile sunt perfect legale.

Cumva, sistemele piramidale atrag oameni, care la rândul lor atrag alţi oameni şi tot aşa, dar la final ajung să vândă toţi mai departe, la supra-preţ, în timp ce un MLM atrage nişte oameni cărora le vând produse, dar oamenii au posibilitatea, la rândul lor, să vândă şi ei pentru companie, iar, logic, în final se ajunge la aceeaşi treabă.

• CITEŞTE ŞI:  Cea mai bogată actriţă din lume are o avere de miliarde, însă nu este foarte cunoscută: Jami Gertz

De aceea există şi o oarecare stare confuză privind legalitatea marilor companii care funcţionează astfel.

Contabilitatea companiilor de tip MLM este foarte greu de urmărit. De exemplu, dacă vrei să vezi câţi bani produce o companie (să spunem că nu face evaziune fiscală), poţi afla asta foarte uşor, pentru că cifrele sunt publice şi accesibile.

Dar, dacă vrei să lucrezi pentru o companie de tip piramidal, nu ai cum să afli astfel de informaţii, iar cei ce şi-ar vinde şi mama pentru câteva persoane recrutate, care să le aducă un mic comision, fii sigur că te vor minţi şi vor spune că au câştiguri fabuloase, deşi probabil sunt morţi de foame.

fac

La un moment dat, aceste companii vor intra în faliment, iar oamenii fie vor fi pierduţi de banii investiţi, fie, în cel mai bun caz, vor fi la limită. În momentul în care compania se va închide – în mod surprinzător, bineînţeles, aceasta va fi deschisă sub o altă formăiar oamenii, care deja şi-au luat ţeapă, vor vedea în asta o nouă oportunitate, mai bună speră ei, de a face bani.

Evident, va fi acelaşi căcat.

Cred că îţi aduci aminte că anul trecut era o adevărată nebunie cu Ebola. Îţi dai seama că imediat au apărut pe piaţă o groază de medicamente şi tot felul de tratamente naturiste, care preveneau şi chiar ucideau fatalul virus.

Evident, medicamentele nu făceau niciun căcat, dar companiile de tip MLM au făcut bani grei de pe urma fricii de moarte a oamenilor, care au cumpărat produsele fără să gândească.

• CITEŞTE ŞI:  Edwin Howard Armstrong, inventatorul transmisiunii radio FM şi soarta sa tristă

Face cineva bani din asta?

Evident că da – companiile. După cum spuneam, cei implicaţi în schema piramidală îţi vor povesti despre câştigurile fabuloase pe care le au, vânzând produse doar rudelor şi prietenilor.

Oricât ţi-ar jura unii cu mâna pe Biblie că acest sistem este profitabil, te asigur că nu este deloc adevărat şi că fac asta doar ca să aibă parte de un mic comision, cât să nu le pară rău de banii pe care i-au investit.

Ca să nu zici că vorbesc prostii, dintre toţi pionii angrenaţi în schema Herbalife, 99,92% pierd bani în urma colaborării.

Înţeleg foarte bine că poţi fi atras de astfel de oportunităţi, mai ales că am fost tentat chiar eu la un moment dat să mă implic în aşa ceva. Până cineva mi-a deschis ochii şi am înţeles toată mizeria din spatele sistemelor piramidale.

Ştiu că sună bine să stai liniştit într-o casă frumoasă, înconjurat de copii sănătoşi (bineînţeles, hrăniţi şi îngrijiţi cu produse pe care le primeşti de la companie), aşteptând să vină banii, în timp ce nu depui prea mare efort pentru asta.

Însă poţi învăţa din greşelile celor care au luat ţeapă înaintea ta.

Astfel te vei convinge că nu există nicio schemă de îmbogăţire rapidă, iar aceste companii probabil te vor duce într-un stadiu mai precar decât cel iniţial.

Succes!

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

5 COMENTARII

  1. Atat le-ai mai amestecat, si la final nu ai spus nimic; zero informatie si o comparatie idioata si gresita intre MLM si schema Ponzi. Acestea sunt doua lucruri total difeite, cu toate ca au in comun doar principiul de baza.

    • Probabil că faci parte din grupul ăstora care ar minţi pe oricine pentru comision din vrăjeală. Nu ştiu unde vezi tu o comparaţie, dar e clar că nu ai înţeles nimic din toată treaba.

  2. Am colaborat si eu cu Herbalife, dar dupa cateva intalniri am decis sa renunt, ca se comportau ca niste zombie. Erau setati oamenii, parca eram intr-o comunitate de asta oculta. 😐

  3. Pot să-ți spun doar faptul că cel ce ti-a „deschis” ochii face parte dintre oamenii ce vor să se îmbogățească peste noapte!
    Află că eu am un an și 4 luni cu implicare maximă în sistemul MLM, nu bag nimic pe gât celor din jur, doar promovez zilnic produsele, serviciile și planul de marketing a companiei, ofer suport, caut soluții și vii cu idei de diferențiere!
    MLM-ul ce are înscrierea gratuită cum e Life Care nu aduce pierderi:
    1- toți pot fi parteneri cu beneficii
    2- distribuitorul trebuie îndrumat să comande în zilele cu oferte mari
    3- Liderul primește diferența de nivel, deci, câștigă MULT dacă la rândul lui a ajutat/învățat mulți oameni să economisească sau să facă bani!
    Fiind la nivel înalt am acces și la statisticile vânzărilor așa că pot confirma faptul că procentul de profit a companiei este între 6-10 % din totalul de vânzări!
    Mai află și faptul că din a doua luna de activitate nu am facturat sub 4000 ron (pentru România și pentru colaborare cu firmă românească și cu doi copii mici consider că sunt sume importante) iar din a 11-a lună de activitate nu am avut lună sub 3000 euro, așa că ai vorbit într-o uriașă necunoștință de cauză!
    Cu mare drag te pot lamuri de mai multe chestii legat se MLM
    0774644373
    mgheorghe_lifecare@yahoo.com

  4. Consider ca acest articol are o calitate a informatiilor foarte slaba interpretata dupa propriile filtre.
    Cunosc oameni, rude care castiga bani din afacerile MLM si ceea ce este relatat in acest articol nu reflecta nici 20% realitatea

  5. Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.