În mitologia greacă, Cele 9 Muze reprezintă un grup de nouă zeități feminine care sunt asociate cu inspirația artistică și creativă. Aceste figuri mitologice sunt considerate surse de inspirație pentru artiști, poeți, muzicieni și orice altă formă de exprimare artistică. Ele sunt adorate și invocate în diferite contexte pentru a obține favorul divin și pentru a dobândi harul artistic. Numele de „muză” provine din cuvântul grecesc „mosis”, care înseamnă „cântec” sau „melodie”.
Cele 9 Muze erau de fapt cele nouă fiice ale lui Zeus, regele zeilor, și a lui Mnemosyne, zeița memoriei, însă nu apar în multe dintre frumoasele legende grecești şi nu au roluri mari în Legendele Olimpului. Dar, la fel cum fiecare poveste din mitologia grecilor poartă o semnificație inerentă, simbolică, și muzele sunt creații simbolice, ideea lor fiind asociată cu ideea artei sau a științei pe care o reprezintă fiecare.
Cele 9 muze ale mitologiei greceşti
Se spune că ele trăiau în frumoasele păduri de pe muntele Helicon, care s-a înălțat la cer datorită frumuseții muzicii cântate de fete. Nu sunt doar patroane ale artelor, mama lor transmițându-le și puterea cunoașterii tuturor lucrurilor. Fără muze, oamenii nu ar găsi inspirația creației, nu ar fi cunoscut frumusețea muzicii, a dansului și a artelor în general. Într-adevăr, orice artist are nevoie de muza sa. Muzele au sub protecția lor oamenii care se dedică artelor.
Cele 9 muze ale mitologiei greceşti sunt:
- Clio, muza istoriei, era reprezentată de o carte și de o trompetă. Ea era cea care cânta faptele eroilor și ale zeilor. Clio era o muză înțeleaptă și erudită. Ea era cea care păstra memoria faptelor și evenimentelor din trecut. Ea era, de asemenea, cea care îi inspira pe istorici și pe scriitori să scrie despre trecut.
- Euterpe, muza poeziei lirice, era reprezentată de o flaut și de o vioară. Ea era cea care cânta despre dragoste, frumusețe și natură. Euterpe era o muză veselă și optimistă. Ea era cea care cânta despre bucuria vieții și despre frumusețea naturii. Ea era, de asemenea, cea care îi inspira pe poeți și pe muzicieni să creeze opere de artă frumoase și inspiratoare.
- Thalia, muza comediei, era reprezentată de o mască de comedie. Ea era cea care cânta despre veselie și bucurie. Thalia era o muză plină de umor și de râs. Ea era cea care cânta despre lucrurile bune din viață și despre bucuria de a fi viu. Ea era, de asemenea, cea care îi inspira pe comedianți și pe actori să creeze opere de artă care să facă oamenii să râdă.
- Melpomene, muza tragediei, era reprezentată de o mască de tragedie. Ea era cea care cânta despre durere, suferință și moarte. Melpomene era o muză serioasă și întunecată. Ea era cea care cânta despre lucrurile rele din viață și despre durerea de a fi uman. Ea era, de asemenea, cea care îi inspira pe dramaturgi și pe actori să creeze opere de artă care să provoace emoții puternice.
- Terpsichore, muza dansului, era reprezentată de un liră și de o coroană de flori. Ea era cea care inspira dansatorii și muzicanții. Terpsichore era o muză plină de viață și de energie. Ea era cea care îi inspira pe dansatori să se miște liber și expresiv. Ea era, de asemenea, cea care îi inspira pe muzicieni să creeze muzică care să însoțească dansul.
- Erato, muza poeziei erotice, era reprezentată de o liră și de o săgeată. Ea era cea care cânta despre dragoste și pasiune. Erato era o muză senzuală și pasională. Ea era cea care cânta despre dragostea fizică și despre emoțiile puternice ale iubirii. Era, de asemenea, cea care îi inspira pe poeți și pe muzicieni să creeze opere de artă care să exprime dragostea și pasiunea.
- Polyhymnia, muza poeziei sacre, era reprezentată de o liră și de o coroană de lauri. Ea era cea care cânta despre zei și despre religie. Polyhymnia era o muză serioasă și reverențioasă. Ea era cea care cânta despre zei și despre religia greacă. Era, de asemenea, cea care îi inspira pe poeți și pe muzicieni să creeze opere de artă care să onoreze zeii.
- Urania, muza astronomiei, era reprezentată de un glob și de un astrolab. Ea era cea care cânta despre ceruri și despre stele. Urania era o muză inteligentă și rațională. Ea era cea care cânta despre univers și despre misterele sale. Era, de asemenea, cea care îi inspira pe astronomi și pe matematicieni să studieze cerurile.
Aceste Muze sunt considerate protectoarele și ghizii inspirației creative în lumea greacă antică. Artiștii și creatorii ar invoca Muzele pentru a obține harul divin în creațiile lor, recunoscând astfel importanța sursei divine a inspirației în actul artistic. Mitologia Muzelelor a persistat de-a lungul istoriei, având o influență durabilă asupra culturii și artei occidentale.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: