Oamenii de știință au dezvăluit unul dintre cele mai importante artefacte legate de creștinism de la descoperirea Manuscriselor de la Marea Moartă: un mozaic antic care poartă inscripția „Iisus este Dumnezeu”. Această relicvă, veche de 1.800 de ani, a uimit istoricii, oferind o dovadă concretă că primii creștini credeau în divinitatea lui Iisus Hristos.

Mozaicul, expus în prezent la Muzeul Bibliei din Washington D.C., este considerat o descoperire arheologică fără precedent. „Acest artefact aduce o bogăție de informații noi pentru istoricii bisericii primare”, a declarat Bobby Duke, director al muzeului.

Un mozaic plin de „premiere”: „Iisus este Dumnezeu”

Mozaicul de la Megiddo, care acoperă 581 de metri pătrați, a fost descoperit în anul 2005 sub podeaua unei închisori din Valea Jezreel, un loc cu semnificație biblică legată de Armaghedon. Arheologii au început săpăturile în timpul lucrărilor de extindere a închisorii, moment în care un deținut a făcut descoperirea extraordinară.[sursa]

Iisus este Dumnezeu
Un mozaic cu „Iisus este Dumnezeu” descoperit lângă o închisoare, considerat a fi „cea mai mare descoperire”

S-a dovedit că mozaicul aparținea celei mai vechi săli de rugăciune creștină cunoscută, datată în anul 230 d.Hr. Aceasta precede perioada în care Imperiul Roman a adoptat oficial creștinismul, ceea ce sugerează că relația dintre creștini și autoritățile romane păgâne era mai complexă și mai puțin conflictuală decât se credea anterior.

Un detaliu fascinant este faptul că mozaicul a fost comandat de un ofițer roman, Gaianus, în timpul ocupației romane a Iudeii. Potrivit The New York Post, acest fapt indică o legătură interesantă între creștinii timpurii și structurile de putere ale Imperiului Roman.[sursa]

Elemente unice și simboluri rare

Pe lângă inscripția care îl declară pe Iisus drept Dumnezeu, mozaicul include o serie de detalii rare și semnificative. Patru nume feminine misterioase sunt înscrise pe acesta, o caracteristică rar întâlnită în artefactele creștine timpurii. Numele „Akeptous” este asociat cu o masă euharistică, iar mozaicul conține primele reprezentări cunoscute ale peștilor – un simbol creștin timpuriu asociat cu Iisus.

• CITEŞTE ŞI:  Cercei de urechi și de buze, vechi de 11.000 de ani, sunt cele mai vechi piercinguri din lume

Un alt detaliu remarcabil este includerea numelui artistului care a realizat lucrarea, „Brutius”, o raritate în epoca respectivă.

„Aceasta este singura descoperire de acest tip din Israel. Am găsit numele lui Iisus înainte ca creștinismul să devină religia oficială a Imperiului Roman.”, a declarat Alegre Savariego, curator al Colecției Rockefeller și expert în mozaicuri pentru Autoritatea Israeliană pentru Antichități.

Mozaicul de la Megiddo a ajuns în colecția Muzeului Bibliei, unde continuă să atragă atenția cercetătorilor și vizitatorilor. Carlos Campo, directorul executiv al muzeului, subliniază importanța sa istorică și simbolică: „Acest obiect este o modalitate extraordinară de a ne reuni – o poveste despre unitate. Fiecare mică tessera, fiecare fragment al acestui mozaic contribuie la o narațiune remarcabilă despre credință, istorie și comunitate.”

O descoperire cu impact istoric major

Descoperirea mozaicului de la Megiddo oferă o fereastră unică spre creștinismul timpuriu, ilustrând credințele și practicile primilor adepți ai lui Iisus. Mai mult, această relicvă confirmă, la nivel arheologic și istoric, că ideea divinității lui Iisus era centrală încă din primele secole ale erei noastre.

Fie că sunteți interesați de istoria religiei sau de arheologie, această descoperire reprezintă o conexiune impresionantă între trecut și prezent, reamintindu-ne de complexitatea și bogăția istoriei umane.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: