Cel mai bătrân crocodil din lume are șase partenere și a generat peste 10.000 de descendenți.

Henry, care s-a născut în urmă cu mai bine de un secol, își sărbătorește cea de-a 124-a aniversare pe 16 decembrie, fiind considerat că s-a născut în anul 1900.

Actualmente rezident al Crocworld Conservation Centre din Scottburgh, Africa de Sud, Henry s-a născut în Delta Okavango, un sit din patrimoniul mondial UNESCO situat în Botswana.[sursa]

Cel mai bătrân crocodil din lume
Henry, cel mai bătrân crocodil din lume

Cel mai bătrân crocodil din lume

Cunoscut pentru dimensiunile sale impresionante, de aproximativ 4,88 metri, Henry a fost recunoscut oficial drept cel mai bătrân crocodil din lume.

La începutul secolului al XX-lea, Henry a devenit celebru datorită unor atacuri asupra copiilor mici din regiunea sa natală.

Potrivit relatărilor, Sir Henry Neumann, un explorator britanic, ar fi capturat crocodilul după seria de atacuri, iar acesta și-a petrecut ultimele trei decenii la Crocworld.

Grădina zoologică raportează că Henry a generat peste 10.000 de pui și are șase partenere.

Deși Henry deține titlul de cel mai bătrân crocodil din lume, el nu este și cel mai mare. Acest titlu îi aparține unui crocodil pe nume Cassius, rezident la Marineland Melanesia Crocodile Habitat din Queensland, Australia, care măsoară aproximativ 5,2 metri în lungime.

Cassius, capturat în anul 1984, a fost desemnat în anul 2011 de Guinness World Records drept cel mai mare crocodil de apă sărată în viață.

Potrivit National Geographic, crocodilii de Nil au reputația de a fi responsabili pentru un număr semnificativ de decese umane în fiecare an.

• CITEŞTE ŞI:  Împăratul Dioclețian: geniul care a salvat Imperiul Roman

„Apropierea unei mari părți a habitatului lor de așezările umane face ca întâlnirile să fie frecvente. Deși cifrele exacte sunt greu de stabilit, se estimează că până la 200 de persoane pot fi ucise anual de un crocodil de Nil.”, explică National Geographic.[sursa]

Publicitate

Regimul alimentar al crocodilului de Nil constă în principal din pești, dar acești prădători pot ataca aproape orice vietate suficient de ghinionistă încât să le treacă prin cale, inclusiv zebre, hipopotami mici, porci spinoși, păsări și chiar alți crocodili. De asemenea, se hrănesc cu cadavre și pot consuma până la jumătate din greutatea lor corporală într-o singură masă.

Crocodilii de Nil trăiesc de obicei până la aproximativ 45 de ani în sălbăticie, dar în captivitate această durată de viață poate fi extinsă până la 80 de ani.

Aceștia ating în mod obișnuit o lungime de până la 6 metri și pot cântări impresionant 1.650 de kilograme.

Crocodilii sunt răspândiți în Africa, în special în bazinul Nilului și în Madagascar, locuind în râuri, mlaștini și bălți.

În mod neobișnuit pentru reptile, atât femelele, cât și masculii crocodililor de Nil manifestă un comportament grijuliu în îngrijirea puilor. Odată ce cuiburile sunt construite, masculii și femelele păzesc ouăle până la eclozare, iar apoi le rostogolesc ușor în gură pentru a le ajuta să eclozeze.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: