John Jacob Astor IV era unul dintre cei mai bogați oameni din lume şi cel mai bogat om de pe Titanic atunci când a murit în naufragiul celebrului pachebot din anul 1912.

Viața sa a fost marcată de inovații uimitoare și bogăție, dar și de scandaluri. Soția lui Astor, care era cu 30 de ani mai tânără decât el când s-au căsătorit, era însărcinată, aflându-se şi ea la bordul Titanicului, dar a supraviețuit. Astor ar fi plănuit să facă din copilul lor moștenitorul său, însă averea sa a fost lăsată în cele din urmă lui Vincent Astor, fiul său din prima căsătorie.

John Jacob Astor IV s-a născut într-o familie bogată

John Jacob Astor IV s-a născut pe 13 iulie 1864, la New York, într-una dintre cele mai bogate familii din lume.

Familia Astor își are originile la începutul anilor 1700, când John Jacob Astor a venit în America dintr-un mic sat din Germania pentru a-și clădi un viitor. Conform biografiei, acesta a început să facă bani din comerțul cu blănuri, dar adevărata sa avere a început atunci când a intrat în lumea proprietăților imobiliare.[sursa]

John Jacob Astor IV
John Jacob Astor IV

Una dintre primele sale achiziții importante a fost un teren în mijlocul Manhattanului, Times Square din zilele noastre. În scurt timp, Astor a cumpărat terenuri în tot Manhattanul, devenind unul dintre cei mai bogați oameni din lume și creând astfel propria dinastie.

În anul 1864, când John Jacob Astor IV s-a născut ca fiu al lui William Astor și al Carolinei Webster Schermerhorn, numele Astor era deja respectat în înalta societate, iar averea familiei era una dintre cele mai mari din lume.

Ca moștenitor al averii familiei, John Jacob Astor IV a primit o educație la cele mai bune școli din SUA. Potrivit New Netherland Institute, Astor a urmat mai întâi Școala St. Paul din Concord și apoi Universitatea Harvard, însă nu există nicio înregistrare oficială a absolvirii colegiului. După terminarea studiilor, Astor a plecat în străinătate pentru câțiva ani înainte de a se întoarce la New York pentru a se ocupa de afacerea familiei: imobiliarele.

John Jacob Astor IV astoria
John Jacob Astor IV a construit celebrul hotel Astoria

John Jacob Astor IV a construit Hotelul Astoria

În anul 1897, Astor și-a folosit averea pentru a construi Hotelul Astoria din New York.

În anul 1893, William Waldorf Astor a construit Hotelul Waldorf la intersecția dintre Fifth Avenue și Strada 33. Se spune că a construit hotelul pentru a-i face în ciudă vărului său, John Jacob Astor IV. Ca răzbunare, Astor a construit un hotel concurent în anul 1897 pe colțul adiacent și l-a numit Hotelul Astoria.

• CITEŞTE ŞI:  Care este cel mai scump metal preţios din lume? Nu este aurul şi nici platina

Când cei doi veri au fost convinși în cele din urmă că asocierea celor două hoteluri ar fi o decizie de afaceri inteligentă, a fost construit un coridor de marmură de 300 de metri între ele. Astfel s-a născut faimosul hotel Waldorf-Astoria.

În următoarele câteva decenii, hotelul a devenit un simbol al luxului, bogăției și clasei în New York. A fost considerat unul dintre cele mai bune hoteluri din țară și chiar din lume.

Publicitate

Hotelul Waldorf-Astoria s-a închis în anul 1928 și a fost demolat, făcând loc Empire State Building. Noul hotel Waldorf-Astoria a fost construit mai sus, în anul 1931, mult după moartea lui Astor.

În anul 1904, Astor a deschis Hotelul St. Regis, pe care The New York Times l-a numit „cel mai bun hotel din America” la acea vreme.

Potrivit St. Regis Hotel, Astor și-a propus să facă hotelul avansat din punct de vedere tehnologic și s-a asigurat că fiecare cameră are telefon, făcând camerele hotelului la fel de practice pe cât erau de pline de farmec. Unii istorici numesc hotelul „cea mai mare realizare a lui Astor”.

Scriitor şi inventator

În timp ce dezvolta unele dintre cele mai bune hoteluri din New York, Astor avea timp și pentru hobby-urile sale, cum ar fi scrisul şi invenţiile.

În anul 1894, Astor a publicat primul și singurul său roman science-fiction, „Călătorie în alte lumi”.

„«Călătoria în alte lumi» depăşeşte cu mult secolul al XIX-lea pentru a-și imagina cum ar fi viața în anul 2000. La începutul secolului al XXI-lea, Pământul este efectiv o tehnocrație corporatistă, cu mari întreprinderi care folosesc progrese incredibile în știință pentru a îmbunătăți viața pe planetă în ansamblu. Căutând alte planete locuibile pentru populația umană în creștere, nava spațială Callisto, propulsată de o forță antigravitațională cunoscută sub numele de apergie, pornește într-un tur important al sistemului solar.”, se arată în descrierea de pe Amazon.

Astor a fost, de asemenea, un inventator desăvârșit. În anul 1898, a brevetat o frână pentru bicicletă, a inventat un dezintegrator vibrator și a creat un dispozitiv pneumatic de îmbunătățire a drumurilor. De asemenea, a contribuit la inventarea unui motor cu turbină.

Viaţa personală a lui John Jacob Astor IV

Astor s-a căsătorit cu Ava Lowle Willing în anul 1891, dar au divorțat în 1909.

• CITEŞTE ŞI:  Drumul Mătăsii: de ce a fost atât de important şi ce se comercializa pe acest traseu?

Ava Lowle Willing și Astor au avut împreună doi copii, Vincent și Alice. Deși păreau familia perfectă, din clasa superioară, căsnicia a fost în mare parte nefericită. Cuplul a divorțat în anul 1909, pregătindu-l pe celebrul milionar pentru unul dintre cele mai mari scandaluri în care a fost implicată familia Astor.

La vârsta de 47 de ani, Astor a cunoscut-o pe Madeleine Talmage Force, care avea 18 ani.

Când Astor și Madeleine Talmage Force s-au căsătorit în anul 1911, acest lucru a devenit un adevărat scandal public. Pe atunci, divorțul era rar, iar recăsătorirea era și mai rară.

John Jacob Astor IV sotii
Ava Lowle Willing şi Madeleine Talmage Force

Controversa legată de relația lor a ajuns chiar și pe marile ecrane decenii mai târziu. În filmul „Titanic”, premiat cu Premiul Oscar în anul 1997, Rose îi atrage atenția lui Jack asupra lui Astor și a soției sale însărcinate.

„Mica lui soție, Madeleine, are vârsta mea și este într-o stare delicată. Vezi cum încearcă să ascundă asta? Un adevărat scandal.”, i-a spus Rose proaspătului ei iubit.

John Jacob Astor IV, cel mai bogat om de pe Titanic

Atunci când Madeleine a rămas însărcinată în anul 1912, cei doi au decis să se întoarcă la New York din Europa. Astor a rezervat pentru ei o cameră pe măreţul Titanic, cel mai mare pachebot al lumii, chiar la călătoria inaugurală.

La acea vreme, Astor era unul dintre cei mai bogați oameni din lume și cu siguranță era cel mai bogat om de pe Titanic.

Conform CNBC, atunci când s-a îmbarcat pe vasul fatidic, John Jacob Astor IV avea o avere cuprinsă între 90 și 150 de milioane de dolari. Astăzi, el ar valora între 3 și 5 miliarde de dolari, după ajustarea ratei inflației.[sursa]

După ce Titanicul a lovit un aisberg pe 14 aprilie 1912, Astor și-a dus calm soția, Madeleine, în penultima barcă de salvare.

Astor a fost printre primii oameni care au știut că nava se scufunda. Acesta și-a trezit soția însărcinată care dormea și i-a spus să se îmbrace în cele mai călduroase haine. Apoi a îmbrăcat-o cu toate bijuteriile cuplului, a dus-o pe punte și a pus-o într-o barcă de salvare.

Tânăra s-a agățat de soțul ei și a vrut să rămână cu el, dar el i-ar fi spus: „Marea este calmă. Vei fi bine. Ești în mâini bune. Ne vedem mâine dimineață”.

John Jacob Astor IV titanic
John Jacob Astor IV a decedat în timpul naufragiului Titanicului din anul 1912

Ziarul The New York Times a relatat că Astor a fost văzut ultima dată fumând o țigară pe punte. Acesta purta un costum de ceremonie și ținea în mână un ceas de buzunar personalizat.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Nicolaus Copernic, savantul care ne-a învăţat că Pământul se învârte în jurul Soarelui în urmă cu jumătate de mileniu

La aproape două săptămâni după scufundarea Titanicului, The New York Times a anunțat că trupul lui Astor a fost recuperat de o echipă de căutare din Halifax, Canada.

Astor s-a numărat printre cele 306 cadavre găsite de echipajul navei Mackay-Bennett în săptămânile de după tragedie, potrivit Arhivelor din Nova Scotia, dar a fost doar unul dintre cele 59 de cadavre care au fost revendicate de rudele victimelor și returnate acasă.

Astor ar fi fost identificat după inițialele cusute pe jacheta sa. În buzunarul său se afla și un ceas din aur masiv gravat cu inițialele JJA, potrivit The New York Times.

Multe dintre victimele Titanicului au fost îngropate într-un cimitir din Halifax, dar fiul lui Astor, Vincent, a călătorit acolo pentru a revendica corpul tatălui său și a-l aduce acasă, la New York.

Soția lui Astor, Madeleine, a supraviețuit naufragiului și a dat naștere fiului lor, botezându-l John Jacob. Însă cea mai mare parte a averii sale a revenit fiului său din prima căsătorie, Vincent. Madeleine a murit din cauza unei afecțiuni cardiace la conacul său din Palm Beach, pe 27 martie 1940, la vârsta de 46 de ani.

Dacă Astor ar fi reușit să ajungă în SUA, se pare că l-ar fi făcut moștenitor al averii sale pe copilul nenăscut al său și al lui Madeleine. Cu toate acestea, cea mai mare parte a banilor i-a revenit primului său fiu, Vincent, din prima sa căsătorie.

John Jacob Astor al VI-lea a primit doar o mică parte din averea tatălui său, dar Vincent a continuat să doneze o sumă mare din banii tatălui său și a devenit filantrop în New York.

Moștenirea lui John Jacob Astor al IV-lea a dăinuit mult timp după moartea sa. Fiind cea mai faimoasă persoană care a murit în tragedie, numele și reputația lui Astor au supraviețuit de-a lungul anilor. De fapt, el a fost portretizat într-o serie de emisiuni TV și filme. Cel mai notabil, actorul Eric Braeden l-a interpretat pe Astor în capodopera cinematografică „Titanic”.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: