Nu există nicio îndoială că ultimele luni în Parcul Național Valea Morţii au fost extrem de toride. Oficialii au confirmat acum că cel mai fierbinte loc de pe Pământ a înregistrat cea mai călduroasă vară din istorie.

„Parcul Național Valea Morţii a experimentat cea mai caldă vară meteorologică (iunie-august) înregistrată vreodată, cu o temperatură medie zilnică de 40,3°C. Acest lucru depășește recordul anterior de 40,1°C, stabilit în anii 2021 și 2018.” a anunțat National Park Service (NPS) într-o declarație.[sursa]

Luna iulie a fost cu siguranță „protagonista” acestei veri sufocante, având cea mai ridicată temperatură a sezonului de 54°C. Această temperatură a fost măsurată la o stație meteorologică din Furnace Creek, care a înregistrat, de asemenea, cea mai ridicată temperatură din lume de 56,7°C în anul 1913.[sursa]

Cel mai fierbinte loc de pe Pământ valea morţii
Cel mai fierbinte loc de pe Pământ: Valea Morţii

Valea Morţii, cel mai fierbinte loc de pe Pământ

Deși iulie 2024 nu a atins acea valoare extremă, a devenit totuși cea mai caldă lună din istoria parcului.

În decursul lunii, vremea caniculară a fost nemiloasă. Pe lângă faptul că doar șapte zile au avut temperaturi sub 48,9°C, au existat și nouă zile consecutive cu temperaturi de 51,7°C.

Căldura din timpul zilei a fost un factor major în stabilirea acestui record, dar absența unor scăderi semnificative ale temperaturilor nocturne a jucat, de asemenea, un rol important – făcând locul cu adevărat neprietenos pentru odihnă.

„Temperatura medie minimă de 33,3°C a însemnat că nu a existat prea multă ușurare noaptea. Între 1 iunie și 31 august, temperatura a scăzut sub 26,7°C doar de cinci ori și au existat nouă zile în care temperaturile minime nocturne nu au coborât sub 37,8°C.”, a declarat NPS.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Leonhard Euler: povestea fascinantă a omului care a revoluţionat matematica

Temperaturile extreme ale acestei veri au dus la o serie de incidente legate de căldură. În iulie, un grup de motocicliști care traversau zona din apropierea bazinului Badwater a necesitat îngrijiri medicale din cauza căldurii extrem de ridicate; doi membri ai grupului s-au îmbolnăvit grav, unul decedând și celălalt fiind transportat la spital pentru îngrijiri avansate.

Având în vedere prognoza pentru continuarea temperaturilor ridicate, se estimează că acestea vor atinge cel puțin 37,8°C și în lunile septembrie și octombrie, alerta „Căldură de vară extremă” rămâne în vigoare pentru vizitatori. Aşadar, dacă plănuiţi o excursie în această zonă, trebuie să fiţi pregătiţi de condiţii extreme.

„Așteptați-vă la temperaturi ridicate de la 43°C până la 54°C. Reduceți la minimum timpul petrecut afară în căldură. Nu faceți drumeții după ora 10 dimineața. Beți multă apă și călătoriți pregătiți să supraviețuiți; telefoanele mobile nu funcționează în cea mai mare parte a parcului.”, se arată în alertă. Oficialii parcului recomandă, de asemenea, purtarea pălăriilor și aplicarea cremei de protecție solară, precum și menținerea unei distanțe de maxim 10 minute de mers pe jos de un vehicul cu aer condiționat.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate