Se spune că în cel mai silențios loc de pe Pământ este atât de liniște încât îți poți auzi propria bătaie a inimii. Dar nu poţi şti asta cu exactitate, decât dacă experimentezi cu propriile simţuri această experienţă.

Sunetul liniștii este unul pe care puțini oameni îl cunosc cu adevărat, dar există un loc în care puteți merge dacă doriți să faceți cunoștință cu el. Fiți atenți, însă, căci liniștea asurzitoare a acestui loc vă poate face să deveniți ciudat de dezorientați și se crede că nimeni nu este capabil să reziste mai mult de o oră în acest vid sonor înfiorător.

Cel mai silențios loc de pe Pământ are o valoare negativă a decibelilor

Deținând recordul mondial Guinness pentru cel mai silențios loc de pe Pământ, camera de testare anecoică de la Laboratoarele Orfield din Minneapolis, SUA, are un nivel de zgomot de fond de -24,9 decibeli. Prin comparație, șoapta medie atinge 30 de decibeli, o conversație normală este de aproximativ 60 de decibeli, iar un motor de motocicletă în funcțiune este de aproximativ 95 de decibeli. Asta, în timp ce cel mai slab sunet detectabil pentru urechea umană este de aproximativ zero decibeli.[sursa]

Cel mai silențios loc de pe Pământ
Cel mai silențios loc de pe Pământ are un nivel de zgomot de fond de -24,9 decibeli

Cuvântul anecoic înseamnă „fără ecou”, iar această lipsă totală de reverberație a sunetului este cea care face ca această cameră să fie atât de îngrozitor de tăcută.

Efectul este obținut datorită unei serii de pene din fibră de sticlă care acoperă pereții, podeaua și tavanul, rupând și înăbușind orice undă sonoră care îndrăznește să apară în spațiu.

• CITEŞTE ŞI:  De ce a fost Napoleon exilat pe insula Elba?

Straturi groase de cărămidă și oțel servesc la izolarea fonică a încăperii, în timp ce arcurile separă camera de clădirea înconjurătoare pentru a se asigura că nicio vibrație externă nu are vreo șansă de a pătrunde.

Potrivit designerului Steven J. Orfield, cei care intră în cameră sunt capabili să-și audă propriile bătăi ale inimii, precum și procesele organelor lor interne. Între timp, faptul de a putea vedea pereții fără a auzi niciun ecou poate da complet peste cap simțurile cuiva, ceea ce duce la o pierdere a echilibrului și la o senzație generală de disconfort intens.

Orfield a spus că este imposibil să rămâi în cameră mai mult de o jumătate de oră fără a fi nevoit să te așezi și că nici măcar ajutorul unui scaun nu poate face locul suportabil pentru mai mult de atât.

La fel ca laboratorul Orfield, camera anecoică de la sediul Microsoft din Redmond, Washington, se mândrește cu un sunet ambiental mult mai liniștit decât liniștea completă. Cu un nivel minim de -20,6 decibeli, camera a deținut anterior recordul pentru cel mai silențios loc din lume, iar cele două au fost blocate într-o competiție de tip du-te-vino pentru acest titlu timp de mai mulți ani.

Cu toate acestea, aceste spații silențioase nu au fost construite doar pentru prestigiu, ci îndeplinesc de fapt o serie de funcții valoroase. De exemplu, producătorii care doresc să știe exact cât de mult zgomot fac produsele lor folosesc camere anecoice pentru a face măsurători în absența totală a sunetului de fond, în timp ce astronauții intră uneori în aceste camere sinistru de silențioase pentru a se pregăti pentru tăcerea spațiului.

• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi despre Albert Einstein, una dintre cele mai luminate minţi din istorie

Cel puțin aici, țipetele lor pot fi auzite.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: